Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Lid ANVR en SGR Volledig ontzorgd op reis Reizigersbeoordeling 9,2

De Tuinroute in Zuid-Afrika

Gepubliceerd: 25/07/2022

De Tuinroute in Zuid-Afrika is één van de populairste regio’s van het land. De Tuinroute, ook wel Garden Route genoemd, is een 700 km lange kustroute. De route loopt tussen Mossel Bay, in de Westkaap provincie tot aan Port Elizabeth, in de Oostkaap provincie. Een combinatie van inheemse bossen, prachtige stranden, heldere lagunes, wandelpaden langs de oceaan en gastvrije stadjes vormen de basis van deze wereldberoemde Tuinroute. Ik vond het geweldig om een deel van de route tijdens mijn rondreis door Zuid-Afrika zelf te rijden.

Het prachtige landschap van Tsitsikamma in Zuid-Afrika

Hoe loopt de Tuinroute? 

Wanneer men spreekt over de Tuinroute dan wordt het gebied tussen Mossel Bay en Stormsrivier bedoeld. Je kunt het goed combineren met de regio aan de west- en oostzijde van de Tuinroute. Het startpunt van de Garden Route kan zowel Kaapstad als Port Elizabeth zijn. Start je in het bruisende Kaapstad, dan combineer je de Kaapse wijnlanden rondom Stellenbosch en de walvissen bij Hermanus. Kies je voor Port Elizabeth als startpunt, dan is het goed te combineren met het Addo National Park.

Een vrouw aan het genieten van het uitzicht bij Hermanus, Zuid-Afrika

De hoogtepunten van de Tuinroute 

Port Elizabeth – De dolfijnhoofdstad van Zuid-Afrika
Port Elizabeth heeft twee bijnamen, Windy City en Friendly City. Beide namen kloppen. Het waait er vaak en de mensen zijn heel relaxed en vriendelijk. Naast de indrukwekkende stranden rondom de stad en een wandeling over de boulevard, kun je ook de Donkin Heritage Trail wandelen. Dit is een 5 kilometer lange wandelroute die dwars door Port Elizabeth loopt. Tijdens de wandeling kom je maar liefst langs 51 historische hoogtepunten, allen uit de Britse kolonisatie periode.

De cityhall in Port Elizabeth, Zuid-Afrika

Addo Elephant National Park
Tijdens een rondreis Zuid-Afrika mag je een bezoek aan het Addo National Park niet overslaan. Op slechts 1 uur rijden van Port Elizabeth tref je dit prachtige park. Het park is vooral bekend om de 600 olifanten die er leven, maar ook leeuwen, luipaarden, buffels, neushoorns en andere leden van de Big 5 tref je hier. Wat Addo helemaal uniek maakt, is dat het park uitloopt in de Indische Oceaan. De habitat van witte haaien en tussen juni en december van de walvissen. Daarmee is het Addo National Park een van de weinige natuurparken in de wereld waar je de Big 7 kunt spotten.

Het park leent zich perfect voor een self drive safari. Ook kun je er voor kiezen om te overnachten in een safari camp en game drives met een ranger te maken om zo de Afrikaanse bush ervaring compleet te maken.

Twee olifanten gespot tijdens een safari in Addo Elephant National Park, Zuid-Afrika

Jeffreys Bay – surfhoofdstad van Zuid-Afrika
Jeffreys Bay is het surfwalhalla van Zuid-Afrika. Tussen juli en oktober kun je hier walvissen en dolfijnen spotten vanaf de kust. Naast surfen kun je in Jeffreys Bay ook duiken, sandboarden en kitesurfen. Maar ook als je de oceaan niet in wilt, is het een sfeervol plaatsje en een geliefde stop op de Tuinroute. Officieel maakt J-Bay, zoals de locals zeggen, geen deel uit van de Tuinroute, maar een stop wordt zeker beloond.

Surfen in Jeffreys Bay, Zuid-Afrika

Tsitsikamma National Park – Wandelen door oerbossen
In Tsitsikamma National Park loopt het regenwoud tot aan de oceaan, waar een ruige kustlijn opdoemt. Een indrukwekkende plek om wandeltochten te maken. Wil je slechts een korte wandeling maken? Wandel dan over de beroemde hangbrug over de Storms River. Deze duurt ongeveer een half uur. Maar er zijn vele andere trekkingsroutes mogelijk op alle niveaus. Voor de echte wandelaars onder ons is de Otter Trail een aanrader. Een tocht van 5 dagen waarin je in totaal 42 kilometer wandelt. Je kunt Tsitsikamma ook per kajak ontdekken en er zijn verschillende spots waar je kunt snorkelen, surfen en zwemmen.

Het goudgele strand van Tsitsikamma, Zuid-Afrika

Tsitsikamma National Park wordt beschouwd als een van de mooiste nationale parken van Zuid-Afrika. Een spectaculaire manier om de schoonheid van deze regio te ontdekken, is met een canopytocht. Tijdens deze tocht zweef je geharnast en hangend aan een stalen kabel tussen de boomtoppen van het inheemse bos bij Storms Rivier. Vanaf 30 meter hoogte krijg je een andere kijk op de flora en fauna in dit gebied. Er zijn 10 platformen en daarbij een van de langste canopytochten ter wereld.

