Indianen en de spiritualiteit

Geplaatst op Ontdek Amerika

Spiegel van de Woestijnhemel

De spiritualiteit van Amerikaanse indianen heeft een lange geschiedenis. Ruim 30.000 jaar geleden heeft er een enorme immigratie plaatsgevonden vanuit Azië. Er zijn verschillende theorieën over hoe de mensen de afstand hebben overbrugd. Via de destijds bevroren Beringstraat gedurende de ijstijd, is de meest aannemelijke versie. De verschillende stammen zoals de Siouxs stam, Blackfoot stam, Apaches stam, Navajo stam en Hopi stam hebben zich uitgewaaierd over Noord-Amerika en ieder een authentieke cultuur ontwikkeld met vele symbolieken gebaseerd op spiritualiteit en grote eerbied voor moeder aarde. Toen Columbus in 1492 de kust van Amerika bereikte, dacht hij in Indië te zijn aangekomen en noemde de bewoners Indianen.

Indiaans opperhoofd voor zijn tipi

Navajo indianen
Een van de meest tot de verbeelding sprekende indianen zijn de Navajo’s. Tot op de dag van vandaag leven zij in reservaten en majestueuze natuurgebieden, zoals Monument Valley en Canyon de Chelly. Ze leven met heilige tekens uit de natuur en met de zielen van hun voorvaderen volgens eeuwenoude spirituele wetten. De sjamanen (soort priesters) binnen de gemeenschap hebben een enorme kennis van de genezende werking van planten. Ook zouden ze de magie van helderziendheid beheersen en kunnen communiceren met de onderwereld. De Navajo indianen zijn kunstenaars in het maken van turkooizen sierraden. Deze lichtblauwe steen is voor de Navajo ‘de spiegel van de woestijnhemel’. Het zijn ook schapenhoeders en van de wol maken ze prachtige geweven dekens met mooie motieven. Sommige leven nog in traditionele hogon huizen, maar tegenwoordig wel vaak met tv! De taal van de Navajo’s is zo gecompliceerd dat het in de 2e Wereldoorlog werd gebruikt als codetaal door het Amerikaanse leger. Dit bleek heel efficiënt te zijn, want hij is destijds nooit gekraakt door de vijand.

Apache indianen
Wellicht de meest gevreesde stam en berucht om hun moedige krijgers en het wreed scalperen van hun gevangenen. Apache betekent in de Zuni taal dan ook “vijand.” Ze leven in vrijwel dezelfde regio als de Navajo’s, zoals Arizona en New Mexico. Beide talen komen uit het Atapaskan en er zijn vele andere vergelijkbare kenmerken. Ze hebben ook dezelfde mythologieën en oorlogsgoden, waaruit je zou kunnen concluderen dat ze ooit tot dezelfde moederstam hebben behoord. Het is dan wel weer onverklaarbaar dat het scheppingsverhaal sterk verschilt. Geronimo was de legendarische Apache leider. Gevreesd en gerespecteerd door vriend en vijand om zijn gewaagde oorlogsdaden en tal van miraculeuze ontsnappingen van zijn Amerikaanse en Mexicaanse vijanden.

Amerikaanse Indiaan

Amerikaanse Indiaan

Hopi indianen
De Hopi indianen vormen een volk in het noordoosten van Arizona. Het is de meest westelijke groep van de Pueblo indianen. Ze wonen in hun karakteristieke, terrassen gebouwde, Pueblo-gebouwen. Ze zijn erg bedreven in het maken van kunst, potten en kleding. Deze worden gemaakt om dromen, visioenen en religie uit te beelden. De Hopi geloven in een eeuwige cyclus van schepping en vernietiging. Hierdoor worden er onophoudelijk werelden geschapen en vernietigd. De eerste wereld werd vernietigd door vuur en wij leven inmiddels in de 4e wereld. Hun mythologie lijkt verrassend veel op ufologie. Ondanks dat de Amerikaanse cultuur de Indiaanse tradities veelal heeft verdrukt, kan men nog op vele plekken in Amerika kennismaken met de fascinerende tradities en levenswijze van de Native American.

Gepost door Patrizia Struchel
Dit artikel heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Verplichte velden worden met * gemarkeerd