De wonderen van Sri Lanka – deel 1

Geplaatst op Ontdek AziëReisverslagen & ervaringen

In oktober namen wij, Sanne & Marieke, deel aan een studie rondreis door Sri Lanka langs de wonderen van Sri Lanka. Graag nemen wij u mee met onze avonturen in dit eerste deel van de studiereis. Houdt onze blog in de gaten, volgende week plaatsen we namelijk het tweede deel! Geniet ervan!g

13 oktober, dag 1 : vliegreis Schiphol-Colombo

333travel emirates rondreis wonderen van sri lanka

Wij vliegen met de a380 van Emirates via Dubai naar Sri Lanka

We vertrekken om half vier met Emirates vanaf Schiphol. Het is voor mij (Sanne) de eerste keer vliegen met een Airbus en ik ben blij verrast. Het toestel is heel ruimtelijk met veel beenruimte/goede stoelen en een mooi entertainment systeem aan boord. Het opstijgen verloopt bijna geruisloos en ook de service van Emirates is erg fijn.

14 oktober, dag 2: Negombo

Via een tussenstop in Dubai en doorvlucht met de Boeing 777, arriveren we om 9.00 uur Sri Lankaanse tijd (in de zomer 3,5 uur tijdsverschil met Nederland) aan op de luchthaven van Colombo. We worden ontzettend gastvrij ontvangen door onze gids Upul en door Jannaine en Deshan van ons lokale agentschap Butterflies. Ze staan ons op te wachten in de aankomsthal met een traditioneel Sri Lankaanse bloemenkrans, een bos bloemen en voor ieder een theedoosje met onze namen erin gegraveerd. Wat een enorme, warme verassing is dit! Aangezien we behoorlijk moe zijn van de lange vlucht met weinig slaap worden we allereerst naar ons hotel Jetwing Sea in Negombo gebracht. Naar onze eerste indruk is Sri Lanka een groen eiland met kleurrijke bussen, huizen, vissersbootjes en veel driewielige motorriksja’s. We blijven niet lang in ons hotel hangen, want we hebben nog een druk programma voor de boeg met drie hotelbezoeken, gastvrij afgesloten met een heerlijke buffetlunch in het prettige driesterren hotel Camelot Beach hotel, dat bij de meeste van onze rondreizen wordt gebruikt. Het weer valt helaas een beetje tegen met veel regen en wind. Daarom gunnen we onszelf een heerlijke voet/hoofd reflex massage en eindigen we de dag relaxed op onze hotelkamer om te bekomen van de lange, vermoeiende reis.

15 oktober, dag 3: Pinnawela / Polonnaruwa

333travel olifantenweeshuis Pinnawela rondreis

Een bezoek aan het olifantenweeshuis Pinnawela mag niet ontbreken!

Vandaag staat een (voor Sri-Lankaanse begrippen) lange autorit van zo’n vier en een half uur naar ons hotel in Habarana en een tripje naar de oude koningsstad Polonnaruwa op het programma. Onderweg stoppen we bij het olifantenweeshuis Pinnawela waar olifanten worden opgevangen die vanwege allerlei redenen niet meer in de vrije natuur kunnen leven. Het is een ruim opgezet terrein waar de olifanten ons inziens prettig kunnen verblijven. We komen aan op het moment dat de meeste olifanten genieten van hun dagelijkse wasbeurt in de nabijgelegen rivier. En dat is erg leuk om te zien! De olifanten genieten zichtbaar van het verkoelende water besmeren zich met modder tegen de insecten. Wilt u hier ook een bezoek brengen? Check deze link voor meer informatie.

We vervolgen onze weg langs prachtige rijstvelden, veel palmbomen en heuvellandschappen door de groene Sri-Lankaanse natuur. Via de centraal gelegen stad Dambulla bereiken we ons hotel Habarana Village, dat mooi gelegen is nabij het Minneriya National Park en dichtbij de zogenaamde culturele driehoek. Na snel ingecheckt te hebben vervolgen we rond 14.00 uur onze route, want er is nog veel meer te zien.

333travel fietsen rondreis

Op de fiets door het mooie landschap van Sri Lanka

We nuttige een korte lunch en vertrekken dan naar Polonnaruwa, ooit (na Anuradhapura) de tweede hoofdstad van Sri Lanka. Deze stad dateert van voor Christus en was in de 11e en 12e eeuw na Christus de hoofdstad van Sri Lanka. Het verbaast ons in positieve zin hoe groot het terrein is waar de oude resten van de stad liggen. Als echte Hollanders verkennen we met de fiets (hilarisch kleine kinderfietsjes waar verbazingwekkend goed op te fietsen is) de diverse Boeddhistische tempels, restanten van het paleis van de koning, het parlement en andere gebouwen, rijkelijk voorzien van Boeddhistische details. De fietstocht is een leuke toevoeging na de lange autorit. Even wat beweging is zeer welkom en zo aan het einde van de dag qua temperatuur goed te doen. De zonsondergang bij de tempels is werkelijk prachtig om te zien. Terwijl het donker wordt sluiten we onze fietstocht af.

