Zoover winnaar Beste verre reizen specialist
  • ANVR
  • SGR
  • Calamiteitenfonds
U bent hier: Home > Rondreis > Indonesie > De verborgen plekjes van sumatra > Dag tot dag
Vorige pagina

17 Dagen, vanaf

€ 1982,- p.p.

vanaf 2 personen

* Dit zijn indicatieprijzen
Direct reserveren? Offerte opvragen

Rondreis: Verborgen plekjes van Sumatra

(R-4508)

17-daagse individuele rondreis

Dag 1: Vertrek Amsterdam
Vertrek vanaf Schiphol naar Medan op Sumatra.

Dag 2: Aankomst op Sumatra
Na aankomst op de luchthaven, volgt de transfer naar je hotel. Medan is één van de grootste steden van Indonesië, maar oogt toch niet direct als een enorme stad. Het is er druk, met een sfeervol centrum waar de Oudhollandse invloeden nog duidelijk terug te vinden zijn.

De rest van de dag ben je vrij om even bij te komen van de vlucht. Wil je ’s avonds alvast iets meer van Medan zien, ga dan naar Café Tip Top, het oudste restaurant van Medan. In het restaurant zijn nog allerlei sporen uit het verleden te bekijken en de menukaart bevat nog steeds de originele gerechten en recepten. Bestel dus een heerlijke nasi campur met als toetje het heerlijke ijs volgens Oud-Hollands recept en neem de hustle en bustle van Medan in je op.

Dag 3: Medan - Samosir (Toba meer)
Na het ontbijt word je opgehaald door een becak (fietstaxi) en stap je in voor een ontspannen tocht door Medan. Zo rij je o.a. langs de Istana Maimoon, oftewel het oude paleis van Sultan Deli. Dit paleis is vreemd genoeg ontworpen door een Italiaan die zowel Indonesische als Moorse stijlen heeft gebruikt en is beslist een bezoekje waard. Aansluitend peddelt de becakchauffeur je naar de Mesjid Raya, één van de grootste moskeeën van Sumatra met prachtig gebrandschilderde ramen en koepels. Mits gepast gekleed, is het toegestaan om er even binnen rond te lopen.

Daarna ga je per minibus door het uitgestrekte plantage-landschap van het gebied genaamd Simalungun, richting Parapat. Deze plaats is gelegen op een schiereiland en is de toegangspoort tot het enorme Toba meer. Vanaf de ferryhaven vaar je naar Samosir, een eiland gelegen middenin het meer, waar je zult overnachten in een leuke guesthouse direct aan het meer gelegen. Je kamer is eenvoudig en beschikt in ieder geval over een eigen badkamer of Indonesische mandi kamer (koud water en eenvoudige douche en toilet).

Dag 4-5: Omgeving Toba meer
Het schiereiland Samosir ligt in het Tobameer, één van de grootste meren ter wereld, gevormd door de niet meer actieve vulkaan Toba. Door de mist die vaak boven het meer hangt en het prachtige groene landschap, krijgt alles een mysterieus en magisch uiterlijk.

Vandaag ben je vrij en kun je op eigen gelegenheid het eiland gaan verkennen. Zo is het bijvoorbeeld leuk om een relaxte tocht rondom het eiland te maken. De gastvrouw van de accommodatie zal je graag helpen om een auto of brommertje te regelen hiervoor. Onderweg kun je de verschillende Batak dorpjes bezoeken die Samosir Eiland rijk is. Hier kun je de traditionele batakhuizen en indrukwekkende stenen grafmonumenten bewonderen. In het dorpje Simanindo wordt regelmatig een traditionele dansshow gegeven. En natuurlijk mag een verkoelende duik in het meer niet ontbreken.

Dag 6: Samosir - Berastagi
Je rijdt door het prachtige landschap van het gebied genaamd Simalungun, de bergen in richting het koele bergdorpje Berastagi. Onderweg fotostop bij de 120 m hoge Sipiso Piso waterval en het vroegere paleis van Simalungen Batak in het plaatsje Pematang Purba.

Op de Gundaling Hill geniet je van een vers kopje koffie en een prachtig uitzicht over één van Sumatra’s hoogste en meest actieve vulkanen, Gunung Sinabung. Eventueel is het mogelijk om een paard en wagen te nemen om de omgeving rondom de vulkaan te gaan verkennen.

Aan het eind van de middag kom je aan in Berastagi, een rustig dorpje met een aangenaam klimaat door haar hoge ligging. Het dorp ligt middenin de plantages waar diverse groenten en tropische fruitsoorten worden verbouwd. Deze kun je allemaal op de lokale markt vinden en daar zelf ook proeven.

Dag 7: Omgeving Berastagi
Behalve de vulkaan Sinabung, ligt vlakbij Berastagi ook de minder actieve, maar net zo imposante Sibayak vulkaan. Deze berg is zo’n 2200 m hoog en jouw uitdaging van vandaag!

