Reisverslag Vietnam – Part 3

Geplaatst op Ontdek AziëReisverslagen & ervaringen

Britt Helsen heeft in oktober vorig jaar de “Vietnam actie” bij 333travel gewonnen. Zij ging met haar partner in april naar dit prachtige land.

De eerste twee delen van dit reisverslag lezen? Kijk hier voor het eerste deel en lees hier het tweede deel van haar enthousiaste reisverslag!

Met de trein van DaNang naar Ho Chi Minh stad

In de trein richting Ho Chi Minh city

Inmiddels zitten we weer in een slaaptrein, dit keer gaan we van DaNang naar Ho Chi Minh stad, een 17 uur durende reis. Nu de avond valt zitten we op een derde van deze treinreis en hebben we vooralsnog de coupé voor ons tweeën. Het leuke van een middag in de trein is dat de bedrijvigheid op de rijstvelden en het boerenleven aan je voorbij zoeven. Wat wordt hier hard gewerkt, iets waar je thuis niet over nadenkt wanneer je een pan rijst op tafel zet.

Onze coupe tijdens de reis

Het is negen uur ‘s avonds, onze coupé is in diepe rust, dus ik sta op de gang en zoek naar wat lichtjes in het duister buiten. Twee uur geleden uur geleden werden we vergezeld door een jong Vietnamees stel met hun driejarig neefje. De kleine knul vindt het een beetje spannend met twee vreemde, witte mensen, maar al snel is het ijs gebroken en zingt hij trots voor ons het Engelse alfabet. Samen met zijn tante duikt hij in een van de bovenste bedden en nu slaapt hij als een roos. Mijn wederhelft is niet helemaal lekker, maar die slaapt gelukkig ook. Ik wacht wel even met weer terug naar binnen gaan totdat een van hen naar buiten komt. Even lekker de benen strekken is ook niet verkeerd.
Nog drie uurtjes te gaan. De temperatuur in onze coupé loopt aardig op en ik heb zo liggen woelen en draaien dat er geen laken meer om mijn matras zit. Maar weer even de gang op. Heel de trein is in diepe slaap, zelfs de conducteur ligt aan het einde van de gang op een dun matje op de grond te slapen en je moet over hem heen stappen om naar het toilet te kunnen. Gisteren zagen we ook al buschauffeurs onderin de laadruimte van de bus op een dun matje slapen bij 30 graden. Schril contrast met onze hotelbedden en treincoupés.
We rijden met de trein inmiddels door agrarisch gebied. Onderweg zie ik in de verte rijen na rijen met felle lampen en vraag me af wat dit zou kunnen zijn. Totdat de rijen met lampen zich dichter bij de trein begeven, dan wordt het ineens duidelijk. Groeilampen! Rij na rij dragon fruit boompjes met daartussen groeilampen! Lichtvervuiling/broei(kas)effect is dus niet alleen een Nederlands probleem.

De treinreis zit er bijna op, buiten wordt het alweer licht.

Eerder nam ik in Egypte de nachttrein en nu de twee treinreizen in Vietnam er bijna op zitten blijft mijn conclusie onveranderd. Reizen met de trein heeft zijn twijfelachtige kanten, het is tijdrovend en je levert nachtrust in, maar het heeft zeker ook leuke kanten, je komt écht in contact met de lokale bevolking, je reist dwars door het landschap, het is budget vriendelijk en geeft een gevoel van avontuur. Het reizen met onbekenden in een coupé is reuze meegevallen, wat de reis comfortabeler maakte is dat we allebei het onderste bed hadden, waardoor je ook nog aan een klein tafeltje kunt zitten. Dat was dus weer goed geregeld door 333Travel.

Ho Chi Minh Stad

Een kleurrijke, drukke stad

Wellicht een beetje saai, maar weer staat er een chauffeur lachend op ons te wachten met 333Travel logo wanneer we vroeg in de ochtend aankomen op het station van Ho Chi Minh Stad, in de volksmond nog steeds Saigon. De chauffeur, An,  en onze nog te ontmoeten gids Henry zullen ons rond het middaguur op komen halen bij hotel Le Duy, dus tot die tijd kunnen we bijkomen in het hotel. Het ontbijt is geregeld, bij aankomst kunnen we dan ook meteen aanschuiven en onze kamer is om 12 uur gereed. We besluiten tegen betaling meteen een andere kamer te betrekken. Deze luxe gunnen we onszelf aangezien we erg weinig geslapen hebben en mijn wederhelft nog steeds niet lekker is.

