Komodo Archipel

Geplaatst op Ontdek Azië

Oeroude draken
Ten oosten van de Wallacelijn, de lijn die het vochtige tropische klimaat van Azië van het drogere klimaat van de Pacific scheidt, is er ineens een abrupt verschil in landschap. De lijn loopt precies tussen Bali en Lombok door en het verschil in landschap tussen beide eilanden is dan ook treffend. Reist u nog verder door naar het oosten, dan ontdekt u dat de eilanden hier in de droge tijd meer weg hebben van een Afrikaans savanne-landschap, dan van Indonesië. Bruine, dorre vlaktes met laag struikgewas overheersen de heuvels. En dit is het landschap waar u de machtige Komodo varaan kunt bewonderen.

Komodo varaan

Komodo varaan

Komodo varaan
De Komodo varaan kan tot wel 3 m lang worden en 160 kg wegen. Hiermee is het ’s werelds grootste hagedissoort en waarschijnlijk een soort die al sinds de prehistorie bestaat. Ze komen alleen voor in de Komodo Archipel, een groep eilandjes die tussen de grotere eilanden Flores en Sumbawa in liggen. Door de afgelegen ligging van deze eilandjes zijn de dieren lange tijd beschermd gebleven, nu is de beperkte verspreiding ook een bedreiging voor het voortbestaan van deze reuzenvaraan.

Unesco
Gelukkig heeft Unesco de eilandjes in 1986 uitgeroepen tot werelderfgoed en worden ze vandaag de dag beschermd. Iedere toerist die naar de archipel komt, draagt via de verplichte bijdrage voor het Komodo Conservation Fund bij aan het behoud van de Komodo varaan en zijn leefomgeving. Het Komodo National Park bestaat uit de hoofdeilanden Komodo, Rinca en Padar en de omringende kleinere eilandjes. En hoewel
de hoofdzaak natuurlijk de bescherming van de Komodo varaan is, heeft dit park nog veel meer te bieden. Zo kunt u er aan land wilde buffels, paarden, herten en allerlei andere dieren zien. De onderwaterwereld van het nationaal park is echter ook weergaloos. De eilanden worden namelijk omringd door parelwitte stranden, azuurblauwe zeeën en ongerepte koraalriffen waar u honderden bijzondere vis- en koraalsoorten kunt ontdekken.

Het eiland Komodo

Het eiland Komodo

Reizen naar Komodo
Wilt u deze bijzondere bestemming aandoen, dan kunt u dit gemakkelijk in combinatie met een bezoek aan Bali doen. Vanhier zijn er eigenlijk 2 reisopties, de snelle route en de mooie route. Per vliegtuig bereikt u in een uurtje de luchthaven van Labuanbajo op Flores, vanwaar u per lokale boot naar de eilanden gevaren wordt. Overnachten kan aan boord, u kunt echter ook terugkeren naar Flores en wat comfortabeler in een hotel overnachten. Leuker is echter om een meerdaagse cruise te maken die vanaf Bali of Lombok starten. U verblijft dan aan boord van een traditionele Buginese schoener die u in enkele dagen naar de archipel vaart. Onderweg kunt u heerlijk relaxen en genieten van het ontspannen leven aan boord en als u geluk heeft kunt u onderweg vliegende vissen, dolfijnen en walvissen spotten. 2x per dag wordt er een excursie gemaakt op één van de vele idyllische eilandjes die u onderweg passeert. Of gaat u snorkelen in afgelegen lagunes en ziet u het kleurigste koraal, tropische vissen en wellicht een zeeschildpad. Er is geen betere mogelijkheid om dit nog onbekende oostelijke deel van Indonesië te verkennen.

Op zoek naar de Komodo
Wilt u de varanen in levende lijve zien, dan zult u zich wel moeten inspannen. Onder begeleiding van ervaren rangers maakt u een trekking over de heuvelachtige eilandjes, die best pittig kan zijn. Hoewel u het misschien niet zult verwachten, op het eiland Rinca heeft u een betere kans om de Komodo varaan in het wild te zien, simpelweg omdat dit een kleiner eiland is met een relatief grote populatie varanen. Het eiland Komodo is veel groter, wat het vinden van de varanen in het wild een uitdaging kan maken. Heeft u dus beperkt de tijd, kies dan altijd voor een trekking op Rinca, niet Komodo.

 

 

 

Dit artikel heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Verplichte velden worden met * gemarkeerd