Reisverslag familie rondreis door Zuid Afrika en Swaziland

Geplaatst op Ontdek Zuid AfrikaReisverslagen & ervaringen

Rondreis door het prachtige Zuid Afrika – reisverslag van familie Koopman.

18 juli Schiphol
We vertrekken op mijn verjaardag om 06.00 uur van huis. Met de auto volgeladen op weg naar Gouda Goverwelle. De treinreis ging voorspoedig : even na 7 uur waren we op Schiphol. Het inchecken en douane ging vlotjes.

Op rij 37 zitten we comfortabel. Met een persoonlijk scherm waar je meer dan 80 films op kunt bekijken tot het volgen van talencursus, vliegt de reis voorbij. Om 21.25 uur landden we in Kaapstad. De agent van 333TRAVEL stond al te wachten. Met zijn busje rijden we naar onze b&b accommodatie. Het is prachtig, met mooie kamers en een gezellige lounge. We drinken nog wat en vallen dan uitgeput in slaap. De kinderen beneden en wij boven in een aparte kamer.

ScreenShot55319 juli Kaapstad 
Ontbijt is in de lounge – een soort huiskamer- waar vers een scrambled egg of omelet voor je wordt gemaakt. Koffie thee en fruit is hele dag door gratis. Rest kun je uit een koelkast halen en op een lijst zetten. De “honest list” genoemd.

Het is bewolkt en de Tafelberg is in nevelen gehuld. Dus we besluiten om maar direct naar kaap de goede hoop te gaan: voor velen nog steeds het zuidelijkste puntje van zuid Afrika maar dat klopt niet helemaal. Dat ligt nog 300 km verder. We hebben een prachtige auto: Toyota Fortuner. Links rijden gaat prima. Penguins zuid afrika 333travelWe hebben de hele dag rondgetoerd : onderweg diverse Nederlanders gespot. Er zijn ook pinguïns bij Boulders Beach, hier zit een hele kolonie. Grappig gezicht. Maar wat stinkt het daar.

Door naar het natuurpark “Cape The Good Hope”. Een kaal en met struiken begroeid gebied en heel veel wind. We zien er o.a. struisvogels en bavianen (baboons are dangerous!). Cape Point is prachtig. Dan omhoog naar het uitzichtpunt klauteren, je kunt ook met een kabelbaan overigens. Wat winderig en mooi daar boven…. De moeite waard.

Dan door naar het echte Kaap de goede hoop, niet meer dan een stuk rots met opdringerige golven die ertegen aan beuken. Wat een geweld, wat een golven en wat een lawaai. Je kunt je voorstellen dat schepen van de VOC hier tegen de rotsen kletterden. We chillen even en gaan dan naar een grillrestaurant in de buurt. Iedereen spreekt wel een paar woordjes Nederlands of Afrikaans. In het restaurant heerlijk gegeten (inktvis, springbok carpaccio, slakken en mosselen).

20 juli Kaapstad
We gaan vandaag het centrum van Kaapstad bezoeken en het Waterfront deel bekijken : shoppen en horeca. Temperatuur is 17 graden ongeveer, dus op zich niet slecht voor de winter hier. Maar de meesten vinden het koud nu en lopen met mutsen en dikke jassen aan. Dan maar naar het centrum lopen. Dat blijkt verder dan we denken. Onderweg komen we langs scheepswerven, industrie en bouw stellingen. Erachter staat het stadhuis. Een koloniaal gebouw, “The Grand Parade”.

Het centrum wat wij zien is niet spectaculair, maar sommige straatjes zijn wel gezellig. We gaan terug naar The Waterfront waar ook het voetbal stadion staat (WK 2010 – finale Spanje – NED; uitslag vergeten we). Voor 45 rand p.p. krijgen we een rondleiding van de gids Ndjongo. Samen met een Luxemburgse en Amerikaanse familie.

