Zoover winnaar Beste verre reizen specialist
  • ANVR
  • SGR
  • Calamiteitenfonds
U bent hier: Home > Reisinformatie > Landinformatie > Zuid afrika > Soweto

Streekinformatie over Soweto

Soweto is de tweelingstad van Johannesburg en is het woongebied van de hoofdzakelijk zwarte bevolking De naam is een acroniem van South Western Township. Het is de grootste ‘township’ in Zuid-Afrika en bestaat uit 26 kleinere ‘townships’ die opgezet zijn als onafhankelijke eenheden.

Soweto zelf zou je als multiraciaal kunnen bestempelen omdat bewoners van alle stammen van Zuid-Afrika er wonen. De soorten bebouwing die in Soweto te vinden zijn bestaan uit hutjes (krotten) maar ook grote villa's. In een van de straten vindt u de woningen van twee winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede: Nelson Mandela en aartsbisschop Desmond Tutu.

Het Chris Hani Baragwanath Ziekenhuis ligt ook in Soweto; men zegt dat dit het grootste ziekenhuis van het zuidelijke halfrond is. Toch raadpleegt 85% van de bevolking nog steeds ook traditionele helers, of sangoma’s, die hun medicijnen volgens eeuwenoude tradities bereiden. De strijd tegen apartheid speelde zich voor het grootste deel in Soweto af. Op 16 juni 1976 begonnen hier de demonstraties, die zich uiteindelijke over het hele land verspreidden, met protesten door zwarte schoolkinderen tegen het gebruik van de Zuid-Afrikaanse taal samen met Engels in Afrikaanse scholen.

Toen de demonstraties groter werden, schoot de politie met traangasgranaten. Dit leidde tot een golf van paniek en er werd met stenen gegooid en op de menigte geschoten. Een fotograaf van een dagblad, Sam Nzima, nam uiteindelijk de foto van de dodelijk getroffen 13-jarige Hector Pietersen, die uit de menigte naar een veilige plek werd gedragen. Deze foto werd het symbool van de tragedie die zich op die dag afspeelde en elk jaar op 16 juni wordt deze dag herdacht als ‘Youth Day’, een nationale vrije dag.

Soorten reizen

Vliegtickets

Over 333travel

Reisinformatie

In de media

Bekijk ook eens

Bestemmingen

© 2018 333travel