Verslag rondreis Cambodja – Vietnam

Geplaatst op Ontdek AziëReisverslagen & ervaringen

De eerste dagen zitten erop. Na een lange reis naar Bangkok en verder is dan eergisteren onze rondreis Cambodja-Vietnam eindelijk echt begonnen en zijn we aangekomen in Phnom Penh. En dan kom je pas echt in een andere wereld terecht… Het is niet te vergelijken met het westen en regelmatig ben je dankbaar dat je in Nederland bent geboren. Ondanks het feit dat het armer is dan Thailand, is er veel moois te zien en zoals in iedere miljoenenstad heb je het gevoel dat het hier echt leeft. Dat gecombineerd met alle “vreemde” indrukken, zoals de talloze brommertjes, het overweldigende verkeer, de kleuren en geuren, de tempels geeft het gevoel dat je echt op avontuur bent.  Overal gebeurt wat en overal is wat te zien. Je kijkt je ogen uit. Overigens zijn de auto’s die hier rondrijden nieuw en bizar groot, wat aangeeft dat er een welvarende middenklasse is.

Dat neemt niet weg dat de armoede soms schrijnend is. Je probeert het te rechtvaardigen door tegen jezelf te zeggen dat als je hier niet zou komen ze ook niks aan je kunnen verdienen, maar het blijft wrang.De eerste dag hebben we na aankomst een rondje gelopen, de watervoorziening veilig gesteld (erg belangrijk in deze warmte!) en gegeten. Niet zo heel spannend dus.

Gisteren zijn we voortvarend begonnen en gaan lopen naar het Royal Palace. Een tuktuk rijder waarschuwde ons al dat het dicht was. Dat bleek te kloppen. Dezelfde tuktukrijder probeerde ons ook wijs te maken dat het museum dicht was. Maar gelukkig kunnen we voor onszelf denken en kijken en was dat gewoon open. Veel boedha’s, shiva’s en andere heiligen. Gedurende een bepaalde periode (vraag me even niet meer welke) is de staatsreligie meerdere malen geswitcht van boedisme naar hindoeisme en weer terug.

’s Middags zijn we eerst naar de centrale markt gegaan. Het gebouw is in art-deco stijl en zeker de moeite waard. Wat betreft de waren die er verkocht worden kun je beter naar de Russian market, de prullaria daar zijn beter 🙂 Daarna door naar het Royal Palace, wat de Cambodjaanse tegenhanger is van het Grand Palace in Bangkok. Sowieso is het fijn dat er veel minder toeristen rondlopen dan in het Grand Palace, wat de serene sfeer ten goede komt. De troonzaal is geweldig, Louis de XIV zou zich er zou thuis hebben gevoeld. Tenminste, als de boeddha beelden verwijderd zouden worden. Een stuk verderop staan tussen de tempels overal potten met bloemen. Er staat er veel in bloei in deze periode. En net als Bangkok is Phnom Penh een hele groene stad, maar dat terzijde. ’s Avonds gegeten in een hele hippe tent voor een koopje. Het is overigens verbazingwekkend hoeveel hippe restaurants hier zijn. Bijkomend voordeel: daar waar in Nederland het personeel vaak chagrijniger is naarmate de tent hipper is, werden we hier allervriendelijkst bejegend.

Vandaag overdag zijn we begonnen in Tuol Sleng. Dat is een plek waar je niet zo vrolijk van wordt, aangezien dat het genocide museum is. Het is een oude school, waar tijdens het regime van Pol Pot en de Rode Khmer de meest gruwelijke dingen zijn gebeurd. Zo af en toe moet je dan wel een harde grap maken om de ellende te relativeren, maar het bewijst maar weer dat de laagje vernis over onze beschaving dun is. Het is niet voor te stellen dat mensen bereid zijn zulke gruweldaden te begaan voor een ideologie. Om het nog wranger te maken: als het gebouw een likje verf zou krijgen zou het vanwege de mooie tuin in de binnenplaats een klein paradijsje zijn.

Vervolgens stond Wat Phnom op het programma. Volgens de legende is deze tempel gebouwd in de 14e eeuw, door mevrouw Penh om de 4 boeddha’s die ze drijvend in de rivier vond te huisvesten.  Ik kan me niet voorstellen dat Korinthische zuilen hier toen al waren doorgedrongen en volgens Wikipedia is deze tempel in de loop van de eeuwen meerdere malen herbouwd. Toch bizar dat ondanks de Aziatische sfeer er dus ook wat westerse invloeden in zo’n gebouw zitten. In het park eromheen kun je prima kijken naar het reilen en zeilen van de lokale bevolking.

Silver Pagoda in Phnom Penh, Cambodja

Silver Pagoda in Phnom Penh, Cambodja

Daarna zijn we even door gereden naar het station, wat dicht was. Ze zijn druk bezig om de spoorlijn richting Batambang op te knappen maar momenteel rijdt er nog niks. De tuktukrijder vond het erg belangrijk dat we ook het olympisch stadion zouden zien, blijkbaar was hij er erg trots op. Ze zijn overigens ook erg trots op het nieuwe regeringsgebouw. Ik vond beide buitengewoon lelijk, maar smaken verschillen 😉

We zijn voor vandaag geëindigd op de Russian Market. Zoals eerder vermeld kun je hier prima snuisterijen scoren en je onderhandelings technieken trainen. Verder nog een hapje gegeten en een tijd bij de rivier gezeten. Morgen is het weer veel te vroeg op, om door te gaan naar Siem Reap.

Meer informatie over een mooie rondreis of zelf samengestelde reis ? Klik hier voor Vietnam en hier voor Cambodja.

Gepost door Redactie
Dit artikel heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Verplichte velden worden met * gemarkeerd