Zoover winnaar Beste verre reizen specialist
  • ANVR
  • SGR
  • Calamiteitenfonds

333Pure: Jungle avontuur in Tabin & Kinabatangan (T4408)

Dag 1: Lahad Datu - Tabin
Vandaag gaat u Borneo jungle avontuur echt beginnen. U wordt in Lahad Datu opgehaald door uw gids en rijdt u in ca. 1.5 uur naar het Tabin Wildlife Reserve. Het laatste stuk van de rit is hobbelig en gaat dwars door een palmolie plantage, die een deel van het reservaat omringd. Het Tabin Wildlife Reserve is relatief onbekend, maar is wel degelijk de moeite van uw bezoek waard. In dit beschermde natuurgebied leven namelijk o.a. kuddes van Borneo’s dwergolifanten, wordt een deel van de orang-oetan weesjes van Sepilok weer uitgezet nadat ze hebben geleerd om zelfstandig te leven en vindt u een keur aan ander kleiner wildlife zoals verschillende aapsoorten, reptielen en vele kleurige vogels.

Na aankomst in het resort, krijgt u uw accommodatie toegewezen en kunt u even bijkomen van de reis tot nu toe. U verblijft in sfeervolle huisjes langs de rivier of tegen de heuvel aangebouwd met prima faciliteiten, zoals airco, fan, eigen badkamer met warme douche en toilet en een balkon om lekker buiten te zitten en te genieten van de geluiden van de jungle.

’s Middags gaat u de jungle in. Omdat het nog wel eens modderig kan zijn en ook ter bescherming van ongedierte, heeft het resort speciale laarzen die u aan kunt trekken tijdens de trekking. U wordt per auto afgezet bij het begin van de route en wandelt over door olifanten gemaakte paden door de jungle. Let u onderweg goed op, want ook al blijft het geluk hebben, het komt voor dat er olifanten of ander interessant wild onderweg gespot wordt. Het pad eindigt bij de natuurlijke moddervulkaan, een open plaats in het bos waar mineraalrijke modder omhoog gestuwd wordt. Niet alleen is dit een goede plaats om dieren te spotten, u kunt ook zelf de rijke modder proberen op uw huid. Na even uitgerust te hebben bij de moddervulkaan, neemt u een ander pad terug naar de weg, waarna u per jeep terugkeert naar het resort. U wandelt vanmiddag zo’n 3 km en de route is niet erg zwaar.

Na het avondeten zult u een avondsafari per open jeep gaan maken, op zoek naar dieren die ’s avonds en ’s nachts pas actief worden. Vergeet ook niet om naar de eindeloze sterrenhemel te kijken die u hier kunt zien als het helder is.
Dag 2: Tabin Wildlife Reserve
Waarschijnlijk ontwaakt u al vroeg in de ochtend met de vele geluiden die zo typerend zijn voor het oerwoud. Neem de tijd om te luisteren hoe de jungle ontwaakt en langzaamaan steeds luider tot leven komt. Als u wilt kunt u ook mee op een korte vroege ochtendwandeling in de hoop diverse bijzondere vogels te spotten.

Na het ontbijt gaat u weer een trekking maken, echter deze is een stuk korter dan de route van gisteren. U wandelt naar de Lipad waterval, een idyllisch plekje middenin de jungle. Hier kunt u een verkoelende duik nemen in het kleine riviertje of een echte jungle douche onder de waterval. Nadat u weer helemaal opgefrist bent, keert u terug naar het resort en bent u de rest van de middag vrij. U kunt uw tijd gebruiken om nog wat extra wandelingen in de omgeving te maken of om te relaxen op het resort. Overleg met uw gids wat de mogelijkheden zijn, want u kunt niet op eigen gelegenheid gaan wandelen. Wilt u het liever wat rustiger aan doen, dan biedt het resort u ook optioneel een voetbehandeling aan, waarbij uw vermoeide spieren in een badje met heerlijke kruiden verwend worden.

Voor het avondeten kunt u nog deelnemen aan een safari per jeep in de schemering om weer andere diersoorten te spotten. En voor de liefhebbers die nog niet genoeg wildlife hebben gezien, is er na het avondeten nog een extra wandeling mogelijk.
Dag 3: Tabin Wildlife Reserve - Kinabatangan
Na het ontbijt is het tijd om gedag te zeggen en de terugweg naar Lahad Datu te beginnen. In Lahad Datu wordt u opgehaald door uw volgende gids en gaat u op weg naar Sukau, gelegen aan de Kinabatangan rivier. Het stroomgebied van de Kinabatangan rivier herbergt een enorme variëteit aan diersoorten, waarvan een groot deel alleen hier voorkomt. Ook is dit één van de beste gebieden om neusapen en Borneo’s dwergolifanten te zien.

Vanuit Lahad Datu is het ca. 2.5 uur rijden naar de Kinabatangan Riverlodge, de eerste lodge in haar soort en uw overnachtingsplaats voor vannacht. Het is een sfeervolle accommodatie met aan de ene kant de rivier en aan de andere kant de weelderige jungle. De huisjes zijn langs houten boardwalks gebouwd en zijn eenvoudig maar netjes, hebben geen airco, maar wel een fan om u koelte te brengen en u heeft een eigen badkamer met douche en toilet. De boardwalks zijn ook een stukje de jungle ingebouwd, zodat u als het ware een klein rondje door de jungle kunt gaan wandelen.

