Zoover winnaar Beste verre reizen specialist
  • ANVR
  • SGR
  • Calamiteitenfonds

333Pure: Ruige jungle en betoverend Toba meer (T4532)

Dag 1: Medan - Tangkahan
Uw tour start in koloniaal Medan, tegenwoordig een drukke handelsstad, met diverse hoogtepunten uit heden en verleden. U wordt opgehaald vanaf de luchthaven van Medan of bij uw hotel in de stad en maakt eerst een korte stadstour. U bezoekt onder andere het Paleis van Sultan Deli en de Grote Moskee.

Vervolgens gaat u op weg. Uw bestemming vandaag is het Tangkahan Rainforest dat onderdeel van het immense Gunung Leuser National Park is. Op de rand van het park vindt u een klein olifantencentrum. De olifanten die hier leven komen voornamelijk uit de provincie Aceh en zijn gered van een zwaar leven in de illegale houtkapperij of als huisdier. U maakt kennis met deze “gentle giants” en hun mahouts, de jongens die ze verzorgen en hun leven met de olifanten delen.

Aangekomen in Tangkahan, checkt u in bij een zeer eenvoudige guesthouse. U heeft een eigen kamer met Indonesische mandi kamer (koud water en eenvoudige douche en toilet). Er is 24-uurs elektriciteit in het dorp, maar dit kan best eens uitvallen. Een zaklamp is dus handig om mee te nemen. Ook zaken als handdoeken en toiletpapier zijn niet altijd aanwezig en kunt u het beste zelf meenemen.
Dag 2: Tangkahan Rainforest
Vandaag heeft u de gehele dag om van deze schitterende omgeving te genieten.

Na het ontbijt wandelt u in ca. 20 minuten naar het olifantencentrum en maakt u kennis met de olifanten en hun mahouts. De dag start met een heerlijk bad voor de olifanten in de rivier. Trek dus maar kleren aan die vies mogen worden, want u kunt ook de rivier in om mee te helpen met het dier wassen!

Na het badderen, kunt u op de olifant stappen en een rit door de jungle maken. U zult merken dat het ruige terrein geen probleem is voor uw olifant. Moeiteloos wandelen zij door diepe rivieren, tegen steile hellingen op en dwars door de begroeiing. Als u durft, mag u ook zelf proberen om de olifant te besturen. Dat gaat niet met teugels zoals bij een paard, maar door op het hoofd van de olifant te zitten en met uw voeten achter de oren te tikken. Aan het eind van de rit, wordt u bij de rivier gebracht en laat u zich in een rubberband de rivier af drijven. Een heerlijke verfrissing na de inspanningen van deze ochtend.

‘s Middags kunt u de jungle verder te voet verkennen. U kunt de imposante Ficus bomen zien en als u geluk heeft, zie u wellicht ook gibbons, makaken, beren en u heeft zelfs kans om een wilde orang-oetan te zien.

Belangrijk:
Deze excursie-dag kan niet op vrijdag uitgevoerd worden, aangezien de olifanten dan met hun mahout op patrouille door het omringende regenwoud gaan.
Dag 3: Tangkahan - Bukit Lawang
Na het ontbijt wordt u opgehaald door een 4WD auto (zonder airco) en gaat u op weg naar Bukit Lawang. De rit voert u dwars door het nationale park met de Bukit Barisan bergketen op de achtergrond. De weg kan hier slecht zijn, vandaar het vervoer per 4WD. Houdt u rekening met een avontuurlijke rit waarbij u voort hobbelt en af en toe flink door elkaar geschud kunt worden.

Gunung Leuser is één van de grootste nationale parken en is voor een groot deel ontoegankelijk voor mensen en dus nog onbedorven. U vindt er een grote diversiteit aan natuur; van mangroves en moerassen tot laag- en hoogland tropisch regenwoud. In het park komen allerlei diersoorten voor, waaronder diverse bedreigde diersoorten zoals de Sumatraanse orang-oetan, tijger, neushoorn en olifant. Ook komt ’s werelds grootste bloem, de Rafflesia, hier voor.

