De koe uit Bangalore – reisboek over India

Geplaatst op OverigReistips

“De koe uit Bangalore” van reisauteur en -fotograaf Jan Boonstra

Boonstra’s boeken spelen zich tot nu toe af in Ethiopië, Madagaskar, Ghana, Vietnam, Laos & Cambodja en, zoals in zijn vierde reisboek, in India.

In De koe uit Bangalore – een rondreis door India volgen we de schrijver en zijn vrouw eerst op hun trip langs New Delhi en de steden van het noordwestelijk gelegen Rajasthan: de ‘roze stad’ Jaipur, Udaipur met zijn schitterende paleizen, het onvergetelijke Varanasi waar de oevers van de heilige Ganges dag en nacht het toneel zijn van mystieke rituelen, waaronder crematies. Natuurlijk wordt in Agra het wereldwonder de Taj Mahal bezocht.

Het noorden van India is islamitisch, het zuiden is overwegend hindoeïstisch, een verschil dat zich op vele terreinen manifesteert: de sprookjesachtige forten en moskeeën in Rajasthan tegenover de huizenhoge tempels in het zuiden waar door de hindoes (naar zeggen) miljoenen goden worden aanbeden. Op het woestijnachtige platteland rondom Jaipur en Nawalgarh trekken kamelen de ploeg door de weerbarstige bodem, het zuiden is groener, weelderiger. Ook qua kleding zie je verschil: weliswaar gaan de vrouwen in heel India schitterend gekleed, maar tien tegen één dat een foto waarop ze kleurrijke hoofddoeken en gewaden dragen in Rajasthan is gemaakt.

De reis door het zuiden voert langs steden als Puducherry, Thanjavur, Trichy en Madurai – elke stad met zijn eigen indrukwekkende hindoetempel. Dankzij de nauwkeurig opgetekende verhalen die de Indiase reisgids hem vertelt, licht de schrijver een tipje op van de sluier die hangt over het in onze ogen onbegrijpelijke hindoeïsme.

Aan de zuidwestkust varen we op luxe hotelboten door de schitterende flora en fauna van de Backwaters bij Kochi. De rondreis door India eindigt in de miljoenenstad Bombay, oftewel Mumbai, zoals het tegenwoordig heet.

Het is een cliché om te zeggen dat India een land van tegenstellingen is, maar het is waar. In New Delhi staat de veilig omheinde villa van de miljonair op een steenworp afstand van de krottenwijk. We nemen een kijkje in de slums van Bombay alwaar we even later door een van de chicste straten van India lopen. Leven en dood lijken in India hand in hand te gaan.

India is niet alleen confronterend, het is ook onweerstaanbaar. Zoals het de schrijver vergaat, zo zal het iedereen vergaan als hij het land bezoekt: reizend door India verandert de verbijstering in fascinatie en eenmaal weer thuis is die fascinatie de reden dat je volgend jaar opnieuw naar India wilt. De aanvankelijke ergernis – bijvoorbeeld over al die opdringerige Indiërs die voortdurend een paar roepies aan je willen verdienen – verandert dan in een glimlach. Dan ga je ook de humor zien in het theater van de tuktuk-chauffeur die alles in het werk stelt om je een langer ritje aan te smeren, maar die, als hij het spelletje heeft verloren, weer je grootste vriend is.

In De koe uit Bangalore mengt Jan Boonstra zich – gewapend met gevoel voor humor en een gezonde dosis zelfspot – tussen de Indiërs. Uit de gedetailleerde beschrijvingen van deze ontmoetingen en de vele schitterende foto’s die in het boek zijn opgenomen blijkt dat het ook in dit land weer de plaatselijke bevolking is die hem het meest boeit.
Jan Boonstra is in het dagelijks leven werkzaam als docent en stagecoördinator aan de Hanzehogeschool Groningen.

U kunt het boek De koe uit Bangalore – een rondreis door India hier bestellen.
Naar de website Wereld In Woord En Beeld van Jan Boonstra.

Gepost door Redactie
Dit artikel heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Verplichte velden worden met * gemarkeerd