In de namiddag gaat u met een klein bootje het kleine zijriviertje Menanggul verkennen in de hoop groepen neusapen te zien die van boom naar boom slingeren of hun laatste maaltje van de dag aan het verzamelen zijn. Ook heeft u grote kans om andere aapsoorten, neushoornvogels en grote varanen te zien. Doordat deze rivier smal is en afgelegen ligt, is de kans dat u hier de dieren van heel dichtbij kunt zien erg groot.

Mocht er een groep olifanten in de buurt zijn, dan zullen de lokale gidsen uiteraard proberen deze voor u te vinden. Ze vormen samen namelijk een netwerk dat elkaar informeert als er olifanten gespot wordt. Zo verhogen ze uw kans om de dieren te zien..
Dag 4: Kinabatangan
Vandaag wordt u gewekt door het geluid van de jungle rondom de rivier. Na een heerlijk ontbijt vaart u per snelle speedboot de Kinabatangan-rivier op en wordt u naar uw volgende accommodatie wordt. Onderweg kunt u wellicht wat wildlife langs de oever spotten, zoals een enorme zoutwaterkrokodil die op de oever ligt te zonnebaden.

U komt voor de lunch aan in de Abai Jungle Lodge, waar u incheckt voor uw overnachting. Qua accommodatie is deze overnachting gelijkwaardig aan Kinabatangan Riverlodge.

Nadat u gesetteld bent in uw kamer, kunt u optioneel meedoen aan een herbeplantingsproject van het dorp Abai. De locals vinden het leuk om u te ontmoeten en door hun project te steunen kunnen zij iets extra’s verdienen en tegelijkertijd iets voor de natuur te doen. Als u meegaat naar het dorp, dan heeft u hier een lokale lunch. Blijft u liever in de lodge, dan luncht u hier.

Na het diner gaat u nogmaals de rivier op, echter dit keer niet om nog meer dieren te spotten, maar voor een ander bijzonder schouwspel te zien. Langs de rivier leven in bepaalde bomen namelijk duizenden vuurvliegjes die de boom verlichten.
Dag 5: Kinabatangan - Sandakan
Nog voor het ontbijt maakt u een boottocht naar het Oxbow Pitas meer om de jungle te zien ontwaken. Rondom het meer worden vaak dieren gespot en aangezien dit uw laatste ochtend in de jungle is, kijkt u goed om u heen voor wat laatste sightings.

Na het ontbijt is het echt tijd om weer terug te keren naar de bewoonde wereld. Per snelle speedboot is het ongeveer een uur varen terug naar Sandakan, één van Sabah's oudste nederzettingen aan de oostkust van Borneo, maar tegenwoordig een havenstad. Na aankomst bij de jetty in Sandakan gaat u lunchen in het koloniale Sabah Hotel.

Na de lunch wordt u afgezet bij uw accommodatie voor vannacht. Verborgen tussen een ware schatkamer van tropische planten, grote bomen en spectaculaire, bloeiende orchideeën liggen de bungalows van het Sepilok Nature Resort. Het resort ligt direct naast het wereldberoemde orang-oetan rehabilitatiecentrum en biedt de perfecte setting om te relaxen na uw dagen in de jungle.
Dag 6: Vertrek Sandakan
Aangezien uw accommodatie direct naast het orang-oetan rehabilitatiecentrum Sepilok ligt, kunt u vanmorgen gemakkelijk hier heen lopen. Sepilok is eigenlijk een natuurreservaat waar de ‘mensen van het oerwoud’ vrij in de natuur kunnen leven. Jonge wees orang-oetans worden hier de basis opvoeding bijgebracht met het uiteindelijk doel ze (semi) zelfstandig in de jungle te laten opgroeien. Zorg dat u voor 10.00 uur aanwezig bent, dan kunt u de voedertijd meemaken en versteld staan van deze intelligente wezens.

U wordt op tijd opgehaald voor uw transfer naar de luchthaven Sandakan, vanwaar u naar uw volgende bestemming vliegt.

Verleng deze tour met paradijselijk Lankayan
Er is ook een andere mogelijkheid: Als u een fanatiek duiker bent, dan kunt u overwegen om deze tour te verlengen met een verblijf op het idyllische Lankayan door te brengen. Dit is één van de beste duik- en snorkellocaties van Maleisië en gemakkelijk te bereiken vanuit Sandakan. De onderwaterwereld rondom het eiland ligt in de zogenaamde Turtle Corridor, dat het spotten van diverse zeeschildpadden vrijwel garandeert. De duiksites liggen allemaal op minuten varen afstand, wat het een ideale locatie maakt voor stellen waarvan één partner geen fanatiek duiker is. Ook bovenwater is het eiland een waar paradijsje waar u lekker kunt luieren aan het strand.

Foto's


Borneo - Sabah - Dwergolifanten - Kinabatangan
© 2016 333TRAVEL