Zoover winnaar Beste verre reizen specialist
  • ANVR
  • SGR
  • Calamiteitenfonds
U bent hier: Home > Reisinformatie > Landinformatie > Cambodja > Gebruiken
Vorige pagina

Gebruiken in Cambodja

In heel Azië geldt dat gezichtsverlies te allen tijde dient te worden voorkomen. Probeer te voorkomen dat u iemand direct op zijn/haar fouten wijst, direct kritiek levert of heftige emoties toont, zoals boosheid of verdriet. Blijf rustig en toon begrip, daarmee komt u heel ver. Aangezien Aziaten u niet willen teleurstellen, zult u nooit een ontkennend antwoord op uw vragen krijgen. Dit kan rare, soms vervelende situaties opleveren, maar dat gebeurt niet uit onwil.

De fantastisch mooie omgeving van Zuidoost Azië zult u zeker op beeld willen vastleggen. De Aziatische bevolking is gewend aan fotograferende toeristen, maar vraag wel even toestemming als u een foto wilt maken van mensen. In vrijwel alle Aziatische landen geldt dat u geen foto’s mag maken van militaire objecten. Ook is fotograferen in sommige tempels verboden.

Als u iets wil kopen en er staat geen vaste prijs op, zult u moeten onderhandelen. Dit zult u vooral op de vele markten tegenkomen. Schaam u niet om af te dingen, het hoort er bij. Vraag iets onder de helft van de vraagprijs en wees niet bang om weg te lopen als de prijs u niet aanstaat. Vaak wordt u dan nageroepen, is dit niet het geval dan was het bedrag echt te laag.

Cambodja heeft een boeddhistische cultuur. Boeddhisten volgen de leer van Boeddha, die erop gericht is het lijden van de mens te beëindigen door het verlangen te overwinnen. Het boeddhisme had en heeft een grote invloed op de Cambodjaanse cultuur en kunst. Deze tempels en beelden worden als heilig beschouwd. Het tonen van respect wordt dan ook zeer gewaardeerd. Dit doet u door kleding te dragen die uw schouders en knieën bedekt. Voor vrouwen is het handig om altijd een extra sarong bij zich te hebben.

Monniken genieten een groot respect in het dagelijkse leven in Cambodja. Zo krijgen zij bijvoorbeeld speciale plaatsen en voorrang in wachtruimtes en in het openbaar vervoer en vliegtuigen. Een bekend (vroeg) ochtendritueel is het geven van een gift in de vorm van voedsel en dit wordt nog steeds erg gewaardeerd. Maar let op, alleen de man mag dit doen en alleen met beide handen!

Cambodjanen zullen u hartelijk ontvangen, maar het is verstandig om de volgende regels te onthouden. Volgens het Theravada-boeddhisme is het hoofd het heiligste deel van het lichaam, omdat daar de geest in huist, en de voeten het onreinste gedeelte. Wijs dus nooit met uw voeten iets aan en al helemaal geen boeddhabeeld. Dit wordt als beledigend ervaren. Draai ook niet uw rug naar een boeddhabeeld. Het hoofd van iemand dient u niet aan te raken, zelfs niet van kinderen.


Soorten reizen

Vliegtickets

Over 333travel

Reisinformatie

In de media

Bekijk ook eens

Bestemmingen

© 2019 333travel