In de namiddag de auto opgehaald en naar ons guesthouse gereden : parkeren van zo’n grote auto valt niet mee op zo’n klein plaatsje, de beveiliger helpt me met parkeren. Alles staat achter een hek. Deuren gaan alleen met een code open. Alles voor de veiligheid.

21 juli Kaapstad
De zon schijnt, dus op naar de Tafelberg. Met de auto kom je al flink hoog. Het is er nog rustig dus we kunnen snel met de kabelbaan naar boven. Boven zit je op 1000 meter. De wolken hangen om de berg heen, op sommige plekken heb je uitzicht maar op veel plaatsen ook niet. Het is best koud daar.  Er groeien wat struiken en er bloeien wat cactusachtige planten. We zien nog een paar dassies (soort grote cavia’s ). Je kunt over de Tafelberg nog best een stukje wandelen. Er zijn wat paden maar vooral ook stenen waar je overheen kunt lopen.

We rijden naar de stad en pakken de “hop on hop off” bus. Die maakt een rondrit door de stad en de omgeving daaromheen. Om 12 uur horen we het dagelijkse kanonschot vanaf Signal Hill. De bus rijdt een prachtige route langs rijke en arme wijken, door mooie natuur en langs ruige kusten. De botanische tuin bij Kirstenbosch laten we voorbij gaan, het is immers winter hier. Idem voor de wijngaarden bij Constantia. We zien een township maar ook hele grote villa ‘s. Wat een contrast.

tafelberg-nationaal-parkDe hele stad is trouwens erg schoon. Qua inrichting en winkels, reclames doet het wat Amerikaans aan. Door het Engels wat eigenlijk standaard gesproken wordt overal lijkt het er nog meer op. Na de bustour lopen we nog even door de Maleisische wijk. Allemaal gekleurde huisjes met her en der een moskee. Daarna terug naar de Waterfront voor een drankje. Het was een top dag.


22 juli Kaapstad – Durban
Midden in de nacht op en dan naar het vliegveld. Om 5 uur ontbijten met ei en toast. Stipt om 6 uur vliegen we met Mango Airlines, soort EasyJet. Zelfs even Wi-Fi aan boord. We krijgen een prachtige knalrode Dodge met 7 stoelen en genoeg plek voor de koffers. Soepel rijden we Durban uit en over prima wegen komen we om 12.30 u aan bij ons hotel : een koloniaal aandoend hotel met prachtig uitzicht over de Drakensbergen. Het is zonnig en 22 graden,

We verblijven op een prachtige locatie in de bergen. Wat een mooie plek, de kinderen zijn blij want kamer met grote bedden en een bad. Kan niet meer stuk hier. ‘S avonds lekker uiteten geweest en na een drukke dag, lekker slapen.

23 juli Durban
Lekker geslapen in een heerlijk groot bed. Fantastisch ontbijt met alles erop en eraan. Daarna op pad, maar al snel blijkt dat de Drakensbergen lastig te bereiken zijn, of je moet erg ver terug en dan weer een lange weg afrijden. Het zijn allemaal lange doodlopende wegen. Maar het is zeker de moeite waard. We gaan terug naar ons hotel en wandelen van daaruit de Valley view wandeling. We hebben een mooi uitzicht over de vallei.

We zijn op tijd terug voor het paardrijden…. De kids gaan alle drie te paard. (60 rand per kind, lees 3.50 euro). Best eng, vindt Kjell. Maar Lasse vindt het pas leuk worden nadat hij heeft ontdekt dat het paard ook harder kan😂. Britt was degene die graag wilde paardrijden maar na de rit zei zij juist dat ze het eng vond.

Na een heerlijke lunch gaan de kids tennissen en wij de wandeling maken naar het Fern Forest. We registreren ons bij de receptie, voor het geval dat. Het is een steile klim naar een drooggevallen waterval. Maar ook prachtige uitzichten onderweg. Afgepeigerd komen we bij op een uitkijktoren met bankje. Met een zonnetje erbij is het daar prima vertoeven. De afternoon koffie en tea met scone smaakt goed. Nog een praatje met een zuid Afrikaan uit Durban die een weekend hier is. We genieten super van onze vakantie.