Bekijk hier onze canopytocht in Tsitsikamma.

Ben je op zoek naar de ultieme spanning? Maak dan een bungeejump vanaf de Bloukrans Bridge. Dit is een van de hoogste bungeejumpen ter wereld.

Wandel over de hangbrug in Tsitsikamma, Zuid-Afrika

Plettenberg Bay – Eindeloze stranden en walvissen
De chique badplaats Plettenberg Bay is een van de populairste plaatsen aan de Tuinroute. Toen de Portugezen in de 15e eeuw als eersten aan land kwamen doopten ze de plaats tot Bahia Formosa, letterlijk 'de prachtige baai'. Ook de Zuid-Afrikaanse bevolking vieren hier graag hun vakanties. Het wordt daarom ook vaak de Riviera van Zuid-Afrika genoemd. De stranden zijn prachtig en eindeloos lang en het water van de Indische Oceaan helder. In het plaatsje zijn vele sfeervolle restaurants, barretjes en unieke winkeltjes. Ook golfliefhebbers zijn hier in hun element, want Plettenberg Bay heeft schitterend gelegen golfbanen.

In de maanden juli t/m december vertrekken er vanuit Plettenberg Bay ook walvissafari’s, waarbij je grote kans maakt om de Southern Right, de Humpback en de Bryde’s walvissen te spotten. Maar ook dolfijnen maken vaak prachtige capriolen rondom de boot.

Op slechts 8 km afstand van Plettenberg Bay ligt het schiereiland Robberg Nature Reserve. Ideaal om te wandelen en te kajakken. Kijk niet gek op als je opeens een nieuwsgierige zeehond of dolfijn naast je kajak ziet. Ze vergezellen je graag.

Ontdek het centrum van Plettenberg Bay in Zuid-Afrika
centrum-plettenberg
Ontdek het centrum van Plettenberg Bay, Zuid-Afrika
Een walvis gespot in Plettenberg Bay, Zuid-Afrika
plettenberg-walvis
Een walvis gespot in Plettenberg Bay, Zuid-Afrika

Knysna
Knysna wordt omringd door bos, kust en een lagune. De sfeervolle kustplaats heeft een hoofdstraat met Victoriaanse stijl huizen, artistieke winkeltjes, boetieks en restaurants. Plan zeker ook een bezoek aan de Waterfront. Deze sfeervolle haven is de perfecte locatie om de beroemde Knysna-oesters te proeven. Dit alles maakt Knysna tot een van de mooiste dorpjes aan de Tuinroute.

Je mag dan ook zeker niet de beroemde Knysna Heads, een tweetal zandstenen kliffen die de scheiding vormen tussen de zee en de Knysna lagune missen. Maak een sunset-cruise op de lagune of wandel door het inheemse regenwoud. Verblijf je in juni of juli in Zuid-Afrika? In deze maanden wordt het Knysna Oyster Festival georganiseerd. Tien dagen lang feest voor fijnproevers, sport- en muziekliefhebbers. Uiteraard kunnen dan wijn- en champagneproeverijen niet ontbreken.  

Het turquoise water van Knysna, Zuid-Afrika

Wilderness National Park – ongerepte natuur
Niet ver van Knysna, na zo’n 45 minuten rijden ligt Wilderness. Het kleine dorpje ligt genesteld in de groene heuvel en is letterlijk omringd door ongerepte wildernis. Er leven hier meer dan 250 verschillende vogelsoorten en het strand is ruim 8 km langer. Wil je absolute rust en naar hartenlust wandelen? Stop dan zeker in Wilderness tijdens je rit over de Tuinroute.

De ruige kust van Wilderniss National Park, Zuid-Afrika

Oudtshoorn – struisvogelhoofdstad van de wereld
Oudtshoorn staat bekend als de struisvogelhoofdstad van de wereld. Deze bijnaam komt door de struisvogelboerderijen die al sinds de 19de eeuw actief zijn. Overal zie je dan ook honderden struisvogels. Een ander hoogtepunt in deze regio zijn de stokstaartjes die hier leven in hun natuurlijke omgeving. Op kleine afstand van Oudtshoorn kun je excursies boeken om onder leiding van een professionele gids de stokstaartjes (ook wel meerkatten genoemd) te bezoeken.

Of breng een bezoek aan de spectaculaire Cango Caves. Deze 4-kilomtere lange kalkstenen grottencomplex behoort tot de alleroudste ter wereld. Hier heeft de natuur dan ook de meest bijzondere formaties gevormd.

Ten noorden van Oudtshoorn ligt de indrukwekkende Swartberg Pass, dat de natuurlijke scheiding vormt tussen het Klein Karoo en Groot Karoo. Een panoramische route met indrukwekkende vergezichten. Daar de wegen soms ruig zijn, kun je ook een mooie excursie boeken.