Aan de rand van het park ligt het plaatsje Bukit Lawang. Hier aangekomen steekt u een touwbrug over en komt u aan in uw eenvoudige accommodatie aan de rand van het park.

Na het inchecken trekt u het Gunung Leuser National Park in, samen met een lokale ranger. De natuur is er prachtig, ruig en uitgestrekt en de wandeling gaat omhoog en omlaag dwars door de jungle. Houdt u er rekening mee dat de tocht best inspannend is en een redelijke conditie vereist. Uw doel vandaag is om de zeldzame Sumatraanse orang-oetans (van dichtbij) te zien, maar vergeet niet om onderweg ook uit te kijken naar de vele andere aapsoorten, vogels en bijzondere plantsoorten.

De meeste orang-oetans in dit gebied zijn semi-wild en waren onderdeel van het succesvol afgeronde rehabilitatie-programma dat Bukit Lawang zo bekend heeft gemaakt. De dieren zijn ondertussen zelfstandig genoeg om op eigen houtje in de jungle te overleven. U zult ze dus moeten zoeken, want de dieren bewegen zich vrij rond in het park. U heeft in Bukit Lawang echter een goede kans om ze te zien. De trekking zal ca. 3 uur duren.
Dag 4: Bukit Lawang - Samosir (Toba meer)
Vandaag gaat u op weg naar het uitgestrekte Toba meer. Onderweg rijdt u langs rubber- en palmolieplantages, waar u als er voldoende tijd is even kort kunt rondkijken en een uitleg over het verbouwen van deze producten kunt krijgen. Vanaf Medan neemt u de route door de bergen naar Parapat. U rijdt omhoog naar het koele bergplaatsje Berastagi en bezoekt de lokale groente- en fruitmarkt waar u zich tegoed kunt doen aan al het tropische fruit.

De rit gaat verder door een landschap van akkers, plantages en velden. Er worden diverse stops langs de kant van de weg of in dorpjes gemaakt, waar het dagelijkse boerenleven rustig verdergaat. Wellicht spot u een boer die met zijn karbau (waterbuffel) het land aan het omploegen is of komt de lokale school net uit. Altijd leuk om even een kijkje te nemen! Vraagt u gerust aan uw chauffeur om te stoppen als u iets interessants ziet waar u iets meer van wilt weten.
Aangekomen bij het uitkijkpunt op Tongging Hill geniet u van een adembenemend uitzicht over het Toba meer, het omringende landschap en op de 120 m hoge Sipiso Piso waterval. Verder stopt u onderweg in Pematang Purba om het oude houten Paleis van de vroegere koning te bewonderen, voordat u aankomt in Parapat, gelegen op een schiereiland en toegangspoort tot Toba meer. Vanaf de ferryhaven, vaart u naar Samosir, een eiland gelegen middenin het meer, waar u zult overnachten.
Dag 5: Omgeving Toba meer
Het schiereiland Samosir ligt in het Tobameer, één van de grootste meren ter wereld, gevormd door de niet meer actieve vulkaan Toba. Door de mist die vaak boven het meer hangt en het prachtige groene landschap krijgt alles een mysterieus en magisch uiterlijk.

De dag begint met een relaxte boottocht rond het eiland, waarna u verschillende dorpjes op het eiland bezoekt. Hier kunt u de traditionele batakhuizen en de indrukwekkende stenen grafmonumenten bewonderen. In het dorpje Simanindo woont u een traditionele dansshow bij.

’s Middags heeft u tijd om een verkoelende duik in het meer te nemen, waarna u weer terugkeert naar uw hotel.
Dag 6: Samosir - Medan
U keert vandaag terug naar Medan, via het prachtige plantage-landschap van het hooglandgebied genaamd Simalungun. Bij aankomst in Medan wordt u naar uw hotel gebracht.
Dag 7: Medan
U wordt op tijd opgehaald door uw gids voor de transfer naar luchthaven van Medan. Einde arrangement.

Foto'sRoutekaart


© 2016 333TRAVEL