Zoover winnaar Beste verre reizen specialist
  • ANVR
  • SGR
  • Calamiteitenfonds
U bent hier: Home > Rondreis > Indonesie > De verborgen plekjes van sumatra > Dag tot dag
Vorige pagina

17 Dagen

€ 1837,- p.p.

vanaf 4 personen

€ 2025,- p.p.

vanaf 2 personen
Info & Prijzen
Vraag offerte aan

Rondreis: De verborgen plekjes van Sumatra

(R-4508)

17-daagse individuele Rondreis

Dag 1: Vertrek Amsterdam
Vertrek vanaf Schiphol naar Medan op Sumatra.

Dag 2: Aankomst op Sumatra
Na aankomst op de luchthaven, volgt de transfer naar uw hotel. Medan is één van de grootste steden van Indonesië, maar oogt toch niet direct als een enorme stad. Het is er druk, met een sfeervol centrum waar de Oudhollandse invloeden nog duidelijk terug te vinden zijn.

De rest van de dag bent u vrij om even bij te komen van de vlucht. Wilt u ’s avonds alvast iets meer van Medan zien, ga dan naar Café Tip Top, het oudste restaurant van Medan. In het restaurant zijn nog allerlei sporen uit het verleden te bekijken en de menukaart bevat nog steeds de originele gerechten en recepten. Bestel dus een heerlijke nasi campur met als toetje het heerlijke ijs volgens Oud-Hollands recept en neem de hustle en bustle van Medan in u op.

Dag 3: Medan - Samosir (Toba meer)
Na het ontbijt wordt u opgehaald door een becak (fietstaxi) en stapt u in voor een ontspannen tocht door Medan. Zo rijdt u o.a. langs de Istana Maimoon, oftewel het oude paleis van Sultan Deli. Dit paleis is vreemd genoeg ontworpen door een Italiaan die zowel Indonesische als Moorse stijlen heeft gebruikt en is beslist een bezoekje waard. Aansluitend peddelt u becakchauffeur u naar de Mesjid Raya, één van de grootste moskeeën van Sumatra met prachtig gebrandschilderde ramen en koepels. Mits u gepast gekleed bent, is het toegestaan om er even binnen rond te lopen.

Daarna gaat u per minibus door het uitgestrekte plantage-landschap van het gebied genaamd Simalungun, richting Parapat. Deze plaats is gelegen op een schiereiland en is de toegangspoort tot het enorme Toba meer. Vanaf de ferryhaven vaart u naar Samosir, een eiland gelegen middenin het meer, waar u zult overnachten in een leuke guesthouse direct aan het meer gelegen. Uw kamer is eenvoudig en beschikt in ieder geval over een eigen badkamer of Indonesische mandi kamer (koud water en eenvoudige douche en toilet).

Dag 4-5: Omgeving Toba meer
Het schiereiland Samosir ligt in het Tobameer, één van de grootste meren ter wereld, gevormd door de niet meer actieve vulkaan Toba. Door de mist die vaak boven het meer hangt en het prachtige groene landschap, krijgt alles een mysterieus en magisch uiterlijk.

Vandaag bent u vrij en kunt u op eigen gelegenheid het eiland gaan verkennen. Zo kunt u bijvoorbeeld een relaxte tocht rondom het eiland maken. Uw gastvrouw zal u graag helpen om een auto of brommertje te regelen hiervoor. Onderweg kunt u de verschillende Batak dorpjes bezoeken die Samosir Eiland rijk is. Hier kunt u de traditionele batakhuizen en indrukwekkende stenen grafmonumenten bewonderen. In het dorpje Simanindo wordt regelmatig een traditionele dansshow gegeven. En natuurlijk mag een verkoelende duik in het meer niet ontbreken.

Dag 6: Samosir - Berastagi
U rijdt door het prachtige landschap van het gebied genaamd Simalungun, de bergen in richting het koele bergdorpje Berastagi. Onderweg stopt u bij de 120 m hoge Sipiso Piso waterval en het vroegere paleis van Simalungen Batak in het plaatsje Pematang Purba.

Op de Gundaling Hill stopt u voor een kopje koffie en een prachtig uitzicht over één van Sumatra’s hoogste en meest actieve vulkanen, Gunung Sinabung. Eventueel kunt u hier ook een paard en wagen nemen om de omgeving rondom de vulkaan te verkennen.

Aan het eind van de middag komt u aan in Berastagi, een rustig dorpje met een aangenaam klimaat door haar hoge ligging. Het dorp ligt middenin de plantages waar diverse groenten en tropische fruitsoorten worden verbouwd. Deze kunt u allemaal op de lokale markt vinden en daar zelf ook proeven.

