Zoover winnaar Beste verre reizen specialist
  • ANVR
  • SGR
  • Calamiteitenfonds
U bent hier: Home > Reisinformatie > Landinformatie > Zuid afrika > Kaapstad

Streekinformatie over Kaapstad
Kaapstad is een van de mooiste steden ter wereld. Iedereen komt in de ban van de schoonheid van de omliggende bergen, oceaan, wijngaarden en mix van culturen. Kaapstad is de hoofdstad van de westelijke Kaapprovincie. Het is een stad met twee gezichten, Europees en Afrikaans.
Kaapstad is een ontspannen stad, met ontelbaar veel leuke restaurants en winkels en indrukwekkende bezienswaardigheden.

Bezienswaardigheden

De Tafelberg
Deze berg is waarschijnlijk het meest karakteristieke en meest bekende punt van Kaapstad. Dit indrukwekkende bergmassief is bijna overal in de stad te zien. Het wordt vaak gebruikt als een baken, maar kan ook totaal verwarrend werken, omdat het er vanuit alle hoeken weer anders uitziet. De berg bestaat uit zandsteen en bereikt zijn hoogste punt, 1085 meter, bij Maclears Beacon.
Zijn vlakke top, ofwel het tafelblad, heeft een oppervlakte van bijna 3km en biedt schitterende uitzichten over de stad, de voorsteden en de Atlantische Oceaan met zijn stranden. De Tafelberg is rijk aan een flora en fauna die specifiek zijn voor het ecosysteem van de berg. Er groeien ongeveer 1470 verschillende plantsoorten, waaronder 250 soorten madeliefjes. De zeldzame ‘Silvertree’ en de wilde orchidee ‘Disa Uniflora’ zijn voorbeelden van deze inheemse plantengroei. Apen en stekelvarkens leven hier vrijelijk evenals het wollige knaagdier de "Dassie’.
Dit dier ziet er uit als een mollige cavia en, hoe ongelooflijk het ook klinkt, heeft de olifant als naaste familielid. Een bezoek aan Kaapstad zonder een bezoek aan de Tafelberg, te voet of per kabelbaan, is ondenkbaar. Vanaf het kabelstation kunnen er kortere of langere wandelingen gemaakt worden, genietend van de flora en de uitzichten. Aan de oostkant van de berg ligt Devils Peak; volgens de legende was er een langdurige rookwedstrijd tussen de zeerover Van Hunks en de duivel, die door Van Hunks werd gewonnen.
Dit verklaart de naam Devils Peak en het kleed over de Tafelberg. Een wat meer meteorologische verklaring is dat de vochtige zuid oostenwind die over False Bay waait, tegen de achterkant van de berg opstijgt, vervolgens afkoelt en als een deken of tafelkleed over de berg heen valt. Wanneer de wolken de warme stadslucht bereiken, lossen ze weer op.

Jaarlijks wordt in de Afrikaanse winter juli - augustus de kabelbaan naar de Tafelberg een aantal weken gesloten voor werkzaamheden. In 2017 is dit van 24 juli t/m 6 augustus.

Het Victoria & Alfred Waterfront
Het Victoria & Alfred Waterfront is een sfeervol winkelcentrum aan de haven van Kaapstad. Het is er dag en nacht druk. Winkelen, eten, uitgaan en leuke uitstapjes maken naar bijvoorbeeld het Aquarium, waar het zeeleven van Zuid-Afrika wordt vertoond. Vanuit het Waterfront vertrekken tevens boten naar Robben Island, waar in de tijd van de VOC de gevangenen opgesloten werden en waar Nelson Mandela vele jaren heeft doorgebracht. Het is raadzaam van te voren te boeken

Robben Island
Dit wereldberoemde eiland is bekend als een oord van verbanning, isolatie en gevangenschap. Gedurende bijna 400 jaar werd iedereen die door de koloniale overheersers en later de apartheid leiders als gevaarlijk of ongewenst werd beschouwd, verbannen naar deze rotspartij van 575 hectaren in het midden van de Tafel Baai. Slaven, politieke en religieuze leiders die tegen het bewind waren, melaatsen en geestelijk gestoorden, allen deelden hetzelfde lot.
De bekendste gevangene was Nelson Mandela, die vele jaren van zijn 27 jaar gevangenisstraf op dit eiland doorbracht en zich vervolgens ontwikkelde tot een tolerante, verzoenende wereldleider, die democratie en hoop in zijn land bracht. Het eiland is nu een symbool van de innerlijke kracht van de mens, die fysieke en geestelijke ontberingen en eenzaamheid kan overwinnen. Buiten de gevangenis, de kalkgroeve en de Melaatsenkerk, is er de natuur met een grote verscheidenheid aan vogels, elanden en bokjes. U kunt kaartjes voor Robben Eiland online bespreken via www.robben-island.org.za