Op de weg terug met de auto naar ons hotel komen we langs de weg twee keer een grazende olifant tegen. Deze wilde olifanten komen in de avond in beweging en het is prachtig om de dieren zo in de vrije natuur te zien. Rond half acht arriveren we in het hotel. We gunnen onszelf een lekker flesje Italiaanse wijn en genieten van een werkelijk geweldig buffetdiner in het hotel.

16 oktober, dag 4: Sigiriya Rock / Anuradhapura

333travel rondreis Sri Lanka

De beklimming van de Sigiriya Rock is een geweldige ervaring!

We staan weer vroeg op in het geweldige hotel nabij de Sigiriya Roc want vandaag staat allereerst de beklimming van de Sigiriya Rock op het programma. Deze rots van zo’n 350 meter hoog is een markant uitzicht punt en archeologisch interessante plek. Zo zijn er veel oude muurschilderingen, uitgegraven grotten waar monniken leefden en het was eens de plek waar de koning Kayapa zijn toevluchtsoord had gezocht. De hoge rots bood hem bescherming tegen zijn vele vijanden. We vertrekken rond 06.30 uur, want dan is het nog relatief koel en bovendien minder druk. De klim is pittig maar goed te doen. Bovenop de rots, waar de funderingen van het oude paleis van de koning nog zichtbaar zijn, genieten we van een prachtig uitzicht over het gebied rondom de culturele driehoek.

Vervolgens heeft onze gids Dilshan een mooie verassing voor ons. Hij heeft enige tijd geleden een unieke Village Tour ontwikkelt, waarbij er met een boerentractor een bezoek wordt gebracht aan een lokaal dorpje. Dit is een authentieke ervaring, omdat er verder helemaal geen toeristen komen. Bovendien wordt de lokale bevolking ondersteund. Zo is er geïnvesteerd in zonnepanelen en is de watervoorziening verbeterd. We bezoeken het lokale schooltje, waar meerdere klassen zijn verdeeld over het gebouwtje van klei met halfopen ruimtes. We delen pakjes chocomel uit en de kinderen zingen een lied voor ons. Het is mooi om te zien hoe het toerisme de lokale bevolking op positieve wijze kan ondersteunen.

333travel rondreis Sri Lanka

Het eten in Sri Lanka is erg smakelijk! Hier onze lunch met heel veel keus

We vervolgen onze weg naar de belangrijkste en grootste koningsstad van Sri Lanka uit het verleden, Anuradhapura. De stad werd in de 4e eeuw voor Christus gesticht en was eeuwenlang de hoofdstad van het oude koninkrijk van Ceylon. Maar eerst genieten we nog van een heerlijke Sri Lankaanse lunch van rijst en pappadums met wel vijftien verschillende bakjes met groenten, vis, kip en Sri Lankaanse kruiderijen. We bezien drie hotels in de regio en bezoeken enkele hoogtepunten van Anuradhapura waaronder de heilige Bodhiboom. Deze boom wordt vereerd door aanhangers van het Boeddhisme, omdat prins Siddharta er na een lange periode van meditatie, de verlichting bereikte en de eerste Boeddha werd. Ook bezoeken we een oude Stupa, welke er nog als nieuw uitziet, omdat deze meerdere malen per jaar fel wit wordt geschilderd. In deze Stupa worden belangrijke relikwieën voor de Boeddhisten bewaard. Het is mooi om te zien dat de tempels nog steeds druk worden bezocht door de lokale Boeddhisten en monniken die er komen mediteren en offeren. Het woord bidden mogen we niet gebruiken, want het Boeddhisme is een filosofie en geen geloof, aldus onze gids Upul. Upul is trouwens een fervent vogelaar en wijst ons telkens op de prachtig gekleurde vogels. Deze alweer indrukwekkende dag komt tot einde met een Ayurveda massage voor Marieke en een diner met Dilshan in ons hotel.

Ook een rondreis maken door Sri Lanka?

333travel rondreis Sri Lanka

Het Camelot Beach Hotel waar wij één nacht verbleven

Wij hopen dat we u geïnspireerd hebben met onze ervaringen tijdens deze prachtige rondreis. Wacht niet langer en maak uw dromen en kijk gauw op onze website! Heeft u vragen over een rondreis door Sri Lanka of wilt u graag persoonlijke reisinspiratie ontvangen?

333travel helpt u graag bij het verzorgen van uw unieke reis en met 1 telefoontje is uw reis geregeld! Of geef uw wensen door via onze vrijblijvende offerte.
Hou onze social media en de 333travel nieuwsbrief in de gaten om op de hoogte te blijven van de leukste reisinspiratie en de mooiste foto’s.

333travel. Verre reizen. Voor iedereen uniek.
 
Gepost door Marieke Giebels
Dit artikel heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Verplichte velden worden met * gemarkeerd