Bekijk hier onze Swartberg pas excursie in Zuid-Afrika.

Nieuwsgierige struisvogels in Oudtshoorn, Zuid-Afrika

Mossel Bay
Rijd vanuit Oudtshoorn de schitterende Robinson Pass over, dwars door de Outeniqua Mountains, om aan te komen in Mossel Bay. Mossel Bay, ofwel Mosselbaai, is een kleine havenstad op het schiereiland Cape Saint Blaize. Het vormt het begin- of eindpunt van de Tuinroute. Mosselbaai ‘s oudste en iconische bezienswaardigheid is de Old Post Office Tree. In 1.500 begonnen passerende zeelieden een grote Milkwood-boom als postkantoor te gebruiken, door brieven in een schoen of post onder de boom achter te laten. Een matroos van een ander schip haalde de correspondentie op en bracht ze naar de plaats van bestemming. De boom staat er nog steeds en er staat nu een grote schoenvormige brievenbus onder.

De Portugese ontdekkingsreiziger Bartolomeu Dias, strandde hier in 1488 na een storm, waarbij hij Kaap de Goede Hoop al voorbij was. In het Bartolomeu Dias Museum Complex zijn diverse musea ondergebracht. In het maritiem museum staat een replica van het schip van Dias.

Zoals overal langs de Tuinroute kun je ook hier schitterende wandelingen maken. Een van de wandelpaden is de St. Blaize Hiking-trail van 12,5 km. Deze begint bij de St. Blaize Caves, waar ook de gelijknamige vuurtoren uit 1864 staat.

De vuurtoren van Mossel Bay, Zuid-Afrika

Beste reistijd voor de Tuinroute
De Tuinroute kan het hele jaar door goed bezocht worden, want ieder seizoen heeft zijn voordeel. In oktober tot en met april is het lente en zomer in Zuid-Afrika, dus voor ons een ideale winterzon bestemming. Maar vanaf juli t/m december maakt je grote kans om walvissen te spotten en bovendien zijn de winters mild rondom de Tuinroute.

Wil je nog meer bijzondere plekjes ontdekken van de Tuinroute in Zuid-Afrika?

Bekijk dan hier onze rondreis ‘de verborgen plekjes van Zuid-Afrika’.

Deel dit bericht:

Uitgelicht

Top 10 bestemmingen 2024

Top 10 verre vakantiebestemmingen 2024
Beginnen de vakantiekriebels ook bij jou al te komen? Wij... Lees meer

Een Omani bij het Fort van Nizwa, Oman

10 redenen waarom Oman op jouw bucketlist moet staan
Oman is het authentiekste geheim van Arabië! Eindeloze woestijnen bieden... Lees meer

De kust van Costa Rica van bovenaf gefotografeerd

Costa Rica in 20 foto's
Dat Costa Rica een fotogenieke bestemming is, wist je misschien... Lees meer

Kleurrijke huizen in Bo Kaap in Kaapstad, Zuid-Afrika

Wat te doen in Kaapstad I tips & bezienswaardigheden
Helemaal in het zuiden van het Afrikaanse continent ligt Kaapstad,... Lees meer

Typische Mexicaanse gerechten

Typische Mexicaanse gerechten en drankjes
Tijdens een rondreis Mexico zullen je smaakpapillen continu geprikkeld worden.... Lees meer

Volg ons en blijf op de hoogte van onze reisverhalen!

Gerelateerde artikelen

Bekijk meer >
De mooiste autoroutes voor een roadtrip

De mooiste autoroutes voor een roadtrip

Gepubliceerd: 14/02/2024
Heb jij ook de wens om de meest bijzondere bestemmingen...
Lees meer
Top 10 bestemmingen 2024

Top 10 verre vakantiebestemmingen 2024

Gepubliceerd: 07/12/2023
Beginnen de vakantiekriebels ook bij jou al te komen? Wij...
Lees meer
Amerika-Yellowstone-National-Park-2

De mooiste Nationale Parken van Amerika

Gepubliceerd: 27/06/2023
Met circa 60 officiële nationale parken mag een bezoek aan...
Lees meer

Populaire reizen

Bekijk meer >
Leewen in Zuid Afrika
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 17
Best Deal Zuid-Afrikaanse Pracht Fly Drive Zuid-Afrika
  • Kruger Park
  • Authentiek Swaziland
  • De ruige schoonheid van de Drakensbergen
Tafelberg in Kaapstad
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 16
Highlights Zuid-Afrika en Swaziland Fly Drive Zuid-Afrika
  • Bezoek aan Kruger en Timbavati voor een ultieme safari ervaring
  • Tuinroute en wijnregio van Route 62
  • Kaapstad
Olifanten in Addo Elephant Park
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 17
Kaapstad, Olifanten en Wijnregio Fly Drive Zuid-Afrika
  • Kaapstad met al zijn pracht
  • Overnachting in luxe Safari tenten in Game Reserve
  • Tuinroute en wijn regio van Route 62

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding