Paradijselijke eilanden van Maleisië

Geplaatst op Ontdek Azië

Maleisië beschikt over honderden eilanden. Sommige zijn bewoon- en begaanbaar, andere zijn nog onontgonnen en onbewoond. Elk eiland heeft zijn eigen culturele invloeden en natuurlijke rijkdommen. U vindt er kristalheldere wateren, witte zandstranden en wuivende palmbomen. Wie een bezoek brengt aan Maleisië kan eigenlijk niet om een bezoek aan één van de eilandjes heen. Met hun rijke onderwaterwereld zijn ze ideaal om te duiken en te snorkelen maar ook kunt u hier prachtige tochten maken door de weelderige jungle.

De westkust

De westzijde van het schiereiland Maleisië heeft een aantal mooie eilanden, toch halen de meeste het niet bij de schoonheid van de eilanden die aan de oostkust liggen. Wel zijn de eilanden hier over het algemeen sfeervoller en drukker dan de eilanden aan de oostzijde. Ook zijn ze makkelijker toegankelijk voor toeristen, de meeste kunt u zelfs met het vliegtuig aandoen. Aan de westkust ligt de regentijd officieel tussen juli en september. De regentijd stelt hier weinig voor, vaak regent het een half uur per dag, meestal aan het einde van de middag. De bekendste eilanden aan de westkust zijn Penang, Langkawi en Pangkor.

Langkawi
Snorkelen of duiken op één van de onbewoonde eilandjes, met de kabelbaan naar een fenomenaal uitzichtpunt, relaxen op een hagelwit zandstrand en belastingvrij winkelen. Langkawi is qua natuur één van de mooiste eilanden aan de westzijde van het schiereiland. Zoekt u geen wild nachtleven, maar bent u op zoek naar rust, ontspanning, mooie natuur en een prachtige onderwaterwereld, dan is Langkawi een bestemming voor u. Ook de sportliefhebbers kunnen hier goed aan hun trekken komen, het eiland leent zich goed voor diverse activiteiten.

Payar eiland
Bij een vakantie op Langkawi mag een kijkje in de wondere onderwaterwereld rond het eiland niet ontbreken. De beste plek om dit te doen is bij het Payar eiland, het oudste Nationale onderwaterpark van Maleisië. Het eiland is gelegen op 30 km ten zuiden van Langkawi. Hier kunt u heerlijk zwemmen en snorkelen in het kristalheldere water. Maar u kunt ook genieten van de zon, met op de achtergrond een prachtige omgeving.

Dagtour snorkelen bij Payar Eiland

Penang
Penang, ook wel ‘de Parel van de Orient’ genaamd, kenmerkt zich vooral door de mengelmoes van vele culturen. Het is het meest toeristische eiland van Maleisië, maar dit neemt niet weg dat het er altijd erg gezellig is. Een bezoek aan de gezellige avondmarkt van Batu Ferringhi met de vele restaurantjes en winkeltjes of een wandeling in Georgetown langs historische gebouwen en monumenten. Heerlijk relaxen op het lange strand of duiken in de wonderlijke onderwaterwereld bij Palau Payar. Penang is een eiland met een rijke historie, een kleurrijke mix van culturen en een prachtige natuur. Bent u op zoek naar een tropisch bounty eiland, dan bent u beter af op Langkawi. Gaat u ook voor cultuur, historie en gezelligheid, dan is Penang een fantastische bestemming.

Pangkor
Snorkelen in Coral bay met witte stranden en felgroene jungle als decor, relaxen in uw hangmat onder een palmboom, een bezoek aan de haven en de markt van Pangkor City en een stukje Nederlandse geschiedenis. Pangkor is een rustig eiland waar zich in vroegere tijden veel belangrijke gebeurtenissen hebben afgespeeld, waar zelfs de Nederlanders een rol in hadden (VOC). U vindt hier geen ruime keus aan discotheken en bars. Wel kunt u in de hotels en met name ook in Pangkor City in de diverse restaurants prima eten, vooral verse visspecialiteiten uit Maleisië. Op Pangkor of ‘Beautiful Island’ geniet u van uw welverdiende rust aan het strand en proeft u de Maleisische cultuur.

