Zoover winnaar Beste verre reizen specialist
  • ANVR
  • SGR
  • Calamiteitenfonds

Grand Tour De Wildernis van Borneo (T1410)

Dag 1: Aankomst Sarawak
Aankomst op de internationale luchthaven van Kuching. Hier staat de lokale gids u op te wachten voor de transfer naar uw hotel. De middag is ter vrije besteding. U kunt even bijkomen van de lange vlucht of u kunt op eigen gelegenheid de stad gaan verkennen.

Kuching is de hoofdstad van Sarawak, een prachtige stad en vaak gezien als één van de mooiste steden van Zuidoost-Azië. U kunt er heerlijk wandelen langs de indrukwekkende Sarawak-rivier met de vele Brits-koloniale gebouwen als decor. U verblijft twee nachten in Kuching.
Dag 2: Bako National Park
Vandaag begint uw avontuur in de jungle. U vertrekt naar Bako, het oudste nationale park van Maleisië. Vanuit Kuching voert de weg door een landschap van Nipa palmen en mangrovemoerassen. In het Bako National Park vindt u een uitgestrekt laagland regenwoud, waar vele planten- en diersoorten voorkomen. Bako is echter het meest bekend om de indrukwekkende rotsformaties die uit zee steken. Per boot vaart u naar het hart van het park, vanwaar u te voet verder gaat. Tijdens deze tocht heeft u kans om wilde zwijnen, varanen, vele vogels en als u geluk heeft de zeldzame neusaap te zien.

Eind van de middag keert u terug naar uw hotel in Kuching voor overnachting.
Dag 3: Kuching - Batang Ai
Na een vroeg ontbijt vertrekt u voor de lange rit (ca. 5 uur) naar Batang Ai, een stuwmeer dat wordt omgeven door zeer dichte jungle. Onderweg stopt u bij het Semenggoh orang-oetan centrum. Dit nog redelijk onbekende reservaat is het thuis van jonge orang-oetans die gered zijn uit gevangenschap en gerehabiliteerd worden in hun natuurlijke leefomgeving. U kunt deze dieren van dichtbij zien terwijl ze gevoerd worden.

Daarna vervolgt u de reis door een prachtig landschap van groene rijstvelden, peper- en palmolieplantages. Na de lunch gaat u per longtailboot de Lemanak-rivier op. U overnacht in een traditionele longhouse (dorp onder één dak) bij de Iban Dayak stam, eens Borneo’s beruchte koppensnellers. ’s Avonds wordt u uitgenodigd om de lokale rijstwijn te proeven en kunt u kennismaken met de vriendelijke bewoners van de longhouse. Uw accommodatie voor twee nachten is primitief, maar het avontuur des te groter.
Dag 4: Batang Ai
Na gewekt te zijn door het gekraai van de dorpshaan of de onder het longhouse rondscharrelende veestapel, start u de dag met een lokaal ontbijtje. Daarna kunt u op uw gemak door het dorp wandelen en de dagelijkse gang van zaken en werkzaamheden bekijken. Zo kunt u wellicht zien hoe ze een mand of een mat weven, visnetten maken of jagen met een dodelijke blaaspijp.

De wandeling eindigt bij de oever, waar als het weer het toestaat, uw lunch op traditionele Iban-stijl wordt bereid: alle ingrediënten worden in verse bamboe buizen gedaan en gestoomd boven een open vuur.

Na de lunch heeft u nog even tijd om te relaxen of om een duik te nemen. Daarna keert u terug naar uw longhouse. Overnachting wederom in de longhouse.
Dag 5: Batang Ai - Kuching
Per boot en auto keert u terug naar Kuching. Na uw jungle-verblijf kunt u weer even genieten van de westerse luxe van een warme douche.
Dag 6: Kuching - Miri
Transfer naar het vliegveld voor een vroege vlucht naar Miri, in het noorden van Sarawak. U komt eind van de ochtend aan en wordt naar uw hotel gebracht. Hier kunt ’s middags deelnemen aan diverse activiteiten, zoals een bezoek aan een botanische tuin, een boottocht op de rivier, jungle trekking of zwemmen bij een waterval in de omgeving.
Dag 7 -8: Mulu National Park
Na het ontbijt vertrekt u weer richting luchthaven en vliegt u naar Mulu. Mulu National Park is het grootste nationale park van Sarawak. De imposante Gunung Mulu steekt 2.376 m boven de zeespiegel uit en domineert het uitzicht in het park. In het park bevindt zich een grottenstelsel van meer dan 26 grotten, waaronder de grootste ter wereld. U bezoekt de belangrijkste hiervan. Een flinke wandeling over houten vlonders door de jungle brengt u naar de grotten.

U bezoekt de Lang grot, een relatief kleine en goed verlichte grot waar u de diverse rotsformaties eens goed kunt bekijken. De Deer grot zal echter nog meer indruk maken. Deze is met 174 m breed en 120 m hoog, de grootste grot ter wereld. In de grot leven meer dan een miljoen vleermuizen, die bij goed weer een waar spektakel vormen, wanneer zij bij het ondergaan van de zon in een enorme zwarte wolk naar buiten komen, op zoek naar voedsel. Na deze beleving keert u terug naar het hotel voor het diner.

Op dag 8 bezoekt u de Wind en Clearwater grotten, welke samen het langste grottenstelsel van Zuidoost-Azië vormen. U heeft twee overnachtingen in Mulu.
Dag 9: Mulu - Aankomst Kota Kinabalu
Vlucht naar Kota Kinabalu, de hoofdstad van Sabah.

Hier kunt u eventueel uw reis nog een aantal dagen verlengen aan het strand van Kota Kinabalu.

Foto's


Tunku Abdul Rahman Marine Park - Kota Kinabalu - Sabah
© 2016 333TRAVEL