Road to Mandalay

Geplaatst op Ontdek Azië

De levensweg van Myanmar
Het mysterieuze en gesloten Myanmar staat voor veel mensen hoog op het verlanglijstje om eens te bezoeken. Jarenlang is dit vrij moeilijk geweest, vanwege het roerige verleden van het land en de overheersing van de militaire junta. Echter, sinds begin 2012 beweegt het voormalige Birma zich steeds meer richting een democratisch land, waarin de Birmezen een beter en vrijer leven kunnen leven. De grenzen zijn geopend en het land snakt naar meer contact met het westen, hopend op een kans op welvaart in het voorheen straatarme land.

De jarenlange afzondering van Myanmar heeft voor veel armoede gezorgd, maar had ook een voordeel. Door het ontbreken van welvaart zijn oude gebruiken en tradities levend gehouden en het is dan ook een verbazingwekkend traditioneel en onbedorven land. Het dagelijkse leven kabbelt er voort, zoals het dat eigenlijk eeuwenlang al doet. De bijzonder vriendelijke bevolking is vooral geïnteresseerd in u en zal direct uw hart stelen.

The Road to Mandalay 
Dwars door Myanmar stroomt wellicht één van de bekendste rivieren ter wereld. Deze rivier kent vele namen, zoals Ayeyarwaddy, Irrawaddy of The Road to Mandalay. Tijdens de Brits-koloniale tijd was deze waterweg de belangrijkste verbinding tussen de voormalige hoofdstad Rangoon en handelsstad Mandalay. De 700 km lange reis was destijds een ware beproeving voor de Engelse soldaten en deze avontuurlijke reis werd door de dichter Rudyard Kipling gevat in het wereldberoemde en gelijknamige gedicht. Later werd dit door o.a. Frank Sinatra en Robbie Williams als lied uitgebracht. De uitdrukking bestaat ook nog steeds: Iemand “on the road to Mandalay”, gaat op een avontuurlijke reis.

Tegenwoordig biedt een reis over deze rivier een heerlijke manier van reizen en onderweg geniet u van wisselende uitgestrekte landschappen, grotendeels bezaaid met duizenden prachtige, rijkelijk versierde en soms eeuwenoude tempels en pagodes. Langs de rivier is allerlei bedrijvigheid te bespeuren. Vrouwen die de was doen of hun haar wassen, kinderen die lekker samen aan het spetteren zijn of mannen die aan het vissen zijn. De Irrawaddy rivier is ook bekend vanwege de zeer zeldzame dolfijnsoort die in haar wateren voorkomt. De Irrawaddy dolfijn leeft nog op enkele plaatsen in de rivier. Door het leefgebied in rivieren hebben mens en dolfijn veelvuldig contact en op enkele plaatsen zelfs geleerd met elkaar samen te werken. De dolfijnen jagen dan een school vissen naar ondiep water in de visnetten en krijgen als beloning een deel van de vangst. Helaas heeft dit contact met mensen en de vervuiling van de rivier er ook voor gezorgd dat er nog maar enkele exemplaren in de rivier te vinden zijn.

Boeddhisme in Myanmar
Het overgrote deel van de Birmese bevolking is boeddhist. Birma zou zelfs de bakermat van het Theravada boeddhisme zijn, de leer die wordt gezien als de oudste en meest pure vorm van het oorspronkelijke boeddhisme. Voor iedere Birmees is leven volgens de leer van de Boeddha het allerbelangrijkst en het levensdoel is om te streven naar verlichting. Dagelijks trekken er lange processies van in rood, oranje of bruin geklede monniken en in roze geklede nonnen door de straten om hun aalmoezen op te halen. En iedereen, arm of rijk, draagt hier zijn steentje aan bij. Verder wordt een belangrijk deel van het inkomen gereserveerd voor het kopen van bladgoud, dat veelvuldig gebruikt wordt om de vele pagodes, tempels en boeddhabeelden mee te versieren. Doel van deze vrijgevigheid is om merit te verdienen, zodat men het in een volgend leven beter krijgt.

Verder moet iedere man tweemaal in zijn leven het klooster in, de eerste keer als novice als hij een jaar of 9 is. Novice betekent letterlijk nieuweling of beginneling en dit zijn de eerste stappen om de leer van Boeddha in hen leven te omarmen. De kleine jongens ondergaan een belangrijke en kleurige ceremonie, die ze klaarstoomt voor het eenvoudige bestaan van een monnik. Door speciale lessen leren ze over het leven en de leer van de Gautama Boeddha (de oorspronkelijke prins Siddharta). Na het afronden van de novice periode, moet iedere man nog minimaal één keer terugkeren naar het klooster, dit keer als volwaardige monnik. Wanneer of hoe lang deze periode duurt, dat mag hij zelf bepalen. U kunt nu ook zelf leren mediteren met de tour Meditatie in Bagan.

Benieuw naar Myanmar? Bekijk onze individuele rondreizen Myanmar of kies uw eigen reis naar Myanmar.

Dit artikel heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Verplichte velden worden met * gemarkeerd