Kleurrijke festivals

Geplaatst op Ontdek Azië

Uitbundige festiviteiten in Azië
Festivals zijn een belangrijke uiting van de levenswijzen en tradities in Azië en onlosmakelijk verbonden met religie. Het meemaken van een festival in Azië is een indrukwekkende gebeurtenis.Het is bij uitstek de gelegenheid om de lokale bevolking te ontmoeten en meer te leren over hun vaak spirituele tradities. Elk land kent zijn eigen festivals, waarvan de meeste zeer feestelijk, kleurrijk en erg indrukwekkend zijn. Reizigers zijn welkom en worden meestal aangemoedigd om mee te doen aan de festiviteiten.

Drakenbootfestival
Het drakenbootfestival is een traditioneel Chinees festival, welke plaatsvindt op de vijfde dag van de vijfde maand volgens de Chinese maankalender. Het is één van de grootste feesten in China en wordt ook wel het “Dichtersfeest” genoemd, daar deze dag dient ter nagedachtenis van een groot dichter en staatsman, Qu Yuan. Uit teleurstelling en protest tegen de toen heersende corruptie, liet hij zichzelf verdrinken in de Miluo rivier. De legende vertelt dat de bevolking met boten naar hem op zoek ging. Ze sloegen met hun roeispanen op het water om de boze geesten weg te jagen en gooiden rijst in de rivier om de vissen te voeren, zodat deze het lichaam van de dichter niet zouden opeten. Men herdenkt deze gebeurtenis jaarlijks met Duanwu, maar het feest is bij ons vooral bekend als het Drakenbootfestival. In het hele land vinden roeiwedstrijden met drakenboten plaats. Traditiegetrouw eet men Zongzi, kleverige rijst gewikkeld in een bamboeblad. In 2013 vindt het Drakenboot festival plaats op 12 juni.

Pushkar festival
Ieder jaar in de heilige hindoemaand Kartika, eind oktober/begin november, verandert het idyllische en rustige Indiaase dorp Pushkar in een weergaloos spektakel. Vanuit alle hoeken van de deelstaat Rajasthan trekken kamelenhandelaren met hun kuddes door de Thar woestijn, om in Pushkar te arriveren voor volle maan. Het officiële begin van de 12 dagen durende Pushkar Fair, de grootste kamelenmarkt van India. Het is een bonte verzameling van handelaren met prachtige tulbanden en grote snorren, vuurspuwers, jongleurs, muzikanten, vrouwen in hun kleurige sari’s en versierd met hun mooiste sieraden en uiteraard overal kamelen maar ook geiten en paarden. Het hoogtepunt is de kamelenrace door de zandduinen. Een unieke ervaringom getuige te kunnen zijn van dit festival midden in het culturele woestijnhart van India.

Holi festival
India en Nepal kennen een groot aantal kleurrijke festivals, maar één van de bekendste en de meest uitbundige festivals is Holi. Tijdens het ‘festival van de kleuren’, zoals het feest ook wel genoemd wordt, vieren hindoes de overgang van de winter naar de lente. De avond voorafgaand aan Holi worden stapels van hout of bamboe verbrand om de vernietiging van de kwade demon Holika te symboliseren. De dag erna gaat men massaal de straat op om elkaar te besprenkelen met gekleurd water en poeder. Dit resulteert in een kleurrijk spektakel, waarbij men op straat danst en muziek maakt en iedereen elkaar “Happy Holi” wenst. Op deze dag gelden geen sociale barrières en zijn mannen en vrouwen gelijk. Holi wordt vooral in Nepal en het noorden van India gevierd, daar men in Zuid-India geen echte winter kent. De exacte data van het festival worden vastgesteld aan de hand van de maankalender en verschillen zodoende per jaar, maar het vindt altijd plaats in februari of maart.

Galungan
Het belangrijkste feest voor de Balinese hindoes symboliseert de overwinning van het goede (Dharma) over het kwaad (Adharma). Galungan wordt iedere 210 dagen gevierd, de cyclus van de Balinese kalender. Tijdens de periode van Galungan nodigen Balinese families de goden en geesten van hun voorouders uit om terug te keren naar aarde. Om hen welkom te heten voeren de Balinezen rituelen uit. Enkele dagen voor Galungan beginnen de voorbereidingen, waarbij iedereen druk in de weer is om offers te maken van onder andere bloemen en voedsel. Tegen de tijd dat Galungan aanbreekt slachten de mannen een varken en is heel Bali versierd met ‘Penjors’, lange bamboe stokken, prachtig versierd met vruchten, kokosbladeren en bloemen.
Op de dag van Galungan bezoekt men de dorpstempel om te bidden en de gemaakte offers te brengen. De vrouwen zijn prachtig gekleed en dragen hoge torens met offergaven op het hoofd. Op straat klinken de betoverende klanken van gamelan muziek en er wordt uitbundig gedanst. De festiviteiten duren 10 dagen en worden afgesloten met Kunungan, de dag dat de Balinezen weer afscheid nemen van de goden en geesten van hun voorouders.

Gepost door Melissa Reijnders
Dit artikel heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Verplichte velden worden met * gemarkeerd