Na een vroeg ontbijt ga je op weg gaan voor een ca. 4 uur durende trekking omhoog naar de Sibayak vulkaan. Het pad loopt dwars door het ruige landschap van de vulkaan en is her en der steil en niet altijd even goed begaanbaar. Zorg dus voor stevige schoenen met profiel en een goede conditie. Zie je de tocht niet helemaal zitten, overleg dan met de gids. Er is namelijk ook een optie om met de auto naar een hoger startpunt te rijden en dan het laatst deel van de tocht (ca. 1 uur) te voet af te leggen. Eenmaal boven is het uitzicht fenomenaal.

Op de terugweg naar het hotel in Berastagi zal de gids je meenemen naar een lokale warmwaterbron, waar je je vermoeide spieren even kunt laten rusten in het zwavelrijke water. Na het uitzicht nog een beloning voor alle inspanningen.

Dag 8: Berastagi - Bukit Lawang
Je laat de koelte van de bergen achter je en trekt de jungle van het Gunung Leuser NP in. De rit is redelijk lang en hobbelt over wegen vol putten en gaten door een landschap van palmolie plantages.

In de loop van de middag kom je aan in Bukit Lawang, gelegen aan de oever van de Bohorok rivier en tevens toegangspoort voor het Gunung Leuser National Park. Hier aangekomen steek je een touwbrug over en komt je aan in de eenvoudige accommodatie aan de rand van het park.

Gunung Leuser is één van de grootste nationale parken en is voor een groot deel ontoegankelijk voor mensen en dus nog onbedorven. Je vindt er een grote diversiteit aan natuur; van mangroves en moerassen tot laag- en hoogland tropisch regenwoud. In het park komen allerlei diersoorten voor, waaronder diverse bedreigde diersoorten zoals de Sumatraanse orang-oetan, tijger, neushoorn en olifant. Ook komt ’s werelds grootste bloem, de Rafflesia, hier voor.

Dag 9: Gunung Leuser NP
Vandaag is een vrije dage en kun je zelf beslissen wat je wilt gaan doen.

Trekking door de jungle (3 uur ca. € 45 p.p., 6 uur ca. € 60 p.p.)
Het is natuurlijk aan te raden om het Gunung Leuser National Park in te trekken, samen met een lokale ranger. De natuur is er prachtig, ruig en uitgestrekt en de wandeling gaat omhoog en omlaag dwars door de jungle. Houd er rekening mee dat de tocht best inspannend is en een redelijke conditie vereist. Het doel van vandaag is om de zeldzame Sumatraanse orang-oetans (van dichtbij) te zien, maar vergeet niet om onderweg ook uit te kijken naar de vele andere aapsoorten, vogels en bijzondere plantsoorten.

De meeste orang-oetans in dit gebied zijn semi-wild en zijn onderdeel van het succesvol afgeronde rehabilitatie-programma dat Bukit Lawang zo bekend heeft gemaakt. De dieren zijn ondertussen zelfstandig genoeg om op eigen houtje in de jungle te overleven. Je zult ze dus moeten zoeken, want de dieren bewegen zich vrij rond in het park. Je hebt in Bukit Lawang echter een goede kans om ze te zien.

Je kunt kiezen uit een trekking van ca. 3 uur of ca. 6 uur.

Overnachten in de jungle (2 dagen/1 nacht ca. € 189 p.p.)
Voor het ultieme jungleavontuur kies je de optie om te kamperen in de jungle. Rond 08.00 uur word je opgehaald en ga je samen met de lokale ranger de jungle in. Onderweg worden stops gemaakt om even uit te rusten en natuurlijk wordt er geprobeerd om zoveel mogelijk wild te spotten. Omdat je dieper het park in gaat, heb je meer kans om bijvoorbeeld ook wilde orang-oetans te zien.

Rond 15.00 uur kom je aan bij de kampeerplaats aan de rivier, waar je begeleiders de overnachtingsplaats in orde zullen maken. Je tent bestaat uit een simpel bamboeframe met plastic er overheen en je slaapt in een slaapzak met klamboe eroverheen. Toiletgelegenheid is er niet, de rivier is de badkamer. Neem een verfrissende duik om even bij te komen van de flinke trekking, waarna een heus jungle maaltje, boven het kampvuur gekookt, klaar zal staan. Deze nacht is er één om nooit meer te vergeten. Wat je aan comfort achter laat, krijg je terug in de vele junglegeluiden, de gezellige sfeer rond het kampvuur en de duizenden sterren die boven je hoofd flonkeren in de nacht.

Dag 10: Bukit Lawang - Tangkahan
Na het ontbijt word je opgehaald door een 4WD auto (zonder airco) en ga je op weg naar Tangkahan, gelegen aan de andere kant van het park. De weg kan hier slecht zijn, vandaar het vervoer per 4WD. Hou rekening met een avontuurlijke rit waarbij je voort hobbelt en af en toe flink door elkaar geschud kunt worden.