24 juli Salt Rock
Sinds gisteravond regent het en flink ook. De bergen hangen in de mist, je ziet bijna niets meer. Wat een geluk hebben we gehad. Na het ontbijt vertrekken we naar Salt Rock, een strandplaatsje boven Durban. Onderweg zien we inmiddels bekende beelden: kleine zuluhutjes maar meestal met golfplaten huisjes er omheen, mensen die liften, mensen die met hout op hun hoofd lopen langs de weg, krottenwijken, arbeiders en her en der een grote villa met idem landerijen.

Het blijft regenen en het is gewoon koud: 3 graden. We zien hagel en sneeuw onderweg. Brrrrrr, het middagje strand waar we Salt Rock voor hadden uitgekozen wordt een middagje binnen zitten en spelletjes doen. We rijden wel even naar he t strand, daar zijn hoge golven en waarschuwt men voor haaien.

Ons guesthouse ligt in een rustige wijk van het dorp ; verder is hier niets te doen. De Britse eigenaar ontvangt ons vriendelijk. We krijgen drie kamers en de lounge, we kunnen zelfs blijven eten. Dat doen we maar, want de oprit naar de guesthouse is een ware hellingproef, idem het parkeren op het kleine bovenplaatsje. Het eten smaakt heerlijk.

25 juli Salt Rock – St. Lucia
P1100302
Het heeft geplensd vannacht, wat een hondenweer. Het blijft maar doorgaan. Na een fijn ontbijt gaan we op weg naar St. Lucia, het wetlands park en het Hluhluwe Park met de witte en zwarte neushoorns. Na 2,5 uur zien we opeens een stukje blauwe lucht, daar moeten we zijn. In St. Lucia is het droog en zonnig. Weer een prachtig hotel, waar soms de nijlpaarden door de tuin lopen….

We kunnen gelukkig direct met een boot mee voor een cruise om nijlpaarden en krokodillen te zien. Wow, wat komen we dichtbij. We zitten op een kleine boot, met 15 personen. We zien wel 70-80 nijlpaarden, verdeeld over een aantal families. Goede gids die ons veel verteld over de beesten. Ook zien we een paar luie krokodillen. Daar zit geen beweging in. We zien ook een ijsvogel, visarend, nijlgans en de blauwe reiger langs de kant van het meer.

Na twee uur stappen we weer aan land en rijden we nog even naar de krokodillen in het krokodillen centrum. Op het strand mooie zandsculpturen van wilde dieren. Tegen betaling mag je best foto’s maken. De zee is mooi blauw en onstuimig.  Morgen gaan we op toer naar het Hluhluwe Park. We moeten om 6 uur op. We moeten ons dik aankleden want we gaan in een open jeep die kant op. 50 km van hier. We drinken wat en gaan dan in het gezellige en toeristische dorp eten. Vanavond vroeg ons bed in, want morgen safaritijd.

26 juli Hluhluwe Park
Om 5.30 uur op voor een safari in het Hluhluwe Park. Bekend van de witte en zwarte neushoorns. Zodra het licht is gaan we op pad, het regent gelukkig minder hard. We zien vrijwel direct zebra’s en daarna buffels. Ook veel impala’s, waterbokken, een paar apen en zelfs een hyena. Bijzonder en leuk om zoveel dieren in t wild te zien. Een mooie ochtend en inmiddels is het droog. We komen nog bij een strand, met rotsen en hoge golven, prachtig gezicht.

Terug bij het hotel vragen we Matthew of het alsnog mogelijk is om een halve dag Tour te maken naar het Hluhluwe Park. Yesssss, het kan. We kopen snel een broodje bij de supermarkt en vertrekken met nog een gezin naar het park.