De oostkust

Fanatieke duik- en snorkelliefhebbers kunnen het beste naar de oostkust gaan. Hier zijn vele bounty-eilandjes te vinden, waarvan de bekendste Tioman, Redang en Perhentian zijn. Deze eilanden zijn over het algemeen redelijk bereikbaar en kenmerken zich als prachtige oorden van rust. U vliegt van Kuala Lumpur naar één van de steden aan de oostkust, van hieruit pakt u de boot naar het betreffende eiland. De boottocht neemt doorgaans niet meer dan 3 uur in beslag. Sommige van de eilanden zijn uitermate geschikt om te duiken, anderen lenen zich beter voor het snorkelen. Natuurlijk zijn er nog vele andere bewoonbare eilanden, deze zijn alleen niet of minder toegankelijk voor toeristen. Aan de oostzijde waait de moesson in de periode oktober tot en met februari. Deze moesson is zo nu en dan redelijk heftig. De meeste resorts zijn in de moesson-periode gesloten.

Redang
Pulau Redang is een eilandengroep in de Zuid-Chinese Zee, aan de oostzijde van het schiereiland Maleisië. Tropische baaien en diverse mooie duik- en snorkelplaatsen maken dit eiland zeer aantrekkelijk om te duiken. De wateren rond Redang zijn beschermd zeegebied en de onderwaterwereld biedt een grote verscheidenheid aan koralen, riffen en vissen. Hierdoor is het eiland vooral in trek bij duikers.

Tioman
Voor de oostkust van het Maleisisch schiereiland ligt een eilandengroep van 64 eilanden, waarvan Tioman Island de grootste is. Het eiland dat behoort tot één van de mooiste tropische eilanden van Maleisië, wordt ook wel het schildpaddeneiland genoemd. Hier kunt u eindeloos genieten van witte stranden, een helderblauwe zee en wuivende palmbomen. Een uitstekende keuze voor de rustzoeker en strandliefhebber die tevens kennis wil maken met een prachtige onderwaterwereld!

Perhentian
De Pulau Perhentian Islands zijn misschien wel de mooiste eilanden van Maleisië. De
Perhentians bestaan uit Perhentian Besar (groot) en Perhentian Kecil (klein). Het eerste eiland is vooral geliefd bij backpackers, het tweede voor de natuur- en rustzoekers. Beide eilandjes zijn een waar duik- en snorkelparadijs waar zich geen grote internationale hotels bevinden, maar enkel een aantal kleine resorts. Verder vindt u er wuivende palmen, wit zandstrand, een warme diepblauwe zee en kleurrijke koraaltuinen. De eilanden zijn bedekt met maagdelijk oerwoud, waar u o.a. apen, leguanen, eekhoorns en vlinders kunt zien.

Borneo

Ook Borneo kent een grote hoeveelheid mooie idyllische eilanden. De meeste hiervan bevinden zich binnen beschermde (natuur)gebieden. Bekend is bijvoorbeeld Turtle Island, bestaande uit acht eilandjes in de Sulu Zee.

Turtle Island
Op zo’n anderhalf uur varen van Sandakan bevindt zich het Turtle Island Marine Park. Het is de grootste broedplek voor zeeschildpadden in Zuidoost-Azië.
Het bestaat uit acht kleine eilandjes in de Sulu Zee. Het bekendste eiland is Selingan Island, wat ook het enige eiland is waar overnacht kan worden. Het hele jaar door komen hier verschillende soorten zeeschildpadden aan land om hun eieren te leggen. Het kleine eiland is omgeven door witte zandstranden. Een ideale plek om eens even helemaal uit te rusten van een rondreis.

3-daagse tour Turtle Island, Sepilok & Sukau

Pulau Tiga
Pulau Tiga, bekend van de tv-serie Expeditie Robinson, wordt ook wel ‘Survivor Island’ genoemd. Het eiland is gelegen in het zuiden van Sabah en overwoekerd door een weelderige vegetatie. Het eiland is ongeveer 100 jaar geleden ontstaan na een vulkanische eruptie voor de kust van Borneo, is onbewoond en heeft slechts één resort. U kunt hier wandelingen maken over één van de vele natuurlijke wandelpaden of een modderbad nemen in de moddervulkaan.

2-daagse tour Pulau Tiga ‘Survivor Island’

Gepost door Rianne Koot
Dit artikel heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Verplichte velden worden met * gemarkeerd