De bestemming vandaag is het Tangkahan Rainforest dat onderdeel van het immense Gunung Leuser National Park is. Op de rand van het park ligt een klein olifantencentrum. De olifanten die hier leven komen voornamelijk uit de provincie Aceh en zijn gered van een zwaar leven in de illegale houtkapperij of als huisdier. Maak kennis met deze “gentle giants” en hun mahouts, de jongens die ze verzorgen en hun leven met de olifanten delen.

Aangekomen in Tangkahan, check je in bij een zeer eenvoudige guesthouse. Je hebt een eigen kamer met aparte Indonesische mandi kamer (koud water en eenvoudige douche en toilet). Er is 24-uurs elektriciteit in het dorp, maar dit kan best eens uitvallen. Een zaklamp is dus handig om mee te nemen.

Dag 11: Tangkahan Rainforest
Vandaag heb je de gehele dag om van deze schitterende omgeving te genieten.

Na het ontbijt kun je in ca. 20 minuten naar het olifantencentrum wandelen om de olifanten en hun mahouts te zien. Hun dag start met een heerlijk bad voor de olifanten in de rivier. Optioneel kun je hieraan deelnemen. Trek dan wel kleren aan die vies mogen worden, want je zult dan echt de rivier in gaan om mee te helpen met het dier wassen! De olifanten krijgen eerst de kans om even lekker te zwemmen. Daarna kun je, met een borstel in de hand, jouw olifant een flinke schrob beurt geven. Een unieke beleving! Als alle modder verwijderd is, krijgen de dieren nog een lekker banaantje of andere lekkernij.

Een andere optie is om te gaan tuben, waarbij je je in een opblaasbare band de rivier af laat zakken. ’s Middags neem je bij de accommodatie een verfrissende duik in de rivier en een bezoek aan de kleine warmwaterbron vlakbij het hotel is ook een aanrader.

En als je nog niet genoeg van de prachtige jungle van Sumatra hebt gezien, ga dan samen met een lokale ranger een trekking door de jungle van het Gunung Leuser NP maken. Als je geluk hebt, kun je misschien een wilde orang-oetan spotten of ander wild, zoals aapjes, beren en neushoornvogels. In Tangkahan fladderen ook vele kleurige vlinders rond in verschillende vormen en groottes, dus kijk hier ook zeker naar uit.

Belangrijk:
Deze excursie-dag kan niet op vrijdag uitgevoerd worden, aangezien de olifanten dan met hun mahout op patrouille door het omringende regenwoud gaan.

Dag 12: Tangkahan - Medan
Helaas is het alweer tijd om terug te keren naar de bewoonde wereld. Het is nog een flinke rit terug naar Medan, waar je weer incheckt in je hotel voor een laatste overnachting op Sumatra.

Dag 13: Medan - Pulau Weh
Je wordt op tijd opgehaald voor de transfer naar de luchthaven van Medan, vanwaar je naar Banda Aceh vliegt.

Hier staat de transfer klaar om je naar de haven te brengen.

Van hier neem je de lokale veerboot (vertrek rond 10.00 uur of 16.00 uur) en vaar je in ca. 1 uur naar het tropische Pulau Weh. Daar aangekomen is het nog een kleine 3 kwartier per auto naar de accommodatie.

Op Pulau Weh verblijft je in het knusse Iboih Inn, een resort dat eenvoudige hutjes op palen biedt. Vanaf het terras heb je prachtig uitzicht op de jungle of op zee. Het strand van het plaatsje Iboih ligt een stukje verderop. Je kamer heeft airco of fan en een eigen badkamer (koud water).

Dag 14-15: Medan - Pulau Weh
Twee volle dagen om te genieten van het onbekende Pulau Weh, een klein tropisch paradijsje dat wordt omzoomd door maagdelijke witte stranden en wuivende palmbomen. Er komen nog niet veel toeristen, dus geniet je er van de volledige rust en schoonheid van de omgeving.

Je kunt er prachtig duiken en snorkelen langs de onbedorven koraalriffen en op zoek gaan naar o.a. zeeschildpadden, koraalduivels en murenes. Hoewel het eiland officieel tot het streng islamitische Aceh behoort, zijn de mensen hier tolerant t.o.v. toeristen en worden de islamitische regels niet heel streng gehandhaafd.

Dag 16: Pulau Weh - Medan - Amsterdam
Helaas zit deze reis langs de verborgen plekjes van Sumatra erop. Je keert terug naar de haven en vaart terug naar het vasteland. De boot vertrekt rond 08.00 of rond 14.30 uur.

Vanaf Banda Aceh vlieg je terug naar Amsterdam.

Dag 17: Amsterdam
Aankomst op Schiphol.
Een etende orangoetan in het regenwoud

Soorten reizen

Vliegtickets

Over 333travel

Reisinformatie

In de media

Bekijk ook eens

Bestemmingen

© 2019 333travel