Na een paar uur goede slaap en een frisse douche zijn we klaar voor de warmte en drukte van Ho Chi Minh stad. Onze gids Henry blijkt een ontzettend fijne gids te zijn die 100% aanvoelt waar wij behoeften aan hebben. We hoeven de hitte niet helemaal te trotseren, want An brengt ons van Chinese vrouwentempel, naar het Herenigingspaleis, van Notre Dame en postkantoor naar Ben Thanh Markt. Ook lopen we door Cho Lon, de Chinese wijk, waar in elke straat een andere productsoort wordt verkocht, bijvoorbeeld; bouwmaterialen, stoffen, papier, plastic. In zo’n straat waar ze dan papier verkopen zie je dan ook écht alles van papier, van kaarten en printpapier, tot papieren offerstukken en bruiloftsdecoratie aan toe. We krijgen nog wat tips waar te eten en hoe ons te gedragen op straat en begrijpen dat we met beide mannen morgen ook naar de Mekong delta gaan.

Homestay Mekong Delta

Ut Trinh

Op de Mekong Delta naar de Homestay Ut Trinh

Inmiddels maken we ons op voor het avondeten bij onze homestay,  Ut Trinh, in Vīnh Long, midden in de Mekong Delta, we krijgen zo meteen kookles.
De reis hier naartoe was fantastisch. Bij aankomst in Cai Be zijn we de boot op gegaan en varen we over de Mekong rivier waar we de drijvende markt zien en diverse eilandjes aandoen. We bezoeken een plek waar rijstpapier wordt gemaakt, karamel/kokos snoepjes en producten die gemaakt worden van de stengel van de waterhyacint.  De Mekong rivier ligt vol met waterhyacinten. Deze plant werd uit Zuid-Afrika geïmporteerd om het water in de Mekong te zuiveren. Ook worden er borders gevormd rond de eilandjes in de Mekong om deze te stutten. In Xã Tân Phong gaan een longtail boat op en worden we door de smalle kanaaltjes van de Mekong Delta gevaren.
Het is hier werkelijk prachtig, de cicaden tjirpen en het zonnetje schijnt heerlijk door de bomen.

Onze Homestay Ut Trinh

Bij aankomst bij onze homestay worden we verrast door de schoonheid van deze plek. We settelen ons in een hele mooie kamer met buiten en binnen douche en kijken onze ogen uit in de fantastische tuin en plantage. Er staat een lunch voor ons klaar; verse springrolls met elephant ear fish, hotpot met gamba’s en vis, rijst met varkensvlees en mango en watermeloen als dessert.
Met volle buiken lopen we naar een volgende kamer, waar we gaan luisteren naar lokale liederen en muziek. De homestay wordt beheerd door broer en zus en hun families. De zus en haar man voeren de liedjes uit als ware toneelstukjes, met liedjes over hoe de man de vrouw het hof maakt en hoe ze samen lang en gelukkig leven. We krijgen ondertussen een kopje thee aangeboden om de flinke lunch wat makkelijker te verteren.
Mijn vriend mag nog wat spelen op de Dan Bau en de Mekong gitaar. Dat eerste doet hij niet onverdienstelijk, echter de Mekong gitaar is anders gestemd en er worden enkel tonen gespeeld, als je een Spaanse gitaar gewend bent lukt niet om iets fatsoenlijks uit een Mekong gitaar te krijgen.
Later in de middag begint het te onweren en worden we overspoelt door een flinke tropische bui. Het fietsen laten we even voor wat het is en na de bui besluiten we nog wat door de omgeving te wandelen met gids Henry. Onderweg zien we hoe slangen brandewijn wordt gemaakt en we krijgen een borrel. Het smaakt een beetje als een kruidenbitter.
En nu dus  kookles, we leren hoe we fried springrolls en crispy pancakes maken, zo bereiden we een aantal elementen van ons avondeten zelf. Wederom verschijnt er een overdaad aan eten op tafel. Na het avondeten tafelen we nog tot laat na met Henry en hebben het over modern communisme,  socialisme, verschillen tussen noord en zuid, toekomstdromen en het leven.