We zitten vrij comfortabel in de safariwagen, goed aangekleed. We krijgen dekens en er zijn poncho ’s maar die hebben we gelukkig niet nodig nu. In een uur tijd rijden we naar het park. We zien direct een giraffe, daarna olifanten en een moeder neushoorn met kleintje. Prachtig en ze blijven zo dicht bij de weg. De olifanten waren twee jongens die waarschijnlijk ruzie hadden. Spannend om daar vlakbij te staan, gelukkig ging het goed. De gids kon er veel over vertellen. Daarna ook buffels, zebra’s, impala’s gezien. Lasse spotte nog een giraffe in de bosjes.

We drinken koffie in het park, uitstappen op eigen risico en goed blijven uitkijken voor wilde dieren. Gelukkig zijn er wel wc’s😀. We zien nog veel meer neushoorns, een groot mannetje dat zijn territorium aan net afzetten was. Zodra een vrouwtje zijn terrein binnenkomt ruikt hij dat en kan hij erop af. Als het donker is rijden we terug. Dan is het wel wat frisser geworden dus de dekens zijn handig. We zijn blij dat we niet zelf moeten rijden over de onverlichte wegen, met om de haverklap een auto met panne langs de kant. Na een uur zijn we terug. We gaan lekker eten bij een vis tentje om de hoek. Uitgeput in bed, morgen lange reisdag naar Swaziland.

swaziland27 juli Swaziland
Een lange tweebaansweg leidt ons naar Swaziland. Onderweg weer veel dorpjes of een veld met kleine huisjes of hutjes. Je vraagt je echt af hoe mensen hier kunnen leven. Veel mensen langs de weg, soms om wat te verkopen soms liftend, soms gewoon op weg. Vrouwen lopen soms met ‘iets’ op hun hoofd, of met een kind op hun rug, dat zie je overal in de plattelands regio’s. De reis gaat soepel. Het weer is goed gelukkig.

Bij de grens met Swaziland kom je in een wondere wereld van de werkverschaffing… Van de eerste beambte krijg je een bon waar je kenteken en het aantal personen op staat. Dan rijd je door naar het grenskantoor. Daar ga je naar loket 1, waar je de paspoorten moet laten zien. Allemaal een stempel dat we Zuid Afrika uit gaan. Dan naar loket 2 voor het inleveren van de bon die we als eerste kregen of zoiets. Dan mag je iets doorrijden naar de afdeling Swaziland, waar iets soortgelijks gebeurd, weer bon, stempel en tot slot betalen voor de weg, soort wegen belasting dus.

Na 20 minuten ben je er dan doorheen en mag je eindelijk Swaziland in. Opvallend goede weg dwars door het land. Ook veel scholen, veel goede gebouwen en ook redelijk wat stenen huizen, ook wel hutjes. Soms lopen er kuddes koeien langs de weg en als je pech hebt willen ze net oversteken als jij er aan komt. Onderweg ook veel suikerrietplantages in het begin. Allemaal kids die uit school komen, in uniform. Ze lopen langs de weg en zwaaien vrolijk.

We komen rond half drie aan in Mbabane. Hotel Mountain Inn is prachtig gelegen, uitzicht op de bergen. Kids plonsen in het zwembad, dat toch best koud is. Het is wel 25 graden hier maar de wind maakt het best fris. We drinken een lokaal bier: Sibebe bier. Het smaakt heerlijk en wordt al eeuwen traditioneel door de swazi’s gebrouwen.

28 juli Swazilandswaziland-2
Na een winderig en koud nachtje staan we om 7 uur op. Lekker ontbijten en daarna op naar het Milwane reservaat. Hier zit het nationale museum van o.a. de koning, maar door werkzaamheden is dat niet bereikbaar zeggen de benzinepomp medewerkers. Dat is ook wel leuk om te beleven, ze tanken hier voor je.

