De keukens van het Verre Oosten

Geplaatst op Ontdek Azië

De keukens van het Verre Oosten kenmerken zich voornamelijk door het gebruik van bijzondere specerijen. Met een subtiel vleugje koriander, saffraan of kaneel worden de aromatische smaken intens verdiept. De Aziatische keuken is hierdoor zeer smaakvol en nooit saai.

Wilt u ook graag thuis het echte Azië kunt proeven? In dit artikel vindt u 2 recepten, die u gemakkelijk zelf thuis kunt maken. Heeft u zelf  nog een goed recept? Laat het ons weten door te reageren op dit blogartikel. De beste inzending ontvangt een reischeque ter waarde van € 50,-

Nasi Lemak


Rijst gekookt in kokosnootmelk en versterkt met specerijen als gember, steranijs en kaneel. Dit gerecht wordt doorgaans gegeten met gefrituurde ansjovis, gepocheerd ei, pikante sambalsaus, verse schijfjes komkommer, knapperige noten en rendang. Veel Maleiers vinden dat het eten van een bord nasi lemak de beste manier is om de dag te beginnen.

Recept voor 4 personen

Wat u nodig heeft:

 • 400 gram pandanrijst
 • 8 pandanblaadjes
 • 4 cm kokoscrème
 • 2 theelepeltjes zout
 • 600 ml water
 • Komkommer
 • Ei
 • Garnalensambal
 • Gedroogde ansjovis
 • Geroosterde pinda’s

Bereiding
Was de rijst en laat deze uitlekken. Bindt de pandanblaadjes in knopen (kneuzen) en brokkel de kokoscremé in stukjes af. Breng de rijst met het water, de pandanblaadjes, het zout en de kokoscremé aan de kook (eventueel kun je een in schijfjes gesneden sjalotje en een plakje gember meekoken). Kook het daarna zachtjes verder gaar.

Opdienen
Doe de rijst in een kom. Keer deze om boven een bord en dien het op met een gekookt ei, komkommer, garnalensambal en ikan bilis (gedroogde ansjovis) en geroosterde pinda’s. Soms doet men er ook wel een stukje kip of vis bij.

Tuan’s Vietnamese loempia’s


De loempia komt oorspronkelijk uit China,  maar komt in veel Aziatische keukens voor waaronder de Vietnamese keuken. De Vietnamese loempia is kleiner en smaller dan de Chinese variant. Meestal worden ze als voorgerecht of snack gegeten.

Recept voor 20 loempia’s

Wat u nodig heeft:

 • 300 gram geschaafde witte kool
 • 300 gram half om half gehakt of kipfilet
 • 1 winterwortel
 • 1 ui
 • 75 gram rijstmie
 • Sambal
 • Zoete ketjap
 • Zout en peper
 • 40 loempiavellen
 • Zonnebloemolie
 • Zoete rode chilisaus
 • Maïzena

Bereiding
Laat de rijstmie wellen en spoel goed af met koud water. Snij de rijstmie heel kort. Schil de winterwortel met een dunschiller en rasp fijn op een keukenrasp. Fruit de ui in een scheutje olie tot ze glazig is, voeg dan het gehakt (of de kleine stukjes kip) toe en bak het rul. Voeg nu de kool en wortel toe en roerbak enige minuten totdat het gaar is. Zet het vuur uit en voeg de rijstmie toe. Roer alles goed door elkaar, maak op smaak met een flinke scheut ketjap, een beetje sambal, peper en zout en eventueel een klein scheutje azijn met een lepeltje suiker voor een licht zoetzuur accent. Laat goed afkoelen.
Meng een scheut water met een beetje maïzena. Neem 2 ontdooide loempiavellen op elkaar, leg een flinke eetlepel vulling onderaan de vellen, smeer de randen in met wat van het water/maïzena mengsel en vouw de randen ongeveer 1 cm naar binnen toe. Begin nu de loempia stevig op te rollen en plak de loempia goed dicht. Vouw eventuele uitstekende of geopende uiteinden goed naar binnen. Maak zo ongeveer 20 loempia’s.
Verhit in een stevige pan ongeveer een liter olie tot het gaat walmen. Frituur hierin de loempia’s tot ze goudbruin zijn, een minuut of 3 à 4, en laat ze uitlekken op keukenpapier.  Serveer met zoete chilisaus.

Gepost door Rianne Koot
Dit artikel heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Verplichte velden worden met * gemarkeerd