Zoover winnaar Beste verre reizen specialist
  • ANVR
  • SGR
  • Calamiteitenfonds
U bent hier: Home > Reisinformatie > Landinformatie > Nieuw zeeland > Flora en fauna
Vorige pagina

Flora en fauna in Nieuw-Zeeland

Het landschap van Nieuw-Zeeland is zeer divers en de flora en fauna is dan ook zeer gevarieerd en vaak zelfs uniek.

Een van de meest typerende planten van dit land is de varen. Het land kent maarliefst 200 soorten varens, van veel voorkomende tot unieke soorten. Van miniscule varentjes tot hoge varenbomen. Niet voor niets is het nationale symbool van Nieuw-Zeeland een varenblad. Maar ook de varenknop die zich uitrolt, de koru, wordt veel als symbool gebruikt.

Een unieke boom in Nieuw-Zeeland, die helaas nog maar weinig voorkomt, is de indrukwekkende kauri. Deze kan wel 50 meter hoog en 16 meter breed worden en de oudst bekende boom is maarliefst 1500 jaar oud! Vroeger bedekte deze boomsoort een groot gedeelte van het landschap, maar de Maori en eerste Europese immigranten ontdekten al snel dat deze kaarsrechte boom zeer geschikt was om boten en huizen van te bouwen. Ook het hars werd veel gebruikt. Het gevolg is dat er nu nog maar weinig kauri-bomen over zijn. Gelukkig is de kauri net op tijd een beschermde boomsoort geworden, zodat we ze nu nog op enkele plekken kunnen bewonderen.

Omdat Nieuw-Zeeland nooit grote zoogdieren heeft gekend, heeft het zich ontwikkeld als een paradijs voor vogels. Nieuw-Zeeland kent daarom bijvoorbeeld vele loopvogels, waarvan de bekendste de kiwi is. Dit is een niet al te grote vogel die nog maar op een paar plekken in het wild leeft en alleen 's avonds zijn schuilplek verlaat. Maar er zijn ook vele vliegende vogelsoorten, waarvan de meeste eerder hun karakteristieke zang laten horen dan dat ze zich laten zien. Zo kunt u tijdens wandelingen de fantail tegenkomen, een schichtige en supersnelle vogel met een waaierachtige staart. Of de tui, een uitstekende zangvogel die ook graag andere geluiden nabootst. Op het zuidereiland leeft de brutale en nieuwsgierige kea, een papegaaiensoort die graag overal aan knaagt.

Maar het dierenrijk kent ook andere indrukwekkende diersoorten. Zo leeft er nog een van de oudst bekende reptielsoorten, de tuatara. Deze zou nog verwant zijn aan de dinosaurussen en is uniek op de wereld. Helaas wordt de tuatara inmiddels met uitsterven bedreigd. Of de weta, een groot insect dat nog het meest lijkt op een kruising tussen een spin en een kakkerlak. En dan zijn er nog de zeedieren. Bij Kaikoura kun je een groot deel van het jaar walvissen zien en aan de noordkust van het noordereiland leven bijvoorbeeld dolfijnen en zeehonden. In Abel Tasman National Park vindt u niet alleen zeehonden, maar als u geluk heeft ziet u wellicht een pinguïn zwemmen, op zoek naar voedsel.

Met al deze prachtige planten en dieren, vele uniek in de wereld, is het niet verwonderlijk dat ongeveer één derde van het land inmiddels verklaard is tot beschermd gebied. Wanneer u in Nieuw-Zeeland reist, vergeet u dan niet te genieten van de schitterende flora en fauna.

Soorten reizen

Vliegtickets

Over 333travel

Reisinformatie

In de media

Bekijk ook eens

Bestemmingen

© 2018 333travel