We rijden door naar het culturele centrum waar in een dorp de oude swazi cultuur wordt nagebootst. We krijgen een rondleiding van de gids die ons van alles verteld over de cultuur. We kunnen allerlei hutten zien, gemaakt van twijgen, gras en enorm isolerend. Aansluitend een dansshow met traditionele stammendansen. Leuk om te zien. Er komt halverwege de show een school kleine kids binnen, allemaal zwart en in uniform. Ze schuiven naast ons en tikken ons op de schouder en beginnen te zwaaien. Zo schattig. Ze stoten elkaar aan en kijken ons al zwaaiend aan. Erg grappig.

Iedereen is erg aardig en spreekt goed Engels, soms lastig te verstaan door het accent. Iedereen vraagt altijd hoe het met je is en verwacht ook de vraag terug. Bij terugkomst in het hotel ligt onze was schoon weer op bed. Wat een fijne service.

29 juli Swaziland
Vroeg op en op weg naar Swaziland. Nog even door Mbabane gereden, een westerse stad, met kantoren en winkels. Enige authentieke is de drukke, hectische bus standplaats, met daaromheen de Swazi markt. Een wat primitieve marktkraampjes van stokken waar mensen hun fruit of andere waar verkopen.

We rijden Zuid Afrika in en door naar Nelspruit, een grote ontwikkelde stad waar het ook een stuk warmer is.  De taal is hier ook meer Afrikaans, bv op de borden, je ziet meer blanken en ook de winkels zijn meer blank, westers, georiënteerd. Ook de zwarte mensen zijn hier meer westers. Sommige hebben geverfd haar en hebben mooie kleding.

Met lunchtijd zijn we in Hazyview, bij het Hippo Hollow Estate. Een mooi gelegen logde aan een poel waar kroko’s en hippo’s leven. We zien bij de lunch een varaan lopen. De kids willen graag zwemmen en wij gaan even naar de VVV. Dat stelt niet veel voor, zelfde tours als we al bij het hotel hebben gekregen. Helaas zit de olifanten farm al vol vandaag, maar zondagochtend kunnen we er wel terecht. We gaan morgen het Krugerpark ontdekken met onze eigen auto.

30 juli Krugerpark
Om 6.15 uur op want we willen vroeg het Krugerpark in. Na weer een heerlijk warm ontbijt buffet gaan we op pad. De ingang zit op 15 minuten rijden dus dat is makkelijk. Na de controle bij de ingang van het park mogen we naar binnen.

Goede asfaltwegen, als je wilt kun je soms een onverharde weg kiezen. Het gebied is droog en dor, veel bomen kapot gemaakt door de vele olifanten. De rivieren waar ooit water stroomde, zijn nu voor een groot deel drooggevallen. Ook vandaag is het droog en warm, 26 graden.

Veel impala’s, vlak bij de weg ook. Ook diverse olifanten. Soms dichtbij, soms verder weg. We zien weinig gnoes, maar wel zebra’s, buffels, nijlpaarden, krokodillen en s middags veel neushoorns. Soms een giraf, maar nog geen grote kuddes beesten zoals je wel op tv ziet soms. We zien een leeuw, maar moeten er goed naar speuren in de verte. Hij gaat zelfs staan voor ons, zodat we zien dat het een mannetje is.

We kunnen zeggen dat we de BIG 5 hebben gezien….. Fascinerend om die beesten zo in het wild te zien. Het Krugerpark is groot, je rijdt maar een klein stukje op een dag, want je stopt om de haverklap en rijdt max. 50 km per uur. We zijn dan ook al veel uren bezig als we al terug moeten om voor het donker terug te zijn.

Daarna krijgen we een heerlijke braai van Kudu, Impala Goulash, wormen,  wrattenzwijn en spareribs. Leuk om ook de traditionele gerechten te eten. Uiteraard ook hier weer butternut (pompoen, dat eten ze hier overal bij, samen met spinazie). We smullen weer en gaan dan voldaan naar huis. Wat een heerlijke dag.