Het Kasteel de Goede Hoop
Dit is het oudste gebouw in Zuid Afrika. Het begon als het Fort de Goede Hoop in de tijd van Jan van Riebeeck, die in 1652 in Tafelbaai aankwam samen met 72 mannen en 8 vrouwen. Op verzoek van de Verenigde Oost Indische Compagnie (de VOC) legden de pioniers een haven aan om de schepen te kunnen bevoorraden. Het eerste fort was van leem en hout gebouwd.
Pas in 1666 werd begonnen met het bouwen in steen. De stenen blokken werden vanuit Holland overgebracht en het nam 30 jaar om het fort te bouwen. Het is een vijfhoekig gebouw met een bastion op elke hoek en een bijna 10m hoge muur van enorme keien. Het Kasteel is tegenwoordig het militaire hoofdkwartier van de Kaap Provincie en het dient als museum voor de William Fehr Verzameling.

Bo-Kaap
De Bo-Kaap van Kaapstad, in de schaduw van Signal Hill, ligt net buiten de drukte van de stad. De smalle steile straatjes leiden naar een levendige voorstad met fel gekleurde huisjes gebouwd in de 17e en 18e eeuw. Hier zijn ook Moslim ‘kramats’ en prachtige moskeeën waaronder de eerst moskee die in Zuid Afrika werd gevestigd.
De oorspronkelijke bewoners van de Bo-Kaap waren afstammeling van de slaven, afkomstig uit Indonesië, Sri Lanka, Maleisië en India. Tegenwoordig is het een multiculturele samenleving. Het Afrikaans is mede ontstaan door een versimpeling van het Nederlands zodat de bewoners en hun slaven konden communiceren in een taal die voor beiden verstaanbaar was. Veel Maleisië woorden zijn in deze wijk nog steeds in gebruik. Er is een museum in Wale Straat en op 2 januari trekken Maleisië muzikanten uit deze wijk in glimmende kostuums door de straten van de stad naar Green Point als onderdeel van de viering van het nieuwe jaar.

Sea Point
Sea Point is geliefd bij zowel de lokale bevolking als bij toeristen en is gelegen tussen Mouille Point, Green Point en Bantry Bay.
De boulevard loopt over de hele lengte van Sea Point, van Bantry Bay tot Mouille Point, en is populair bij joggers, wandelaars en diegenen die op een bankje in de zon willen zitten. Op de boulevard, onder aan Lions Head, is het Sea Point paviljoen – een zeewater zwembad waar jong en oud verkoeling zoeken in de hete zomer maanden.

Rondreizen en bouwstenen naar Kaapstad


Kaapstad, Olifanten en Wijnregio

Tijdens deze autorondreis bezoekt je de prachtige Westkust van Zuid-Afrika. De reis breng je naar Kaapstad, de Karoo, Addo NP, de beroemde Tuinroute, de struisvogel hoofdstad Oudtshoorn, Route 62 en ...

Bekijk reis
Vanaf €2098,- p.p.

Aantal dagen: 17
Inclusief vliegtickets: Ja
Verlengbaar: Nee
Maatwerk mogelijk: Ja

Bekijk deze reis Vraag offerte aan

Verborgen Plekjes van Zuid-Afrika

Ervaar een andere kant van Zuid-Afrika en ga op ontdekkingstocht naar het traditionele en oorspronkelijke karakter van dit prachtige land. U verlaat d grotendeels de gebaande paden en komt op ...

Bekijk reis
Tags: Rondreis zonder vlucht, Natuur, Kindvriendelijk
Vanaf € 747,- p.p.

Aantal dagen: 15
Inclusief vliegtickets: Nee
Verlengbaar: Nee
Maatwerk mogelijk: Ja

Bekijk deze reis Vraag offerte aan

Kaaps Schiereiland vanuit Kaapstad

De tocht vertrekt vanuit Kaapstad naar Kaaps Schiereiland. Via Camps Bay en Houtsbaai naar het beroemde punt Kaap de Goede Hoop. Je bezoekt ook de pinguïns in Boulders ...

Bekijk reis
Tags: Dagexcursies
Vanaf € 69,- p.p.

Aantal dagen: 1
Inclusief vliegtickets: Nee
Verlengbaar: Nee
Maatwerk mogelijk: Ja

Bekijk deze reis Vraag offerte aan
Bekijk alle rondreizen naar Zuid-Afrika

Soorten reizen

Vliegtickets

Over 333travel

Reisinformatie

In de media

Bekijk ook eens

Bestemmingen

© 2019 333travel