Reisverslag Vietnam – Part 2

Geplaatst op Ontdek AziëReisverslagen & ervaringen

Britt Helsen heeft in oktober vorig jaar de “Vietnam actie” bij 333travel gewonnen. Zij ging met haar partner in april naar dit prachtige land. Lees hier het tweede deel van haar enthousiaste reisverslag. Benieuwd naar het eerste deel? Neem dan hier een kijkje!

Ha Long Bay

Ha Long Bay overdag

Ha Long Bay wat ben je mooi! Terwijl ik dit schrijf deint de boot op en neer en is het een feest van lichtjes op het water van alle omliggende boten. Vanmiddag zijn we aan boord gegaan van de Garden Bay 1 en nu zitten we in de schemer van de avond alle indrukken van de middag  op ons in te laten werken. Het Karstgebergte dat omhoog reist uit de zee is een van de mooiste natuurverschijnselen die ik ooit gezien heb. We hebben erg veel geluk, want het is zonnig en dus kunnen we mooie vergezichten aanschouwen. Ook bezoeken we een drijvend vissersdorp per bamboe boot en zwemmen we in een heerlijk afgezonderd baaitje, voordat we terug gaan naar de boot om een prachtige zonsondergang tegemoet te varen.
Deinend worden we wakker, de baai gehuld in een mysterieuze mist. Inmiddels bevinden we ons in Bai Tu Long Bay. Op het dek wordt de dag begonnen met Tai Chí, voordat we een bezoek gaan brengen aan de Thien Canh Son cave.
Even knijp ik mezelf in mijn arm, wat een bijzondere reis zijn wij aan het maken.
Wanneer we terug varen richting Ha Long Bay worden we nog verwend met wederom een zeer uitgebreide lunch. Het vriendelijke personeel van de Garden Bay 1 heeft ons echt in de watten gelegd, het ontbrak ons aan niets.

Terug in Hanoi

De trein door hartje Hanoi

Eenmaal terug in Hanoi’s oude kwartier gaan we opzoek naar een restaurant om onze laatste maaltijd in deze geweldige stad te nuttigen. Naast ons hotel zit restaurant Garden house waar we ons laten verleiden om als voorgerecht fried ommelet te eten, een specialiteit van het huis. Geweldig! We krijgen een schaal met gefrituurde omelet met daarin vlees, schaaldieren en groenten, met erbij verse kruiden en sla, rijstvellen en nog een pittige knoflook/chili dip. Rijstvellen vullen we met al deze ingrediënten en dippen maar, super lekker. Zeker een aanrader als je In het oude kwartier in Hanoi bent. Eten kun je in het oude kwartier trouwens in alle prijsklassen en er is naar ieders smaak wel een restaurant te vinden. Met volle buiken zoeken we in de supermarkt nog wat drankjes en snacks uit en een ontbijt van koekjes en cola, want dan staat onze vriendelijke chauffeur weer bij het hotel om ons naar het treinstation van Hanoi te brengen voor onze eerste treinreis van Hanoi naar Hué, een ruim dertien uur durende reis.

En nu zitten we in de trein, het is drie uur ‘s nachts en onze Vietnamese coupé genoten hebben zojuist in Ha Tinh de trein verlaten. Zij brachten in Hanoi een bezoek aan de dokter, mevrouw heeft het aan het hart. Met handen en voeten en “Vietnamees voor op reis” weten we kleine gesprekjes te voeren. We ruilen stroopwafels voor cam (sinaasappels) en spreken twee talen, maar hebben toch contact. Ook deze mevrouw verbaasd zich over hoe wit we zijn ook luisteren ze vol verwondering naar onze taal. Een  bijzondere ervaring, hier hebben we wel een nacht schudden in ons bedje voor over.

Keizerlijk Hué

Keizerlijk Hué

Vanuit de trein kwamen we in een oase van luxe terecht. Wederom staat er een zeer vriendelijk gezicht, met 333Travel logo, op ons te wachten. Deze vriendelijke jongeman bracht ons naar het luxueuze Cherish hotel waar nog meer vriendelijke gezichten ons met alle egards ontvangen. We mogen nog gebruik maken van het zeer uitgebreide ontbijtbuffet waarna we onze zeer luxe suite kunnen betrekken. We voelen ons na een lange nacht de koning te rijk in keizerlijk Hué.
Nadat we ons opgefrist hebben besluiten we naar de keizerlijke stad te lopen. Hué doet lieflijk aan en het is er ook een stuk warmer en zonniger dan in Hanoi. We lopen de brug over en daar ligt de citadel, met voor de hoofdpoort, de middagpoort, een fiers wimpelende Vietnamese vlag. We gooien al onze plannen overboord en blijven vervolgens de hele middag in de keizerlijke stad. Je waant je terug in de Vietnamese oudheid en achter elke poort waar we door lopen ligt wel weer een mooie tempel, paviljoen of paleis.

De graftombe van Khải Định, 12de keizer van de Nguyễn dynastie

Bijtijds kruipen we ons bedje in om de volgende ochtend, voor ons vertrek naar Hoi An, nog een bezoek te kunnen brengen aan de koninklijke graftombe van Khải Định, 12de keizer van de Nguyễn dynastie. De graftombe is in het dorp Chau Chu tegen een berg gebouwd, dit heeft 11 jaar geduurd, en de tempel is uniek omdat er vier bouwstijlen terug te vinden zijn: boeddhistisch, hindoeïstisch, romaans en gotisch. Een échte aanrader op 20 minuten rijden vanaf Hué. Terwijl ik onderaan de tombe op de trappen zit te wachten op mijn vriend, die deze fotogenieke plek aan het vastleggen is op de gevoelige plaat, komt er een Japanse meneer naast mij zitten die zich erg verwonderd over mijn huidskleur en postuur. Even later word ik door zijn hele reisgezelschap omringd en als een heuse Justin Bieber willen ze allemaal met mij op de foto. Dan volgt er een bus Vietnamese toeristen, moeders plaatsen kinderen naast mij en de vrouwen knijpen me nieuwsgierig in mijn armen. We besluiten snel terug te gaan naar onze taxi voordat er weer een volgende bus Aziatische toeristen arriveert.