Dag 7: Omgeving Berastagi
Behalve de vulkaan Sinabung, ligt vlakbij Berastagi ook de minder actieve, maar net zo imposante Sibayak vulkaan. Deze berg is zo’n 2200 m hoog en uw uitdaging van vandaag! Na een vroeg ontbijt zult u op weg gaan voor een ca. 4 uur durende trekking omhoog naar de Sibayak vulkaan. Het pad loopt dwars door het ruige landschap van de vulkaan en is her en der steil en niet altijd even goed begaanbaar. Zorg dus voor stevige schoenen met profiel en een goede conditie. Ziet u de tocht niet helemaal zitten, overleg dan met uw gids. Er is namelijk ook een optie om met de auto naar een hoger startpunt te rijden en dan het laatst deel van de tocht (ca. 1 uur) te voet af te leggen. Eenmaal boven is het uitzicht fenomenaal.

Op de terugweg naar uw hotel in Berastagi zal uw gids u meenemen naar een lokale warmwaterbron, waar u de vermoeide spieren even kunt laten rusten in het zwavelrijke water. Na het uitzicht nog een beloning voor uw inspanningen.

Dag 8: Berastagi - Bukit Lawang
U laat de koelte van de bergen achter u en trekt u de jungle van het Gunung Leuser NP in. De rit is redelijk lang en hobbelt over wegen vol putten en gaten door een landschap van palmolie plantages.

In de loop van de middag komt u aan in Bukit Lawang, gelegen aan de oever van de Bohorok rivier en tevens toegangspoort voor het Gunung Leuser National Park. Hier aangekomen steekt u een touwbrug over en komt u aan in uw eenvoudige accommodatie aan de rand van het park.

Gunung Leuser is één van de grootste nationale parken en is voor een groot deel ontoegankelijk voor mensen en dus nog onbedorven. U vindt er een grote diversiteit aan natuur; van mangroves en moerassen tot laag- en hoogland tropisch regenwoud. In het park komen allerlei diersoorten voor, waaronder diverse bedreigde diersoorten zoals de Sumatraanse orang-oetan, tijger, neushoorn en olifant. Ook komt ’s werelds grootste bloem, de Rafflesia, hier voor.

Dag 9: Gunung Leuser NP
Vandaag is vrij en kunt u zelf beslissen wat u wilt gaan doen.

Trekking door de jungle (3 uur ca. € 45 p.p., 6 uur ca. € 58)
Het is natuurlijk aan te raden om het Gunung Leuser National Park in te trekken, samen met een lokale ranger. De natuur is er prachtig, ruig en uitgestrekt en de wandeling gaat omhoog en omlaag dwars door de jungle. Houdt u er rekening mee dat de tocht best inspannend is en een redelijke conditie vereist. Uw doel vandaag is om de zeldzame Sumatraanse orang-oetans (van dichtbij) te zien, maar vergeet niet om onderweg ook uit te kijken naar de vele andere aapsoorten, vogels en bijzondere plantsoorten.

De meeste orang-oetans in dit gebied zijn semi-wild en zijn onderdeel van het succesvol afgeronde rehabilitatie-programma dat Bukit Lawang zo bekend heeft gemaakt. De dieren zijn ondertussen zelfstandig genoeg om op eigen houtje in de jungle te overleven. U zult ze dus moeten zoeken, want de dieren bewegen zich vrij rond in het park. U heeft in Bukit Lawang echter een goede kans om ze te zien.

U kunt kiezen uit een trekking van ca. 3 uur of ca. 6 uur.

Overnachten in de jungle (2 dagen/1 nacht ca. € 189 p.p.)
Voor het ultieme jungleavontuur kiest u de optie om te kamperen in de jungle. Rond 08.00 uur wordt u opgehaald en gaat u samen met de lokale ranger de jungle in. Onderweg worden stops gemaakt om even uit te rusten en natuurlijk wordt er geprobeerd om zoveel mogelijk wild te spotten. Omdat u dieper het park in gaat, heeft u meer kans om bijvoorbeeld ook wilde orang-oetans te zien.

Rond 15.00 uur komt u aan bij uw overnachtingsplaats aan de rivier, waar uw begeleiders de overnachtingsplaats in orde zullen maken. Uw tent bestaat uit een simpel bamboeframe met plastic er overheen en u slaapt in een slaapzak met klamboe eroverheen. Toiletgelegenheid is er niet, de rivier is uw badkamer. Neem een verfrissende duik om even bij te komen van de flinke trekking, waarna uw jungle maaltje, boven het kampvuur gekookt, klaar zal staan. Deze nacht is er één om nooit meer te vergeten. Wat u aan comfort laat, krijgt u terug in de vele junglegeluiden, de gezellige sfeer rond het kampvuur en de duizenden sterren die boven uw hoofd flonkeren in de nacht.

Dag 10: Bukit Lawang - Tangkahan
Na het ontbijt wordt u opgehaald door een 4WD auto (zonder airco) en gaat u op weg naar Tangkahan, gelegen aan de andere kant van het park. De weg kan hier slecht zijn, vandaar het vervoer per 4WD. Houdt u rekening met een avontuurlijke rit waarbij u voort hobbelt en af en toe flink door elkaar geschud kunt worden.

