Zoover winnaar Beste verre reizen specialist
  • ANVR
  • SGR
  • Calamiteitenfonds
U bent hier: Home > Reisinformatie > Landinformatie > Indonesie > Sumatra
Vorige pagina

Reisinformatie Sumatra
Een ontdekkingstocht door de jungle. Apen, olifanten, tijgers, uitheemse vogelsoorten en vliegende vossen. Wurgplanten, reusachtige bomen en kleurrijke bloemen. Op dit groene eiland met haar veelzijdige flora en fauna zal de natuurliefhebber niet snel uitgekeken raken.

Sumatra, ook wel ’eiland van goud’ genoemd, is ongelooflijk groen. Het eiland is voor een groot deel bedekt met ongerepte regenwouden waar u een enorme diversiteit aan flora en fauna vindt. De bergketen Bukit Barisan domineert het eiland. Deze bergketen met diverse (actieve) vulkanen loopt van het Zuiden naar het Noord-Westen van het eiland. Het wordt met name in het Noorden bedekt met tropisch woud waar u bloemen vindt als de Rafflesia (de grootste ter wereld), planten als de ‘lijkplant’ en bomen als de Ketapang die ruim 60 meter hoog wordt. Het zuiden van het eiland is vruchtbaar vanwege de vele rivieren die het eiland hier doorkruisen. Hier vindt u dan ook veel koffie- en theeplantages.

Voor velen staat Sumatra bekend als dé habitat voor Orang Utans, u kunt bijvoorbeeld in het noorden van Sumatra tochten maken naar plekken waar u deze indrukwekkende dieren kunt zien eten. Maar er leven veel meer diersoorten als tijgers, neushoorns, tapirs, wilde honden en zwijnen, vliegende vossen, olifanten, zwarte bavianen, kaketoes en patrijzen. Er leven 196 soorten zoogdieren, 194 reptielensoorten, 62 amfibiesoorten, 272 vissoorten en 465 verschillende soorten vogels. Kortom, natuurliefhebbers zullen op Sumatra niet snel uitgekeken raken.

In het Noorden van het eiland vindt u ook prachtige watervallen, wilde rivieren en één van de grootste meren van Zuidoost Azië en met 450 meter het diepste meer ter wereld, het Toba meer. In het midden van dit meer bevindt zich het eiland Samosir, hét culturele en spirituele centrum van Toba Batak. In oude tijden waren de Bataks nog rituele kannibalen, maar deze gebruiken behoren nu tot het verleden. Wel staan de diverse Batak stammen nog steeds bekend als het meest trotse volk van Indonesië. Tijdens een bezoek aan één van de Toba Batak dorpen, bijvoorbeeld op het eiland Samosir aan de Noord-Oostkust van Sumatra, maakt u kennis met de leefgewoonten en cultuur van de Bataks.

Helemaal in het noorden van Sumatra ligt Aceh, deze provincie heeft lang verzet geleverd tegen de centrale regering in Java en gestreden voor een onafhankelijke islamitische staat. Na vele bloedbaden in de 20ste eeuw waarbij het Indonesische leger geen enkel respect toonde voor de mensenrechten kreeg Aceh in 2001 een beperkt autonome status. In Banda Aceh (vroeger Kotaradja). In Banda Aceh kunt u diverse musea bezoeken die te maken hebben met de rumoerige geschiedenis. Er zijn nog veel meer gebouwen en monumenten te bezichtigen. De Baiturrahman moskee bijvoorbeeld is buiten de gebedsdiensten te bezoeken, deze nieuwe moskee is geschonken door de Nederlanders nadat ‘we’ de eerste moskee vernietigd hadden. Het is een indrukwekkend gebouw.

Wilt u meer weten over de Islamitische Minangkabau cultuur, dan bezoekt u de steden Padang of Bukittinghi. Op het strand bij de haven in Padang vindt u rotsen die onderdeel zijn van de legende van Malin Kundang. Deze legende symboliseert de overtuiging van de van Minangkabau: mannen moeten erop uit om de wereld te leren kennen, maar hun thuis nooit verloochenen.

Sumatra is één van de grotere eilanden in het Indonesische archipel. Het noordelijke deel ligt ten Westen van het Maleisische schiereiland. Het is per vliegtuig bereikbaar, vanuit Nederland bijvoorbeeld via Kuala Lumpur.

Belangrijk!

Plant u uw reis door Indonesië in de periode 12 mei - 4 juni 2020, dan dient u er rekening mee te houden dat dit de Lebaran periode is. De bevolking van Indonesië viert dan het einde van de Ramadan. De meeste Sumatranen en Javanen zijn vrij, en vrijwel iedereen probeert naar hun geboorteplaats terug te gaan.

Dit betekent dat het onderweg heel druk kan zijn en dat veel hotels toeslagen berekenen in deze periode. Ook kan het zijn dat attracties onderweg onverwachts gesloten zijn, er minder lokale restaurants open zijn en lokale gidsen minder beschikbaar zijn.

Rondreizen en bouwstenen naar Sumartra


Grand Tour Sumatra, Java en Bali

Inclusief vluchten. Deze Grand tour bied je een bijzondere kennismaking met de 3 belangrijkste eilanden van Indonesië. Denk je aan Sumatra, dan denk je waarschijnlijk aan ontdekkingstochten door de ...

Bekijk reis
Vanaf €2412,- p.p.

Aantal dagen: 21
Inclusief vliegtickets: Ja
Verlengbaar: Ja
Maatwerk mogelijk: Ja

Bekijk deze reis Vraag offerte aan

Grand Tour Sumatra

Denk je aan Sumatra, dan denk je waarschijnlijk aan ontdekkingstochten door de jungle, orang-oetans, olifanten en tijgers. En terecht! Het eiland is voor een groot deel bedekt met ongerepte ...

Bekijk reis
Tags: Rondreis zonder vlucht
Vanaf € 340,- p.p.

Aantal dagen: 6
Inclusief vliegtickets: Nee
Verlengbaar: Nee
Maatwerk mogelijk: Ja

Bekijk deze reis Vraag offerte aan

Olifanten en orang-oetans van Sumatra

Ontdek Noord-Sumatra, het leefgebied van de Sumatraanse orang-oetan en olifant. Tijdens deze tour reis je naar Tangkahan, waar een klein olifantenkamp ligt. Daarna per 4WD naar Bukit Lawang, waar je ...

Bekijk reis
Tags: 4 & 5 daagse tour, Natuur, Actief, Cultuur
Vanaf € 279,- p.p.

Aantal dagen: 5
Inclusief vliegtickets: Nee
Verlengbaar: Nee
Maatwerk mogelijk: Ja

Bekijk deze reis Vraag offerte aan
Bekijk alle rondreizen naar Indonesië

Soorten reizen

Vliegtickets

Over 333travel

Reisinformatie

In de media

Bekijk ook eens

Bestemmingen

© 2019 333travel