Zoover winnaar Beste verre reizen specialist
  • ANVR
  • SGR
  • Calamiteitenfonds
U bent hier: Home > Reisinformatie > Landinformatie > Amerika > Landschap

Landschap in Amerika

Door de grootte van het land en de vele klimaatsoorten heeft Amerika een zeer gevarieerd landschap. Globaal genomen kan het land worden verdeeld in 7 geografische gebieden. Van oost naar west: de kustvlakte langs de Atlantische kust, de bergketen van de Appalachen, de binnenlandse vlaktes, de binnenlandse hooglanden, het rotsachtige bergsysteem, het intermontane gebied en het pacifische bergsysteem.

Een rondreis langs de oostkust voert u langs een divers landschap met veel bos uitlopers van de bergketen Appalachen. Het lage gedeelte ten westen van de rivier Mississippi is vrijwel geheel veranderd in een landbouwgebied. Het hoge gedeelte is een droge steppe, waarin grote rivieren als de Missouri, Platte River en Arkansas brede dalen hebben uitgeslepen.

De Great Plains vormen een groot prairiegebied dat ten oosten van de Rocky Mountains ligt. Het gebied vormt als het ware een onzichtbare geografische scheidingslijn dat het land in tweëen deelt: het meer herbergzame oosten en het relatief droge westen, waarbij de droogste gebieden zich in het zuidwesten bevinden.

Vanwege de brandende zon en de bijbehorende hitte in het grootste deel van het jaar is het land tussen de Rocky Mountains en de Sierra Nevada in het westen droog. Zelfs grote rivieren uit de bergen drogen snel op. In dit deel van het land ligt ook Death Valley, de heetste, droogste en laagste plek van heel Noord-Amerika. Deze oude meerbodem is tegenwoordig een woestijn van meer dan 200 kilometer lengte. Maar het national park heeft hiernaast ook zoutvlakten, rotsformaties, canyons, zandduinen en bergen. De extreme hitte is vooral voelbaar in Badwater; deze zoutvlakte ligt 85,5 meter onder zeeniveau, en is daarmee het laagste punt van het hele westelijke halfrond.

Het noordwesten is een van de natste delen van de VS en daardoor het dichtst bebost. Rotsachtige bergen, bijvoorbeeld de Cascades en Sierra Nevada hebben typische hooglandklimaten en zijn ook dicht bebost.

Hawaii en Alaska liggen los van de rest van Amerika en hun landschap is niet te vergelijken met de andere staten. Alaska bestaat uit ijs. Onder de ijs- en sneeuwlagen is de grond tot een diepte van zo’n 90 meter bevroren. In Centraal-Alaska ligt Mount McKinley, de hoogste berg van geheel Noord-Amerika met ca. 6200 meter. Ook Hawaii is een verhaal apart. De acht grote en ongeveer honderd kleine eilanden zijn over een lengte van 2500 kilometer in de Stille Oceaan verspreid. Zowel Alaska als Hawaii heeft een aantal actieve vulkanen.

Soorten reizen

Vliegtickets

Over 333travel

Reisinformatie

In de media

Bekijk ook eens

Bestemmingen

© 2019 333travel