Uw bestemming vandaag is het Tangkahan Rainforest dat onderdeel van het immense Gunung Leuser National Park is. Op de rand van het park vindt u een klein olifantencentrum. De olifanten die hier leven komen voornamelijk uit de provincie Aceh en zijn gered van een zwaar leven in de illegale houtkapperij of als huisdier. U maakt kennis met deze “gentle giants” en hun mahouts, de jongens die ze verzorgen en hun leven met de olifanten delen.

Aangekomen in Tangkahan, checkt u in bij een zeer eenvoudige guesthouse. U heeft een eigen kamer met aparte Indonesische mandi kamer (koud water en eenvoudige douche en toilet). Er is 24-uurs elektriciteit in het dorp, maar dit kan best eens uitvallen. Een zaklamp is dus handig om mee te nemen.

Dag 11: Tangkahan Rainforest
Vandaag heeft u de gehele dag om van deze schitterende omgeving te genieten.

Na het ontbijt kunt u in ca. 20 minuten naar het olifantencentrum wandelen en maakt u kennis met de olifanten en hun mahouts. Hun dag start met een heerlijk bad voor de olifanten in de rivier. Optioneel kunt u hieraan deelnemen. Trek dan wel kleren aan die vies mogen worden, want u zult dan echt de rivier in gaan om mee te helpen met het dier wassen! De olifanten krijgen eerst de kans om even lekker te zwemmen. Daarna kunt u, met een borstel in de hand, uw olifant een flinke schrob beurt geven. Een unieke beleving! Als alle modder verwijderd is, kunt u de dieren nog een lekker banaantje of andere lekkernij geven.

Een andere optie is om te gaan tuben, waarbij u zich in een opblaasbare band de rivier af laat zakken. ’s Middags kunt u bij uw accommodatie een verfrissende duik in de rivier nemen en een bezoek aan de kleine warmwaterbron vlakbij uw hotel is ook een aanrader. En als u nog niet genoeg van de prachtige jungle van Sumatra heeft gezien, ga dan samen met een lokale ranger een trekking door de jungle van het Gunung Leuser NP maken. Als u geluk heeft, kunt u misschien een wilde orang-oetan spotten of ander wild, zoals aapjes, beren en neushoornvogels. In Tangkahan fladderen ook vele kleurige vlinders rond in verschillende vormen en groottes, dus kijk hier ook zeker naar uit.

Belangrijk:
Deze excursie-dag kan niet op vrijdag uitgevoerd worden, aangezien de olifanten dan met hun mahout op patrouille door het omringende regenwoud gaan.

Dag 12: Tangkahan - Medan
Helaas is het alweer tijd om terug te keren naar de bewoonde wereld. Het is nog een flinke rit terug naar Medan, waar u weer incheckt in uw hotel voor uw laatste overnachting op Sumatra.

Dag 13: Medan - Pulau Weh
U wordt op tijd opgehaald voor uw transfer naar de luchthaven van Medan, vanwaar u naar Banda Aceh vliegt.

Hier staat uw transfer klaar om u naar de haven te brengen. Van hier neemt u de lokale veerboot (vertrek rond 10.00 uur of 16.00 uur) en vaart u in ca. 1 uur naar het tropische Pulau Weh. Daar aangekomen is het nog een kleine 3 kwartier per auto naar uw accommodatie.

Op Pulau Weh verblijft u in het knusse Iboih Inn, een resort dat eenvoudige hutjes op palen biedt. Vanaf uw terras heeft u prachtig uitzicht op de jungle of op zee. Het strand van het plaatsje Iboih vindt u een stukje verderop. Uw kamer heeft airco of fan en een eigen badkamer.

Dag 14-15: Medan - Pulau Weh
Twee volle dagen om te genieten van het onbekende Pulau Weh, een klein tropisch paradijsje dat wordt omzoomd door maagdelijke witte stranden en wuivende palmbomen. Er komen nog niet veel toeristen, dus geniet u er van de volledige rust en schoonheid van uw omgeving. U kunt er prachtig duiken en snorkelen langs de onbedorven koraalriffen en op zoek gaan naar o.a. zeeschildpadden, koraalduivels en murenes. Hoewel het eiland officieel tot het streng islamitische Aceh behoort, zijn de mensen hier tolerant t.o.v. toeristen en worden de islamitische regels niet heel streng gehandhaafd.

Dag 16: Pulau Weh - Medan - Amsterdam
Helaas zit uw reis langs de verborgen plekjes van Sumatra erop. U keert terug naar de haven en vaart terug naar het vasteland. De boot vertrekt rond 08.00 of rond 14.30 uur.

Vanaf Banda Aceh vliegt u terug naar Amsterdam.

Dag 17: Amsterdam
De volgende morgen aankomst in Amsterdam.RoutekaartSoorten reizen

Vliegtickets

Over 333travel

Reisinformatie

In de media

Bekijk ook eens

Bestemmingen

© 2018 333travel