Deep Blue Sea – De magie van grote zeedieren

Geplaatst op Ontdek Azië

Oog in oog met een enorme blauwe vinvis, een bultrug die een sprong uit het water maakt of met zijn staart de waterspiegel doorklieft. Over de oceaan scheren met dolfijnen, die er zichtbaar plezier aan beleven om te golfsurfen langs de boeg van uw boot. Of snorkelen met de mysterieuze walvishaai en van dichtbij de enorme afmeting van het dier ervaren. De grote oceaanbewoners spreken tot onze verbeelding en wij zien vaak menselijke trekken in hen terug. Zo “lacht” een dolfijn en kijkt een moederwalvis met vriendelijk, maar waakzaam oog naar duikers die haar kalf benaderen.

MOBY DICK
De grote Amerikaanse roman Moby Dick vertelt over een zeer agressieve walvis die schepen liet vergaan. In werkelijkheid zijn walvissen grote vriendelijke reuzen, die tenzij bedreigd, geen vlieg kwaad doen. Er zijn nog zo’n 80 walvissoorten, maar helaas zijn vele soorten, door de genadeloze jacht, ondertussen een bedreigde diersoort. Baleinwalvissen zijn het grootst en komen wereldwijd voor waar kril (kleine kreeftachtige beestjes) leeft. De meest voorkomende soort is de bultrug. De grootste is de blauwe vinvis.

In Azië en Oceanië zijn er verschillende plaatsen om walvissen te zien. Soms komen ze zo dichtbij de kust, dat u niet eens de zee op hoeft om de dieren met een verrekijker te kunnen waarnemen. Rondom Sri Lanka en de Malediven komen verschillende soorten voor, zoals de griend, bultrug en de blauwe vinvis. De grootste kans om ze te zien is van december tot april, langs de zuidkust van Sri Lanka.

FLIPPER
Dolfijnen vind je eigenlijk overal ter wereld en behoren ook tot de walvisfamilie. Het zijn tandwalvissen, die in zowel zeeën als rivieren leven. Dolfijnensafari’s worden op diverse plaatsen georganiseerd, maar niet overal heeft u even veel kans om de dieren te zien. De bijzondere Irrawaddy dolfijn kan zowel in zee als in rivieren leven en dankt zijn naam aan de door Myanmar stromende Irrawaddy rivier. Door het leefgebied in rivieren, komen ze veelvuldig met mensen in aanraking. Er zijn zelfs plaatsen waar mens en dolfijn samenwerken. De dolfijnen jagen dan een school vissen naar ondiep water in de visnetten, en krijgen als beloning een deel van de vangst. De beste plaats om Irrawaddy dolfijnen te zien is bij Kratie in Cambodja.

Een voor Nieuw-Zeeland endemische dolfijnensoort, is de Hector dolfijn. Ze worden slechts 1.4 m lang en zijn daarmee één van de kleinste walvissoorten ter wereld. Er leven slechts 2000 -2500 stuks, vooral rond het Zuidereiland. Ze zijn dus erg zeldzaam, maar des te specialer als u zoveel geluk heeft. In de Australische wateren leven vele soorten dolfijnen. De bekendste plaats om ze van heel dichtbij te zien is Monkey Mia, gelegen langs de westkust. Er komen hier groepen tuimelaars zeer dicht langs de kust, waar ze, uiteraard onder streng toezicht, ook gevoerd worden. U kunt heel dichtbij komen, maar het is niet toegestaan om de dieren aan te raken.

GENTLE GIANT
De laatste der grote zeedieren die wij graag ontmoeten, is de grootste vissoort ter wereld met de bijnaam gentle giant: de walvishaai. Men vermoedt dat ze vrijwel overal ter wereld binnen de tropische zone leven, maar eigenlijk is er niet veel bekend over deze mysterieuze dieren. Er zijn weinig plaatsen waar ze met regelmaat komen, maar een aantal liggen in Azië en Oceanië. De walvishaai is vegetarisch en vriendelijk van aard, maar een ontmoeting is daarom niet minder spannend, aangezien ze tot zo’n 15 m kunnen groeien en met hun enorme mond open, als een soort visval, voorbij zwemmen.

In Thailand zijn er verschillende plaatsen waar u een kansje maakt om te snorkelen met een walvishaai. De beste kansen zijn rondom Similan in de periode van december t/m april, maar ook bij Koh Phi Phi en Koh Lanta worden de reuzen gezien. Helemaal in het zuidelijke puntje van de Malediven, in de Ari Atol, heeft u een bijzonder goede kans om met ze te duiken en ook in Australië bij het Ningaloo Reef verblijven rond maart vele dieren, zodat de spotkans goed is.

Dit artikel heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Verplichte velden worden met * gemarkeerd