De boeddha uit het rijstveld

Geplaatst op Ontdek Azië

“De boeddha uit het rijstveld”
van reisauteur en -fotograaf Jan Boonstra.

Zijn eerste boeken, Veertigduizend Engelen en De kinderen van papa Koto speelden zich af in resp. Ethiopië en Madagaskar. Na Afrika is het nu de beurt aan Azië, en wel het gebied dat bekend staat als Indochina. In zijn laatste boek verkent de schrijver, samen met zijn vrouw, achtereenvolgens Vietnam, Laos en Cambodja.

Straatbeeld Hanoi -VietnamVietnam was Boonstra’s eerste reis naar de tropen. Het is wel even wennen: de klamme hitte, de protesterende spijsvertering en al die zaken die in dat land zo anders geregeld zijn – zo ze überhaupt al geregeld zijn – dan in zijn eigen vertrouwde Nederland.

Toch raakt hij vanaf de eerste dag gefascineerd door de buitengewoon vriendelijke bevolking en het leven van elke dag dat zich in Azië vooral op straat lijkt af te spelen. Goed en wel thuis blijkt datgene te zijn gebeurd wat te verwachten was: het reisvirus heeft zich van hem meester gemaakt. In alle jaren daarop volgen reizen naar verre oorden, waarbij Azië en Afrika toch de favoriete bestemmingen blijken te worden.

Kew Cheb, LaosGedachtig aan zijn eerste liefde besluit de schrijver tien jaar na zijn reisdoop terug te keren naar Indochina om daar de buurlanden Laos en Cambodja te bezoeken. Inmiddels is Azië hem niet vreemd meer en in De boeddha uit het rijstveld lezen we dan ook dat niet alleen de ontwikkelingen in deze regio niet hebben stil gestaan, maar dat ook Jan Boonstra een andere reiziger is geworden. De verbazing en de ergernissen van destijds zijn grotendeels verdwenen en de fascinatie voor het onbekende is alleen maar groter geworden. Ook reizen moet je blijkbaar leren.

Aan de hand van een reeks chronologisch opgetekende verhalen volgen we de schrijver door Vietnamese en Laotiaanse dorpjes waar de minderheden nog wonen zoals ze dat honderd jaar gelden al deden. We gaan met de nachttrein naar Hué, we gaan naar de kleermaker van Hoi An en we zien hoe hij zich er uit redt als in het oude Saigon een prostituée het op hem heeft voorzien.

In Laos maken we kennis met de monniken en hun manier van leven en in de hoofdstad Vientiane bezoeken we het Laotiaanse Staatscircus.

Omgeving Sku, CambodjaDe schrijver gaat ook de minder vrolijke feiten niet uit de weg. Alle drie de landen hebben geleden onder oorlog en dictatuur. In Vietnam en Laos lopen we door de gebieden waar tot op de dag van vandaag de erfenissen van de wellicht meest zinloze oorlog ooit te zien zijn. In Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja, maken de beruchte S21-gevangenis en de Killing Fields – de zwarte bladzijden in Cambodja’s geschiedenis – diepe indruk.

Zoals we dat inmiddels van Jan Boonstra zijn gewend, is de stijl vlot en geestig en is een flinke dosis zelfspot hem niet vreemd. Ook nu weer zijn het vooral de alledaagse taferelen en de ontmoetingen met de plaatselijke bevolking die op zeer beeldende wijze worden beschreven. Ook op de foto’s waarmee het boek rijkelijk is geïllustreerd spelen mensen de hoofdrol.

Wat Luang - Pakse Laos

U kunt het boek De Boeddha uit het rijstveld hier bestellen.

Drie QR-codes achterin het boek leiden naar de website van de schrijver/fotograaf en tonen – exclusief voor de lezer van het boek – drie extra pagina’s met foto’s van de drie landen. De schrijver is in het dagelijks leven werkzaam als docent Engels en stagecoördinator aan de Hanzehogeschool in Groningen.

Naar de website van Jan Boonstra.

 

http://www.jouwboek.nl/webshop/?merkid=15&uitgebreid=306

Gepost door Redactie
Dit artikel heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Verplichte velden worden met * gemarkeerd