De Stille Kracht – Indische magie

Geplaatst op Ontdek Azië

De Stille Kracht is de vertaling voor het Indische woord Goena Goena, een oosterse mystiek die terugkomt in het oude Javaanse geloof en die tot uitdrukking komt in de natuur en de mens. In de traditionele Indonesische gemeenschap hebben mensen, dieren, bomen, bloemen, bergen, maar ook natuurverschijnselen en zelfs voorwerpen een eigen ziel.

Deze zielen kunnen hun ‘behuizing’ verlaten en ronddwalen op zoek naar een nieuwe verblijfplaats. De zielen van mensen kunnen volgens de “stille kracht” bijvoorbeeld de gedaante van een vogel  aannemen om dichterbij hun geliefden te zijn. Zelfs in onze cultuur hoor je soms dat men tijdens een begrafenis een bijzondere vogel zag en de aanwezigheid voelde van de overleden persoon.

Rijstveld op Bali

De zielen van mensen, dieren en bijzondere voorwerpen bezitten levenskracht en deze levenskracht is overdraagbaar. Dit is ook een reden waarom er in het vroege Indië koppensnellers waren, daar ze op deze wijze hun eigen levenskracht wilden vergroten.

Een goed voorbeeld is ook het bezielde zwaard; de kris. Een historisch voorwerp dat representatief staat voor de cultuur. Dat komt omdat de kris alle aspecten van de Indonesische geschiedenis in zich mee lijkt te dragen zoals kunstzinnigheid, elegantie, dreiging en mysterie.

Zo was er een vrouw op leeftijd die na de dood van haar man de kris aan haar oudste zoon wilde geven. Ze vertelde hem waar hij lag op zolder. De oudste zoon ging de kris halen, maar beweerde dat hij er niet lag. De moeder vroeg haar jongste zoon te gaan kijken op precies dezelfde plaats en hij kwam er gelijk mee terug. De wil van de kris was duidelijk voor de vrouw en ze schonk de kris aan haar jongste zoon.

Als buitenstaander is dit niet erg geloofwaardig, maar in de Indonesische cultuur is er respect voor zaken die niet verklaarbaar zijn. Men behandelt een kris dan ook met respect en verzorgt het met rituelen. Doet men dat niet, dan zullen negatieve energieën en onfortuinlijke gebeurtenissen zich aandienen.

De Ulun Danu tempel, gewijd aan de godin van het water

Het dagelijks leven op Java is doortrokken van het oude volksgeloof. Mystieke tovenarij moeten de geesten gunstig stemmen om te mogen vragen om genezing, zwangerschap of welvaart. Maar men moet er wel bewust van zijn welke “geesten” zich aankondigen! Er zijn namelijk goed gezinde zielen die kunnen helpen bij positieve zaken met witte magie. De meest belangrijke geesten zijn toch wel de vooroudergeesten. Zij vormen de schakel tussen de mensen op aarde en de goden in de bovenwereld. Als deze overleden voorouders goed verzorgd worden, zullen ze de nabestaanden het hele leven bijstaan met hulp. Als dit niet het geval is, zullen familieleden kans hebben op tegenslagen en kleine ongelukjes. Om alle geesten en goden gunstig te stemmen moet er bij elke belangrijke gebeurtenis, zoals een geboorte, een huwelijk of een begrafenis, een groot offer zijn. Binnenshuis worden er ook kleinere offers gebracht op familiealtaartjes. Maar er zijn ook kwaadaardige zielen of “demonen”, die bezit willen nemen van mensen en letterlijk tot waanzin kunnen drijven. Als men deze geesten wil verdrijven, moet men zich daarvoor naar een wijze priester richten. Angst en overtuiging dat iemand anders je kwaad wilt doen,  is de kracht van de werking van de stille kracht.

De Stille Kracht
Het begrip “De Stille Kracht” is in Nederland vooral bekend om het beroemde en gelijknamige boek van de Nederlandse schrijver Louis Couperus, waar in het broeierige Indië Nederlanders getergd werden door deze kracht. Ze ervoeren dit als een combinatie van tropische magie, oosterse ondoorgrondelijkheid en onverklaarbaar bijgeloof. Stille kracht betreft dan ook een onzichtbare, onhoorbare maar wel voelbare mysterieuze aanwezigheid.

Meer Reisinspiratie?
Bij ieder verhaal en ieder onderwerp bieden wij u natuurlijk ook bijpassende producten. Dus bent u enthousiast geworden over Indische magie,  kijk dan hier voor interessante tours.

Gepost door Patrizia Struchel
Dit artikel heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Verplichte velden worden met * gemarkeerd