De Smaak van Azië

Geplaatst op Ontdek Azië

De smaak van Azië omvat de vele keukens van het verre oosten. De keukens in deze regio zijn voornamelijk beïnvloed door het boeddhisme en de islam. Met uitzondering van de Chinese vastelandskeuken wordt in Azië veel vis gegeten. Het belangrijkste basis product in de oosterse keuken is rijst. De smaken van verschillende gerechten horen elkaar te complementeren, waardoor in dezelfde gang zowel zoete als zoute gerechten geserveerd worden. De aromatische smaken ontstaan doordat men in het Oosten al heel snel heeft ontdekt dat met een subtiel vleugje van bijvoorbeeld koriander, saffraan, kaneel of kardemom je smaken intens kunt verdiepen.

In de zestiende en zeventiende eeuw ontdekten westerse zeevaarders de rijkdom aan specerijen in Azië, met name de Indonesische archipel. Kaneel, nootmuskaat, foelie, peper en kruidnagel veroverde de harten van de Europeanen. Tot op de dag van vandaag zijn deze kruiden in onze gastronomische tradities en invloeden terug te vinden zoals Friese nagelkaas, speculaas en pindakaas.

Thee werd ‘ontdekt’ in China en veroverde van daaruit eerst geheel Azië en daarna de rest van de wereld. Eerst was het vooral een medicijn voor de rijken en later het dagelijkse kopje ‘troost’ voor iedereen.
In Azië kookt men veel met de wok, deze veelzijdige pan staat garant voor het bereiden van voedzame, snelle en smakelijke maaltijden. Door groente snel op hoog vuur te bakken blijven ze knapperig en behouden ze hun frisse kleur. Soep uit de wok denkt u wellicht niet zo snel aan maar is in Thailand en China heel gewoon. Eetstokjes zijn het traditionele eetgerei van vele Aziatische landen zoals China, Japan, Vietnam en Mongolië. Doordat een eetstokje uiteraard niet geschikt is om te snijden worden veel ingrediënten voorgesneden alvorens bereidt te worden. Het voordeel van het in kleinere stukjes snijden van de ingrediënten is dat het roerbakken als bereidingswijze mogelijk gemaakt wordt waardoor kooktijden verkort worden.

Thailand:

Er wonen in Thailand meer dan 40 verschillende volkeren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Thaise keuken zeer divers is en gebruik maakt van een grote verscheidenheid aan ingrediënten, kruiden en specerijen. Wat de verschillende regionale keukens van Thailand wel met elkaar verbindt is dat zij de vijf fundamentele smaaksensaties met elkaar proberen te verenigen in één maaltijd, en soms ook binnen één gerecht: pittig, zuur, zoet, zout en bitter. Ook het enthousiaste gebruik van grote hoeveelheden verse kruiden in gerechten is wat de Thaise keuken internationaal veel faam geeft. De vaak pittige Thaise maaltijd bestaat uit een aantal hoofd- en bijgerechten die men deelt met het het gezelschap.  

Indonesië:

Veel eilanden kennen hun eigen recepten, die met specifieke kruiden worden bereid. Zo zijn de gerechten op Sumatra in het algemeen veel pittiger dan op Java. De gerechten van Oost-Java zijn doorgaans wat zoeter van smaak. Daar wordt onder andere ook meer gebruik gemaakt van de Goela Djawa (Javaanse bruine suiker) en Petis (een product van garnalen). Deze keuken heeft onder invloed gestaan van de Chinese, Indiase, Arabische en ook de Nederlandse keuken. Elk heeft zijn bijdrage geleverd aan de grote verscheidenheid aan gerechten in de Indonesische Keuken. In Nederland is sambal, nasi goreng, bami, kroepoek en atjar helemaal ingeburgerd.

Sri Lanka:

Het eiland Sri Lanka kent een uitgebreide keuken. Vanzelfsprekend is het aanbod aan zeevruchten en vis erg groot, omdat het land in de Indische Oceaan ligt. Zo kunt u er overheerlijk kreeft, krab en jumbo garnalen eten.

