Discover Indochina

Geplaatst op Ontdek Azië

Verbonden met elkaar door de machtige Mekong-rivier, vormen de landen Vietnam, Laos en Cambodja het voormalig Frans Indochina. Wat vroeger een kolonie van de Fransen was, zijn tegenwoordig 3 aparte landen die elk een geheel aparte aantrekkingskracht hebben.

Cultureel gezien is Indochina, zoals de naam ook suggereert, een grensgebied tussen de invloedssferen van India en China. Laos en Cambodja zijn sterk door India beïnvloed, Vietnam meer door China. Dit uit zich vooral in een verschillende geloofsbelevenis van het boeddhisme. U kunt dus een duidelijk verschil herkennen tussen de Chinees-boeddhistische tempels in Vietnam en de tempels in Cambodja en Laos.

U zult er ook verbaasd van staan, hoeveel franse invloeden er nog terug te vinden zijn in deze kleurrijke landen. Er zijn nog vele gebouwen in de frans-koloniale stijl te vinden. En het kan zelfs voorkomen dat u in het Frans wordt aangesproken.

Vietnam

Gefundeerd op een netwerk van rivieren en uitgestrekt van noord naar zuid, biedt Vietnam een grote diversiteit aan landschappen. Van indrukwekkende bergen, groene rijstterrassen, tropisch regenwoud, uitgestrekte zandstranden en een uiterst vruchtbare Mekong rivierdelta, in Vietnam komt u het allemaal tegen. Vanuit de twee belangrijkste steden Hanoi en Ho Chi Minh-stad zijn vele mogelijkheden om dit indrukwekkende land te verkennen.

Vietnam heeft het van alle Aziatische landen de afgelopen eeuwen misschien wel het zwaarst gehad. De invloeden van jarenlange oorlogen zijn vandaag de dag nog duidelijk merkbaar. Doordat het land de afgelopen eeuwen door diverse volkeren is overheerst, vindt u vele verschillende invloeden: In het noorden vooral Chinese invloeden, in het zuiden vooral Westerse invloeden en in Centraal-Vietnam vindt u de vele overblijfselen van de keizerlijke Cham dynastie.

Laos

Laos wordt wel gezien als het jongere broertje van Thailand, aangezien het land pas sinds enkele jaren toeristen verwelkomd. Toerisme staat hier in de kinderschoenen, het land is nog puur, ruig en ongerept.

In Laos vindt u bergen, valleien, laaglanden en de levensader van het land: de Mekong-rivier. Naast een schitterende natuur, bezit het land ook een prachtige cultuur. Een bezoek aan het koloniale stadje Luang Prabang, wat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is één van de hoogtepunten die Laos u biedt. Ook de hoofdstad Vientiane en het zuidelijker gelegen Pakse bieden vele mogelijkheden.

Cambodja

Ooit een Franse kolonie met een heel aparte sfeer, tegenwoordig is Cambodja een onontdekt land vol cultuur, natuur en ontspanning. Vooral in de hoofdstad Phnom Penh vindt u vele koloniale gebouwen en de brede boulevards doen bijna aan Parijs denken.

Het land heeft een verbazingwekkende geschiedenis. Het dieptepunt lag in de jaren 1975-1979, toen de dictator Pol Pot met harde hand regeerde en daarbij waarschijnlijk bijna 2 miljoen Cambodjanen ombracht. In Phnom Penh vind je hier nog een stille getuige van: de Security Prison 21, die tegenwoordig door het leven gaat als het indrukwekkende Tuol Sleng Museum.

Na een lange periode van oorlog en kolonialisme is het land nu sinds een aantal jaren toegankelijk voor toerisme. De naam van de plaats Siem Reap betekent ‘de Siamezen verslagen’ en herinnert aan de geschiedenis. Net buiten Siem Reap liggen de prachtige ruïnes van het zevende wereldwonder van Angkor, maar ook afgelegen pittoreske dorpjes en onaangetaste jungle.

De natuurliefhebber mag vooral het platteland van Cambodja niet overslaan. Vanuit Rattanakiri, Mondulkiri en Battambang kunt u fantastische jungletrekkings maken. Maar ook in Kirirom, één van de mooiste nationale parken van Cambodja, zult u verrast zijn door de prachtige ongerepte natuur.

 

Gepost door Melissa Reijnders
Dit artikel heeft nog geen reacties

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet getoond. Verplichte velden worden met * gemarkeerd