Zoover winnaar Beste verre reizen specialist
  • ANVR
  • SGR
  • Calamiteitenfonds
U bent hier: Home > Reisinformatie > Landinformatie > Myanmar > Mandalay
Vorige pagina

Reisinformatie Mandalay


Mingun Pahtodawgyi


Wellicht één van de beroemdste plaatsen van Myanmar is Mandalay. Vrijwel iedereen kent de “Road to Mandalay”, wat een wereldberoemd gedicht is van Rudyard Kipling dat ging over lange reis van de Engelse soldaten van Rangoon naar Mandalay, tijdens het koloniale tijdperk. Later werd dit gedicht als lied uitgebracht door o.a. Frank Sinatra en Robbie Williams. Nu weet u dus waar u de naam van kent, maar heeft u waarschijnlijk nog steeds geen beeld van de plaats.

Mandalay is de op een na grootste stad van Myanmar en ligt aan de voet van de 200 m hoge Mandalay Heuvel. In vroegere tijden was Mandalay echter niet de hoofdstad van deze streek. De legende vertelt dat de Boeddha zelf een voorspelling heeft gedaan dat onderaan de Mandalay Heuvel een machtige stad gesticht zou worden. Echter pas in 1858 besloot koning Mingdon om gehoor te geven aan deze legende en ontmantelde hij de toenmalige hoofdstad Amarapura en verhuisde alles naar Mandalay.

Ook tijdens de Brits-koloniale periode was de stad van strategisch belang, o.a. vanwege de belangrijke verbindingsroute over de Irrawaddy rivier naar Yangon. Het koninklijk paleis werd ingenomen en omgedoopt tot Fort Dufferin en haar schatten werden terug naar Engeland vervoerd. De Engelsen verloren echter hun overheersing in Myanmar tijdens de 2e Wereldoorlog aan de Japanners. Tegen het eind van de oorlog werd een groot deel van de stad, waaronder het koninklijk paleis dan ook volledig verwoest door bombardementen.

Vandaag de dag is Mandalay weer opgebouwd tot een machtige stad die de verbinding vormt tussen alle handel tussen Noord- en Centraal-Myanmar. Het is dan ook een centrum waar u allerlei lokale ambachten kunt bewonderen. Zo kunt u bijvoorbeeld zien hoe het kostbare bladgoud voor de tempels wordt vervaardigd, hoe men de fijnste zijde weeft en kleurige minutieus gedecoreerde wandtapijten maakt. Of u kunt naar de Jade markt, waar dit “groene goud” bewerkt en verhandeld wordt. Ook is Mandalay een religieus centrum, waar u duizenden pagoda’s, tempels en kloosters kunt bewonderen. De allerbelangrijkst is echter de Maha Muni Pagode, waar een kolossaal boeddhabeeld bedekt met een dikke laag bladgoud te bezichtigen is.

Daarnaast is een beklimming van de Mandalay Hill, vlak voor zonsondergang een unieke ervaring. Via een trap van meer dan 1700 treden is deze beklimming een ware uitdaging, maar de beloning is groot. Vanaf dit hoge punt heeft u een uitmuntend uitzicht heeft over het landschap, waartussen de Irrawaddy rivier zich een weg kronkelt.

Rondom Mandalay vindt u nog enkele grote bezienswaardigheden in de oude steden van het Birmaanse rijk:
Amarapura: Hier vindt u het Maha Gandayon klooster, bekend in Myanmar vanwege zijn strenge leer en waar zo’n 1200 monniken op traditionele wijze leven. Ook vindt u hier ’s werelds langste teakhouten brug, U-Bein genaamd.
Ava: Tegenwoordig heet dit eilandje Inwa, maar vroeger was dit de hoofdstad van diverse rijken, waaronder dat van de Shan en Birmezen. Op dit gemoedelijke eiland kunt u een heerlijk ritje met de paardenkoets maken, terwijl u onderweg de oude kloosters en andere overblijfselen kunt bezoeken.
Sagaing: Gelegen aan de voet van de Sagaing heuvel is ook deze plaats van spiritueel belang en vele pelgrims bezoeken deze plaats om boven op de heuvel te mediteren. In de omgeving vindt u een soortgelijke tempelvlakte als bij Bagan, echter iets kleinschaliger met zo’n 500 stupa’s.
Mingun:Per boot kunt u rustig de rivier afzakken richting het oude Mingun, waar u de gelijknamige onafgemaakte tempel en een enorme bronzen bel kunt zien.

Rondreizen en bouwstenen naar Mandalay


Verborgen plekjes van Myanmar

Deze individuele rondreis door Myanmar laat je dieper kennis maken met dit bijzondere land. Het doet haar bijnaam als land van de gouden pagodes eer aan, maar biedt naast de vele tempels ook een ...

Bekijk reis
Vanaf €2176,- p.p.

Aantal dagen: 18
Inclusief vliegtickets: Ja
Verlengbaar: Nee
Maatwerk mogelijk: Ja

Bekijk deze reis Vraag offerte aan

Ontdek Myanmar local style

Houdt u van reizen zoals de locals dat doen? Het echt leven meemaken, meer in contact komen met het land, de bevolking en haar gewoonten? Deze individuele rondreis door Myanmar laat u dit ervaren. U ...

Bekijk reis
Tags: Rondreis zonder vlucht, Cultuur
Vanaf € 279,- p.p.

Aantal dagen: 9
Inclusief vliegtickets: Nee
Verlengbaar: Nee
Maatwerk mogelijk: Ja

Bekijk deze reis Vraag offerte aan

Mingun en Sagaing

Tijdens deze dagexcursie bezoek je Mingun en Sagaing, oude koningssteden van het Birmese rijk, gelegen in de omgeving van Mandalay. In oude tijden wisselden de machthebbers van het oude Birma ...

Bekijk reis
Tags: Dagexcursies, Cultuur
Vanaf € 68,- p.p.

Aantal dagen: 1
Inclusief vliegtickets: Nee
Verlengbaar: Nee
Maatwerk mogelijk: Ja

Bekijk deze reis Vraag offerte aan
Bekijk alle rondreizen naar Myanmar

Soorten reizen

Vliegtickets

Over 333travel

Reisinformatie

In de media

Bekijk ook eens

Bestemmingen

© 2019 333travel