De wonderen van Azië

Geplaatst op Ontdek Azië

Azië kent vele bijzondere bezienswaardigheden en plekken, de één bekender dan de andere. Sommige zijn zo speciaal of van dusdanig belang, dat ervoor gezorgd moet worden dat deze niet vervallen of verloren gaan. Daarom zijn ze opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO, die plaatsen van belangrijke historische, culturele of natuurlijke waarde in de hele wereld beschermt en ervoor zorgt dat ze goed bijgehouden en bewaard worden. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat er op deze lijst vele pareltjes in Azië te vinden zijn. Hier worden enkele bijzondere plekken voor u uitgelicht.


Laos

Het centrum van het charmante plaatsje Luang Prabang heeft de Werelderfgoedlijst gehaald, omdat het een mooie mix laat zien van de traditionele Laotiaanse bouwstijl en de Frans-koloniale architectuur. Het is heerlijk om door de smalle straten te slenteren, de oude huizen te bewonderen, de prachtigste tempels te bezoeken die tussen de huizen verscholen liggen en te stoppen bij de lokale markt.

In het zuiden ligt de Champasak regio, welke een hindoeïstisch idee moest uitbeelden van de relatie tussen mens en natuur. Aan de hand van een denkbeeldige as tussen berg en rivierbedding is dit gebied destijds planmatig en nauwkeurig bebouwd met tempels, gebouwen en waterwerken. Een van de indrukwekkendste bouwwerken is het goed bewaarde Vat Phou tempelcomplex, dat meer dan 1000 jaar oud is en duidelijke invloeden van het Khmer koninkrijk laat zien.

Cambodja

Het imposante Angkor tempelcomplex, met de wereldberoemde en zeer indrukwekkende Angkor Wat, is een belangrijk erfgoed uit het oude Khmer rijk. Angkor Wat staat zelfs op de nationale vlag afgebeeld! Het gebied strekt zich uit over zo’n 400 km² en omvat de restanten van verscheidene hoofdsteden uit de Khmer-periode, van de 9e tot de 15e eeuw. Verschillende koningen bouwden hier tempels en daar omheen hun hoofdstad; vandaar dat elke tempel zo anders en uniek is en u hier gemakkelijk drie dagen zou kunnen rondzwerven.

Thailand

Sukhothai was de eerste hoofdstad van Thailand, in de 13e en 14e eeuw. In deze stad is de Thaise taal vastgelegd en is de basis gelegd voor de intellectuele, culturele en politieke ontwikkeling van het land. In het Historisch Park vindt u de overblijfselen van de oude stad; de kunst en architectuur hier worden nog altijd gezien als de beste voorbeelden van de Thaise boeddhistische kunst. Maar ook de lay-out van de stad en het irrigatiesysteem laten een hoog niveau van ontwikkeling en welvaart zien.

Aan het eind van de 14e eeuw was de macht van het koninkrijk Sukhothai enorm afgenomen. Uiteindelijk werd Ayutthaya de volgende hoofdstad. Deze stad lag zeer gunstig op een snijpunt van 3 rivieren. In de 18e eeuw werd de stad door de Birmezen vernietigd, maar ook hier is een Historisch Park waar de ruïnes van de oude stad nog te bezichtigen zijn. U kunt zowel hier als in Sukhothai fietsen huren om van ruïne naar ruïne te fietsen, terwijl u uw ogen uitkijkt.

China

China’s beroemdste bouwwerk is ongetwijfeld de Grote Muur. Deze slingert van de kust in het oosten ter hoogte van Beijing naar het westen over meer dan de helft van de totale breedte van China. De muur, die totaal waarschijnlijk zo’n 6400 kilometer lang is, is gebouwd in een periode van 2000 jaar. Keizers van verschillende dynastieën zorgden ervoor dat het bouwwerk steeds groter en langer werd. Deze immense muur moest het Chinese Rijk beschermen tegen nomaden uit het noorden.