‘s Ochtends worden we een beetje stijf wakker, ons bed, een houten plank op poten met daarop een schuimmatras, was erg hard. Na een koele douche gaan we de warme, klamme ochtend in en nemen plaats aan een tafeltje op de veranda aan de Mekong rivier.
Na het ontbijt gaan we weer aan boord van onze bamboe boot en brengen we eerst een bezoek aan een plek waar gepofte rijst repen worden gemaakt. Erg leuk om te zien en vernuftig hoe ze met z’n tweeën in een mum van tijd een flinke hoeveelheid repen hebben gemaakt. Als laatste bezoeken we een keramiek fabriek waar vooral veel sierpotten, maar ook bakstenen worden gemaakt.

De markt van Vinh Long

De floating market in Vinh Long

We gaan weer aan land in Vinh Long en nemen afscheid van de schipper. Hier bezoeken we een lokale markt waar Vietnamezen zelf hun boodschappen doen.  Voor onze standaarden is het niet te begrijpen dat niet bereid eten bij 30 graden 5 uur lang staat uitgestald. Ja de kippen, eenden en vissen worden pas gedood op het moment dat je ze koopt, super vers, maar er ligt ook al veel dat wel al geslacht is. We kijken onze ogen uit, eendenkoppen, kippenvoeten, gevilde kikkers en water bugs, geducktapete levende eenden, ingewanden, slangen, allerlei vissen, schelpen en schaaldieren, er gaat een wereld voor je open.  Het bezoek aan de markt is erg gezellig. Met behulp van Henry kunnen de marktvrouwen met ons praten en wij met hen.
We stappen weer in de auto bij An, die ons terug brengt naar Ho Chi Minh stad voor een laatste avondje. Onderweg stoppen we nog in My Tho bij de Vinh Trang pagode, hier zijn ontzettend, mooie en grote beelden van boeddha te zien, erg indrukwekkend.

Een afsluiting van een fantastische reis

De Vinh Trang pagode tijdens de terugreis

Eenmaal terug in de stad lopen we aan het einde van de middag naar de Benh Thánh  street food market voor een lekker biertje en cocktail, ik heb geluk, het is happy hour dus 2 cocktails voor de prijs van een, ik waag me aan een Red Dragon en een Confusion cocktail, manlief neemt nog een lekker Tiger biertje. Bij Got Bun? Bun en Oyster bar bestel ik een gestoomd broodje dat “the munchkies” heet, yummy dat was erg lekker. We sluiten onze avond af bij Táo, met nog een laatste keer authentiek Vietnamees eten.

En nu landen we alweer bijna op Schiphol.

We zijn gisteren al naar Bangkok gevlogen en vandaag vliegen we weer met Eva air naar huis.
In Bangkok heeft het de 12 uur dat wij er waren non-stop geregend en niet te zuinig.
De stad is gehuld in enorme donderwolken, zo heftig dat we een hele poos in de lucht om en door het onweer hebben moeten cirkelen met het vliegtuig, omdat de luchthaven gesloten was. In het hotel was de sfeerverlichting aan en lag de airco eruit, alles draaiden op een noodaggregaat. Om half 1 ‘s nachts sprong de tv, airco en alle lichten aan, de stroom was weer terug. In het Eastin Makkasan hotel zijn we verder perfect verzorgd en we hebben er ook heerlijk gegeten.

En nu zet de piloot het vliegtuig bijna aan de grond.

Wat een geweldige ervaring heeft 333Travel ons gegeven. De lieve mensen die we hebben ontmoet, de mooie plekken die we hebben bezocht, de super de luxe vlucht met Eva air en de unieke accommodaties.
Wij hebben in een hoog tempo Vietnam van noord tot zuid leren kennen en het was geweldig. We gaan zeker ooit terug, maar dan voor de natuur, want de beetjes die we daar al van zagen waren fantastisch en van de gidsen hebben we begrepen dat er qua natuur nog zoveel moois te ontdekken is.

Laat je lekker verrassen door veelzijdig Vietnam, dat is zeker een kwaliteit die het land bezit.

Gepost door Redactie
Dit artikel heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Verplichte velden worden met * gemarkeerd