Zoover winnaar Beste verre reizen specialist
  • ANVR
  • SGR
  • Calamiteitenfonds
Vorige pagina

Reisinformatie Vietnam
Vietnam heeft het van alle Aziatische landen de afgelopen eeuwen misschien wel het zwaarst gehad. In de koloniale periode werden ze door de Spanjaarden, Fransen en Britten gekoloniseerd. In de tweede wereldoorlog werden ze bezet door de Japanners. Toen de Japanners zich na de oorlog terugtrokken, was het de beurt aan de Chinezen die Noord Vietnam bezetten.

De Fransen, die probeerden om weer grip te krijgen op ‘hun’ kolonie, riepen de hulp van de Amerikanen in om opgewassen te zijn tegen de rebellen van de Viet Minh. Na een turbulente periode werd in 1953 het verdrag van Genève getekend waarna de Fransen zich terugtrokken. Vietnam werd officieel opgesplitst in Noord Vietnam onder leiding van Ho Chi Minh en Zuid Vietnam dat uiteindelijk onder leiding kwam van Ngo Dinh Diem. De laatste was tegen het verdrag van Genève en vond een bondgenoot in het anticommunistische Amerika.

Er volgde een lange periode van oorlog waarbij de Amerikanen vochten tegen de Vietcong of het NLB (National Liberation Front). Onder druk van de internationale gemeenschap en de Amerikaanse burgers besloot president Nixon uiteindelijk in 1973 om zich verslagen terug te trekken uit Vietnam. De burgeroorlog duurde nog voort tot 1975 toen Noord Vietnam Saigon bezette. Die kreeg toen de naam Ho Chi Minh naar de president van Noord-Vietnam, Vietnam was toen weer één.

Er volgde nog een periode waarbij de Rode Khmer van Pol Pot ook in delen van Vietnam probeerden binnen te dringen. Ook moest Vietnam zich in het Noorden verdedigen tegen China. Na hulp van de Verenigde Naties werd Vietnam in 1989 eindelijk een vrij land.

Vietnam grenst in het noorden aan China en strekt zich in een lange S-vorm uit tot aan de monding van de Golf van Thailand, ongeveer 1600 kilometer zuidelijker gelegen. Het oosten grenst aan de Zuid-Chinese Zee, het westen aan Laos (noordwesten) en Cambodja.

In het Zuiden van Vietnam splitst de Mekong zich in negen armen die in de Zuid-Chinese zee uitmonden. Deze Mekong Delta wordt door de bijgelovige Vietnamezen ook wel “de rivier van de negen draken” genoemd. De grond is hier vruchtbaar, het gebied wordt dan ook de ‘rijstmand’ van Vietnam genoemd. In het Zuiden vindt u ook de stad Ho Chi Minh City (voorheen Saigon), de economische hoofdstad van Vietnam en het symbool voor een verenigd Vietnam.

Centraal Vietnam is op cultureel gebied zeer interessant vanwege de sporen uit de Champa-dynastie. In dit tijdperk, dat van de 3e tot de 14e eeuw duurde, beheersten de Cham centraal Vietnam. Dit volk, dat zijn roots vooral in Indonesië had, was voor een groot deel Hindoeïstisch. Met name rond de steden Nha Trang en Hoi An, zijn er prachtige bouwwerken en monumenten uit dit tijdperk terug te vinden. Hué is de stad waar de Vietnamese cultuur zijn oorsprong kent en waar deze het best bewaard is gebleven. Het was de keizerlijke hoofdstad in de Nguyen dynastie van 1802 tot 1945.

De mooiste strandbestemming in Centraal Vietnam is zonder twijfel Nha Trang. Hier geniet u van uw rust onder een parasol op één van de rustige goudgele stranden of vaart u met een boot naar één van de onbewoonde tropische eilandjes langs de kust om met snorkel of duikpak van het schitterende onderwaterleven te genieten.

Halong Bay, in het Noord Oosten van Vietnam is sprookjesachtig mooi met bijna 2000 kalkstenen eilandjes die uit de kraakheldere zee oprijzen. Tijdens een boottocht door de mysterieuze landschap waant u zich in een compleet andere wereld.

In het uiterste Noorden maakt u kennis met het ruige Vietnam. Hier bevindt zich een berglandschap waar het in de zomer koel en in de winter koud is. In dit indrukwekkende landschap leven vele bergstammen die elk hun eigen tradities en gebruiken in leven houden.

Hoofdstad: Hanoi
Aantal inwoners: 86.116.559
Oppervlakte: 331.689 km2, ca. 8x Nederland
Klimaat: tropisch moessonklimaat
Tijdsverschil: 5 uur later in de zomer, 6 uur later in de winter.
Regeringsvorm: Volksrepubliek
Munteenheid: Dong (VND)
Elektriciteit: 220 volt.

Hier vind u een overzicht van ons aanbod rondreizen in Vietnam

Soorten reizen

Vliegtickets

Over 333travel

Reisinformatie

In de media

Bekijk ook eens

Bestemmingen

© 2019 333travel