Via de wolkenpass naar Hoi An

Rond het middaguur worden we opgehaald door een vriendelijke jongeman, hij brengt ons via de wolkenpas naar Hoi An. Onze chauffeur stopt op een heel mooi plekje zodat we een foto kunnen maken en in de verte zien we de metropool DaNang al verreizen.

Hoi An

In Hoi An verblijven we in het Green River Boutique Hotel, een erg lieflijk en mooi hotel op loop afstand van het oude centrum van de stad. In de loop van de middag besluiten we het oude centrum van het stadje te bezoeken en opzoek te gaan naar een kleine verlaatte lunch. We nemen een mooie Hoi An roos, heerlijke dumplings Hoi An style.

Zodra de avond valt veranderd Hoi An in een groot lichtjesfestijn van felgekleurde lampionnen. Straat, na straat, lampionnen in alle kleuren, dit zorgt voor een zeer sprookjesachtige sfeer. Wel een beetje jammer dat het zo toeristisch is dat je, op een zaterdagavond in ieder geval, echt met de meute mee moet bewegen. We besluiten nog even de avondmarkt te bezoeken, maar laten daar de gebarbecuede kikker voor wat hij is en strijken neer in Restaurant Morning Glory, waterspinazie, van Mrs. Vy. Blijkbaar is zij het culinaire genie als het aankomt op de traditionele Vietnamese keuken. We eten er heerlijk al is het jammer dat de bediening niet zo gastvrij is als dat we gewend zijn van de Vietnamezen.
We sluiten de dag af in een barretje en lopen een lampion verlichte weg terug naar ons hotel.

Een met lampions verlicht straatje in Hoi An

De volgende ochtend besluiten we rustig aan te doen, we nemen uitgebreid de tijd voor een heerlijk ontbijt en gaan dan de warme ochtend in, weer terug naar het oude centrum om de echte sight-seeing te doen. Het lijkt er uitgestorven ten opzichte van de voorgaande avond en in alle rust bekijken we de oude tempel, een oud woonhuis, de Japanse brug en een oude familie tempel. We kopen nog wat souvenirtjes voor thuis, lunchen lekker en gaan dan terug naar het hotel voor een verfrissende duik in het zwembad.
En nu maken we plannen voor de avond en om weer in te pakken. Morgen een lange treinreis voor de boeg van DaNang naar Ho Chi Minh stad.

Heerlijk eten

Een mooie zonsondergang bij de Hoi An rivier

De avond in Hoi An was geweldig. Bij aankomst in het oude centrum blijkt het barbecue avond te zijn langs de rivier die het centrum doorkruist. Overal staan karretjes met daarop allerlei schalen met buikspek, vlees aan stokjes, hele kippen, verse kruiden, sla en noodles en natuurlijk een barbecue. Aan de oever allemaal houten mini tafeltjes en stoelen, zoals je die overal bij restaurantjes ziet waar de locals eten. Het is een vrolijke boel, toch krijg ik mijn vriend niet zover, hij is microbioloog en vindt rauw vlees dat 2 uur buiten staat bij 30 graden écht een slecht idee. We kiezen voor een kleinschalig restaurantje met open keuken waar ze overheerlijk traditioneel eten serveren. Zelf kies ik voor een streekgerechten uit Hanoi met varkensvlees, gamba’s, noodles, Vietnamese munt, sla, chili pepers, limoen en pinda’s, overgoten met een kruidige bouillon.
We sluiten de avond af met Vietnamese bingo. Op een pleintje staan bamboe huisjes, waarin deelnemers zitten met houten plankjes waarop allerlei symbolen staan. De grote trom wordt aangeslagen, een vrouw begint te zingen, een man trekt een stokje uit een bamboekoker en begint ook te zingen, hij opent het stokje en onthuld een symbool. Mannen in gele pakken lopen met gele vlaggetjes rond, staat het symbool op jouw bingo kaart, krijg jij een vlaggetje. De man en vrouw zingen samen en dan begint het ritueel weer van voren af aan, net zo lang tot iemand bingo heeft.  De prijs is een tasje met lokale producten, inclusief een bon voor een banh mi. Een positief overblijfsel van de Franse kolonisatie is dat je op elke straathoek in Vietnam een stokbroodje kunt kopen.

Benieuwd naar hoe de reis verder verloopt? Houdt dan onze blog in de gaten. Volgende week zetten wij het vervolg van deze mooie reis online.

Wilt u meer informatie over bepaalde bestemmingen, meer reisverhalen lezen en inspiratie opdoen? Vraag dan ons WOW magazine aan. U kunt ook terecht bij een van onze reisspecialisten, neem hier contact met ons op!

333travel helpt u graag bij het verzorgen van uw unieke reis, met 1 telefoontje is alles geregeld! Of geef uw wensen door via het offerte formulier.

Volg ons op social media voor dagelijkse inspiratie en de mooiste reisfoto’s.

Verre reizen. Voor iedereen uniek!

Gepost door Redactie
Dit artikel heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Verplichte velden worden met * gemarkeerd