Welkom in het Chinese nieuwe jaar!

Geplaatst op Ontdek Azië

Kleurrijke religieuze feesten

Chinees nieuw jaarIn Azië wordt niet overal, zoals in de westerse wereld, op 1 januari het begin van het nieuwe jaar gevierd. Veelal is het begin van het nieuwe jaar, en daarmee de datum, afhankelijk van de stand van de maan. De feesten en ceremonies die hieraan besteed worden zijn vaak zeer kleurrijk en indrukwekkend. Mocht u in de gelegenheid zijn om tijdens uw vakantie zo’n viering mee te maken, heeft u beslist een bijzondere ervaring.

Chinees Nieuwjaar


Het Chinees Nieuwjaar, oftewel het ‘Lentefeest’, is het belangrijkste festival voor Chinezen, waar zij ook ter wereld wonen. Het geeft het begin van het maanjaar aan en valt elk jaar op een andere datum in januari of februari. Het feest duurt 3 dagen en wordt traditioneel gevierd met de draken- en leeuwendansen. Natuurlijk ontbreekt het vuurwerk als aankondiging van de festiviteiten niet. Het geknal was vroeger voornamelijk bedoeld om kwade geesten af te schrikken, maar is nu vooral een uiting van blijdschap en geluk.

De voorbereidingen op het Chinees Nieuwjaar beginnen ruim van tevoren. Men koopt nieuwe kleding, gaat naar de kapper, het huis wordt schoongemaakt en schulden worden afbetaald. Tijdens Nieuwjaar verblijven de Chinezen bij familie en bezoekt men vrienden en kennissen. De Chinese Nieuwjaar-periode eindigt met het lantaarnfestival, op de 15e dag van het nieuwe jaar. Het jaar 2018 is het jaar van de Hond en het Chinees nieuwjaar start op 18 februari 2018 en eindigt op 4 februari 2019. Wilt u in deze periode China bezoeken? Neem een kijkje op onze website voor meer diverse rondreizen op maat!

Nyepi
Nieuw jaar in Bali

Nyepi, ofwel de ‘Dag van de Stilte’, is een hindoeïstische feestdag op het Indonesische eiland Bali, die jaarlijks plaatsvindt op de eerste dag van het kalenderjaar van het eiland. De precieze datum, in maart of april, is afhankelijk van de maanstand.

Tijdens Nyepi blijven de Balinezen binnen, gebruiken geen licht, maken geen geluid en in plaats daarvan wordt er gemediteerd en gevast. Winkels, scholen, banken en andere instellingen zijn gesloten. Verder wordt de toegang tot het eiland ontzegd en kan men het dus niet bezoeken.

Ook van de toeristen die zich op het eiland bevinden, wordt verwacht dat zij in hun hotel blijven en zich ingetogen gedragen. Kwade geesten, die op deze dag naar Bali komen, denken dan dat er niemand op het eiland is en gaan weer weg, om pas het volgende jaar weer terug te komen. Vanaf 3 dagen voor Nyepi tot en met de dag erna vinden er vele festiviteiten en ceremonies plaats, die erg leuk zijn om mee te maken. Dit jaar vindt de dag van de stilte plaats op 17 maart 2018. Vanaf 5:00 uur in de ochtend mag er 24 uur niemand de straat.

Boeddhistisch Nieuwjaar

Het boeddhistische Nieuwjaar is een 3-daagse viering beginnend op de laatste dag (de volle maan) van de hindoemaand Chaitra. In de landen die het Theravada boeddhisme volgen (zoals Thailand, Sri Lanka, Laos en Cambodja) is dat meestal de eerste volle maan in april. Het Songkran festival in Thailand is het meest bekend en wordt ook wel ‘het feest van het water’ genoemd. Een soortgelijk feest wordt tevens in Cambodja (Bonn Chaul Chhnam) en Laos (Pi Mai) gevierd.

In de landen die het Mahayana boeddhisme volgen (Oost-Azië) begint het boeddhistische Nieuwjaar op de eerste dag van de volle maan in januari. Hoe het Mahayana-nieuwjaar wordt gevierd, verschilt per gebied.

Songkran

Songkran is de traditionele inluiding van het Thaise nieuwjaar. Het vindt jaarlijks plaats op 13 april en duurt 3 dagen tot een week. Gedurende het festival hebben de Thai vrij en gaat men massaal de straat op, om bij wijze van symbolische zegening elkaar nat te gooien met water.

Chiang Mai Songkran Festival, Chiang Mai

Langs de wegen en op straat staan mensen met emmers water, tuinslangen en waterpistolen paraat om voorbijgangers te verrassen. Toeristen worden niet gespaard en vormen juist vaak het leukste doelwit. Iedereen heeft plezier en aangezien het in deze periode tropisch warm is, is het vele water een welkome verkoeling.

Van oudsher was Songkran een tijd om dierbaren te bezoeken en respect te betuigen aan ouderen. Vele Thai vieren het feest vandaag de dag nog steeds met de familie. Naast het gooien met water, bezoeken veel mensen tempels om te bidden en eten te geven aan monniken.

333travel helpt u graag bij het verzorgen van jullie unieke reis, met één telefoontje kunnen we alles regelen; of geef uw wensen door via het offerte formulier.

 Volg ons op social media voor dagelijkse inspiratie en de mooiste reisfoto’s!

 333travel. Verre reizen. Voor iedereen uniek!

 

Gepost door Redactie
Dit artikel heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Verplichte velden worden met * gemarkeerd