31 juli Krugerpark
Om 8 uur staan we bepakt en bezakt voor de olifantenopvang. We krijgen uitleg over de twee olifanten die daar opgevangen worden: Casper en Kontsi. 30 en 17 jaar oud, beide gered uit het wild. Casper van Namibische familie die dacht dat olifanten huisdierenwaren en Kontsi omdat zijn familie doodgeschoten werd omdat ze de boeren inde omgeving tot last waren. Na de anatomische uitleg over het lijf van de olifant mogen we ze echt gaan ontmoeten.

Wat een grote beesten. We mogen twee aan twee naast de olifant staan, waarbij een ranger zegt wat je moet doen en wat de olifant moet doen. Die weet precies de volgorde dus mag je eerst voelen aan de slagtand, zijn slurf (ruw en harig), oren (net leer), zijn poten (hiel is een soort kussentje), zijn buik, zijn staart (haar is net een harde borstel) en in zijn bek kijken.

We gaan op weg naar de panoramaroute, een beroemde autorit langs diepe kloven met mooie uitzichten. Op de wegen gebruiken ze hier veel stopborden, waar wij een rotonde hebben. Iedereen stopt ook echt. Het maakt het verkeer redelijk rustig. We worden onderweg zowaar een keer aangehouden door de politie. We moeten langs de kant en ons rijbewijs laten zien. Dat is uiteraard in orde dus mogen we gelukkig snel door.

timbavati-reservaatNa een prachtige route komen we bij het Timbavati reservaat, een privé park binnen het Krugerpark. Er staan geen hekken om het reservaat, wel om het Krugerpark zelf. De rangers weten waar ze moeten zijn en waar ze mogen komen. We gaan op zoek naar onze lodge die midden in de rimboe ligt, de Gomo Gomo lodge.

We kijken nog even bij de leeuwen en horen al een hyena gillen. Die roept zijn vrienden om de leeuwen te verjagen. Snel wegwezen dus, het is al donker nu. Met de lokale gids weer voorop gaan we terug. Onderweg schijnt de gids met een lamp steeds van links naar rechts om dieren te spotten. Soms springt er iets over, we zien vlak naast ons twee neushoorns en rijden dan verder. Het is nu echt goed koud inmiddels, dus onze jassen komen goed van pas. Om 19 uur zijn we terug bij de Lodge waar we eerst onze koffers maar eens naar de huisjes moeten brengen. Ross helpt ons want we mogen niet meer alleen over het park nu. Overal ook olielampjes. Ons pad is onverlicht dus blij dat Ross een lamp heeft. We hebben twee huisjes, een voor de kids, een voor ons. Geen sleutels nodig. Prachtig huisje met zelfs een bad.

Na een kwartier komt Ross ons halen voor het diner. Dat vindt plaats rondom een kampvuur, met tafels in een cirkel eromheen. Heel knus, wel fris. Het eten wordt met tromgeroffel aangekondigd. Als iedereen zit komt de kok en moeten we in onze handen klappen als teken van begin van de maaltijd. Geweldig dat eten hier, afvallen doen we niet hier. Na het eten brengt Ross ons weer naar de huisjes. Vroeg slapen want om 5.10 uur klopt hij weer op je deur om je wakker te maken.

Tot zover de eerste dagen van onze familie rondreis door Zuid Afrika en Swaziland. Indien er animo is zullen we later nog het 2e deel van onze reis publiceren, opmerkingen en vragen kunnen jullie onderaan op de site plaatsen.

333TRAVEL hartelijk dank voor het organiseren van deze indrukwekkende Zuid Afrika reis.

 

Gepost door Redactie
Reacties (2)
  1. Mieke Both 1 augustus 2017 at 21:39

    Mijn man en ik willen ook graag naar Zuid Afrika, ik heb daarom ook erg genoten van uw verslag, dank u wel.

  2. Redactie 8 augustus 2017 at 09:21

    Dank voor u leuke bericht ! Tof om te lezen dat onze blog verhalen gewaardeerd worden. met vriendelijke groet 333travel

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Verplichte velden worden met * gemarkeerd