Zoover winnaar Beste verre reizen specialist
  • ANVR
  • SGR
  • Calamiteitenfonds
U bent hier: Home > Reisinformatie > Landinformatie > Nieuw zeeland > Bevolking
Vorige pagina

Bevolking in Nieuw-Zeeland

Door de geïsoleerde ligging van Nieuw-Zeeland, trok dit land pas laat zijn eerste bewoners. Deze eerste bewoners kwamen van de Polynesische eilanden. Van welke eilanden ze precies vandaan kwamen, is niet precies bekend. Ze verspreidden zich over de eilanden van Nieuw-Zeeland en leefden daar als aparte stammen die een vergelijkbare cultuur hadden maar onderling ook grote verschillen in tradities en levenswijze vertoonden.

Dat de oorspronkelijke bewoners als één groep worden aangeduid, de Maori, komt door de Europeanen die later arriveerden. Zij zagen de inheemse bewoners als één groep met hetzelfde uiterlijk en dezelfde cultuur.

De eerste Europeaan die in Nieuw-Zeeland arriveerde, was de Nederlandse handelsvaarder Abel Tasman. Hij heeft echter nooit voet aan land gezet, want door miscommunicatie werd zijn bemanning aangevallen door de Maori en al snel verliet hij Nieuw-Zeeland. Pas in de 18e eeuw arriveerde James Cook en vervolgens de eerste Franse en met name Britse kolonisten. In de 19e eeuw werd Nieuw-Zeeland een Britse kolonie en vele Britten maar ook andere Europeanen volgden. Een periode van strijd en ongelijkheid volgde en pas in de 20e eeuw werd dat rechtgetrokken. Leefden Maori voorheen in de binnenlanden, in deze eeuw trokken ze steeds meer naar de steden en woonden ze zij aan zij met de Europeanen, die door de Maori 'Pakeha' werden genoemd.

Op dit moment telt Nieuw-Zeeland ruim 4 miljoen inwoners, waarvan circa 68 procent 'Europees' is en circa 15% Maori. De rest van de bevolking bestaat met name uit Aziaten en Polynesiërs. De nationale taal is Engels en ook het Maori is een officiële nationale taal.

Soorten reizen

Vliegtickets

Over 333travel

Reisinformatie

In de media

Bekijk ook eens

Bestemmingen

© 2018 333travel