In Beijing ligt het Tian’anmen-plein, beter bekend als het Plein van de Hemelse Vrede. Aan de noordzijde van het plein heeft u via de Poort van de Hemelse Vrede toegang tot de Verboden Stad. Dit was tijdens de Ming- en Qing-dynastie de vaste residentie van 24 achtereenvolgende keizers. De stad was verdeeld in het Binnenhof, waar de keizer woonde, en het Buitenhof, waar de hofhouding woonde. Bij elkaar woonden er enkele duizenden mensen in de Verboden Stad.

Een ander werelderfgoed is de Tempel van de Hemel. Dit is het grootste boeddhistische tempelcomplex in China, prachtig gelegen in een tuin omgeven door historische naaldwouden. De lay-out van deze tempel symboliseert de relatie tussen hemel en aarde en de speciale rol van de keizers hierin. Keizers begaven zich twee maal per jaar in een processie naar deze tempel om te smeken aan de keizer van de hemel om een goede oogst, of om deze te bedanken na een goede oogst.

Xian was de hoofdstad van vele Chinese dynastieën maar is vooral wereldberoemd om het Terracotta leger van keizer Qin. De 6.000 manshoge stenen soldaten en strijdwagens hebben allemaal een ander gezicht en haardracht. Zij bewaakten samen met paarden het verborgen graf van keizer Qin. Bij toeval werd deze plek in 1974 ontdekt door een boer.

Indonesië

In de buurt van Yogyakarta liggen 2 zeer indrukwekkende tempelcomplexen. Hiervan is de Borobudur de bekendste: een boeddhistisch tempelcomplex uit de 8e eeuw. De tempel was net af, toen het hindoeïsme de overhand kreeg en de Borobudur werd afgedankt. Langzaam verdween de tempel onder een laag vulkanische as en tropische begroeiing, tot deze pas in 1815 herontdekt en weer blootgelegd werd. In het complex vindt u vele stoepa’s, sommige compleet met boeddhabeelden, en boeddhistische verhalen en dagelijkse taferelen bekleden de muurpanelen. Vanaf de top van de tempel heeft u een fraai uitzicht over de omgeving. De Prambanan is een hindoeïstisch tempelcomplex uit de 9e eeuw, bestaande uit verschillende tempels die zijn gewijd aan verschillende hindoeïstische goddelijke figuren. Op de muurpanelen van de hoofdtempel wordt het Ramayana verhaal verteld.

In Oost-Indonesië ligt het Komodo Nationaal Park, een verzameling vulkanische eilandjes waar de enorme Komodo varaan nog leeft. Deze varanen, die wel 3 meter lang kunnen worden en 90 kg wegen, komen nergens anders ter wereld voor. De eilandjes zelf laten bovendien een explosie van natuurschoon zien.

Vietnam

Vietnam is rijk aan vele bijzondere erfgoederen. De meest bijzondere is het waterlandschap Halong Bay. Uit het smaragdgroene water rijzen bijna 2000 kalkstenen eilanden steil omhoog. Deze onbewoonde eilanden zijn nog veelal ongerept en herbergen een fraai natuurschoon met indrukwekkende grotten. Tijdens prachtige cruises worden gasten hier getrakteerd op de mooiste vergezichten en landschappen.

Ruim 100 km verderop ligt Hoi An, waarvan het oude centrum op de Werelderfgoedlijst staat. Dit centrum is een goed bewaard voorbeeld van hoe de handelshavens in de 15e tot 19e eeuw eruit hebben gezien. U kunt hier heerlijk door de straten en langs de oude gebouwen slenteren, die een prachtige mengelmoes van Vietnamese en buitenlandse stijlen zijn. Het meest unieke en bekende gebouw in het oude centrum is de overdekte Japanse brug.

Vanuit Hoi An maakt u gemakkelijk een halve dagexcursie naar My Son, een hindoeïstisch heiligdom bestaande uit meer dan 70 tempels. Dit prachtige culturele erfgoed stamt uit de 4e tot 13e eeuw, ten tijde van het Champa koninkrijk. De Champa cultuur was geïnspireerd op het Indiase hindoeïsme en deze invloeden zijn duidelijk van de bouwstijl, de typische ‘torentempels’ en de kunstvoorwerpen af te lezen.

Gepost door Melissa Reijnders
Dit artikel heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Verplichte velden worden met * gemarkeerd