Reisverslag Myanmar en Thailand (deel 1)

Geplaatst op NieuwsReisverslagen & ervaringen

Dit jaar wilden wij eens iets anders. Een land waar nog niet veel mensen zijn geweest, iets bijzonders en weinig toerisme. Via via kregen wij de tip om Myanmar te bezoeken, het land dat nog maar sinds korte tijd open staat voor toerisme. Het land waar mannen nog in rokken ‘Longhi’ lopen, waar je geen geld uit de muur kunt halen maar je hele reisbudget in US Dollars mee moet nemen, waar de mensen nog blij zijn om jou als toerist te zien en oprecht geïnteresseerd in je zijn. Wouw, wat een geweldige ervaring.

Onze reis begon in Yangon, een van de twee grooimage_00011tste steden van Myanmar. De stad zelf vonden wij niet erg spannend, al was de Schwedagon Pagoda wel echt prachtig. Na één dag zijn we doorgereisd met de nachtbus naar Bagan, de tempelvlakte die qua grootte vergelijkbaar is met de stad Utrecht. ’s Ochtends rond 5.30 uur kwamen we aan op een klein busstation in Nyaung U waar we werden opgewacht door vele taxichauffeurs en paardenwagens. We  werden we met paard en wagen naar een guesthouse gebracht. Een geweldig guesthouse die recent was uitgebreid met een heel nieuw, extra complex. Na een korte rustpauze hebben we fietsen gehuurd en zijn we richting de markt van Nyaung U gefietst om even wat boodschappen te doen. De supermarkt kennen ze hier niet. Dat is toch ook helemaal niet nodig? Je kunt hier alles op de markt kopen werd ons met een brede glimlach op het gezicht verteld. Ja, dat was natuurlijk ook wel dom van ons om te denken dat hier een hypermoderne supermarkt te vinden zou zijn! Na het doen van de boodschappen zijn we doorgefietst naar Old Bagan, de plek waar de tempelvlakte te vinden is. Het is waanzinnig om dat gebied binnen te fietsen. Het is daar zo mooi, zo’n magisch gevoel! De eerste tempel die we zien kan je beklimmen en dat hebben we natuurlijk direct gedaan. Op die manier hadden we een adembenemend uitzicht over een groene vlakte met honderden tempels! We zijn 4 dagen in Bagan gebleven en hebben hier van iedere dag genoten. De zonsondergang die iedere avond opnieuw prachtig was zal ik niet snel meer vergeten. Net als de heerlijke fietstochten en de prachtige tempels.

Vanuit Bagan zijn we met de dagbus doorgereisd naar Kalaw. Kalaw is een bergdorpje dat op zichzelf niet echt bijzonder is. Vanuit hier hebben we een trektocimage_00002ht gemaakt naar het Inle Lake.  Onze gids weas een prachtige, oude Birmeze man die vol trots vertelde over de trektocht. Deze trektocht duurt 3 dagen en zal in totaal zo’n 60km zijn. De nachten breng je door in lokale dorpjes bij families. Veel luxe moet je hier dan ook niet verwachten. De trekking was heftig, maar echt heel mooi. Van jungle tot hoog in de bergen, van rijstvelden tot allerlei verschillende plantages. Overal kom je de super lieve en gastvrije Birmezen tegen. Waar je ook komt, overal ben je welkom om een kopje thee te komen drinken. Dat is trouwens wel typisch Birmees. In bijna elk restaurant  staat er altijd een theekan met verse groene thee op je te wachten. Deze thee krijg je van ‘het huis’ en mag je onbeperkt pakken als je wat anders bestelt.

Aan het einde van de trektocht kwamen we aan bij het Inle Lake. Het meer dat bekend staat om de traditionele beenroeiers. Met een boot werden we van het zuiden van het meer naar het noorden gebracht, naar Nyaung Shwe. Voor we met de trektocht begonnen kwamen we erachter dat we de avond van aankomst in Nyaung Shwe feest zou zijn in verband met de volle maan en dan de dag daarna de finale dag zou zijn van het ballonnenfestival. Wat een timing! We hebben genoten van deze mooie feesten, ervan genoten om de mensen zo blij te zien zijn en deze cultuur te kunnen opsnuiven. Het ballonnenfestival kon je alleen bezoeken per boot, waarna we ook een hele dag door onze boatman zijn rondgevaren over het meer van hotspot naar hotspot. Heerlijk een dagje echt de toerist uitgehangen, want Inle Lake en Nyaung Shwe voelde voor ons het meest toeristisch aan van alles wat we gezien hebben in Myanmar.

Volgende week – deel 2.

Gepost door Redactie
Dit artikel heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Verplichte velden worden met * gemarkeerd