Naast vis is “rijst & curry” de favoriete maaltijd van het land. Dit is overigens wel een heel ander gerecht dan wij dat kennen en heeft niets met kerrie te maken. Bovendien is een curry in Sri Lanka niet één gerecht maar een hele tafel vol met bakjes met allerlei lekkernijen. Stukjes vlees, kip, garnalen, en vis, maar ook eieren en vooral veel groenten, zoals aubergine en kool. Dit is allemaal gekookt in een saus. Curry betekent dan ook gewoon saus in dit land. De curry tafel wordt geserveerd met gele of witte rijst. De tafel staat dan ook direct vol als u in Sri Lanka een maaltijd besteld.

China:

De Chinese keuken behoort tot de fijnste keukens ter wereld. De oosterse Yin-Yang filosofie is ook terug te vinden in de Chinese keuken. Tegengestelde smaken zoals zoet en zuur of texturen zoals mals en knapperig worden gecombineerd in één gerecht. Binnen China zijn vier keukens te onderscheiden. Deze keukens hebben elk hun eigen specialiteiten en natuurlijk zijn er ook verschillen binnen de regio’s:

De zuidelijke Yue-keuken met zoetzure accenten. De Oosterse keuken, waarvan de Sjanghai-keuken de bekendste is. De westelijke Chuan-keuken wordt gekenmerkt door sterk gekruide gerechten. De noordelijke Jing-keuken en de Mongoolse keuken. Hieronder behoort ook de verfijnde Pekingkeuken, de voormalige keizerlijke keuken.

Dim Sum is een Kantonese term voor een beroemde Chinese schotel die bestaat uit kleine individuele porties voedsel gewikkeld in een deegzakje, meestal geserveerd in een kleine stoomkorf.

Voedsel is in de Chinese keuken niet enkel een zaak van eten, evengoed moet het voedsel mooi gepresenteerd worden en is het de gewoonte als men uit eten gaat om de smaken van de gerechten met elkaar te delen. Vandaar dat u merendeels in de restaurants ronde draaitafels aantreft en is het niet de gewoonte zoals dat in het Westen is, dat ieder voor zich een gerecht bestelt. Alles aan eten draait ten slotte om harmonie en het delen van smaak sensaties.

Vietnam:

De Vietnamese keuken lijkt iets op de Thaise keuken aangezien ze in Vietnam ook de vijf fundamentele smaaksensaties in elk gerecht willen laten terugkomen. Alleen is met name de Noord- en Zuid-Vietnamese keuken een stuk minder pittig. Maar er zijn ook veel Chinese invloeden in de Vietnamese keuken terug te vinden.

In Vietnam krijg je niet 1 bord met eten voor je neus, maar wordt er meestal een kom rijst geserveerd met daarbij vele kleine kommetjes of schaaltjes met allerlei gerechten. Je eetgerei is een kommetje (waar je je rijst en je bijgerechten in doet), eetstokjes en een lepel voor de soep (meestal een van de bijgerechten).

Vietnamezen zijn gek op visgerechten, die vind je dan ook in allerlei soorten en maten. Vissaus is een belangrijk ingrediënt die vaak in de gerechten wordt gebruikt (in plaats van zout). Uiteraard zie je de beroemde Vietnamese loempia regelmatig op de kaart terugkomen. Niet alleen de gefrituurde variant, maar ook de ‘rauwe’ variant met verse groenten die in rijstpapier wordt gewikkeld. Een belangrijk gerecht waar de Vietnamezen zelf gek op zijn, is Pho. Dit is een heldere noodlesoep met allerlei groenten, vlees of vis en verse kruiden. Ook vind je regelmatig curries op de kaart. Vegetariërs hoeven niet te vrezen, in Vietnam vind je overal uitstekende vegetarische restaurants.

 

 

Gepost door Rianne Koot
Dit artikel heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Verplichte velden worden met * gemarkeerd