Zoover winnaar Beste verre reizen specialist
  • ANVR
  • SGR
  • Calamiteitenfonds

333Pure: Olifanten en orang-oetans van Sumatra (T4531)

Dag 1: Medan - Tangkahan
Uw tour start in koloniaal Medan, tegenwoordig een drukke handelsstad, met diverse hoogtepunten uit heden en verleden. U wordt opgehaald vanaf de luchthaven (voor 10.00 uur) van Medan of bij uw hotel in de stad en maakt eerst een korte stadstour. U bezoekt onder andere het Paleis van Sultan Deli en de Grote Moskee.

Vervolgens gaat u op weg. Uw bestemming vandaag is het Tangkahan Rainforest dat onderdeel van het immense Gunung Leuser National Park is. Op de rand van het park vindt u een klein olifantencentrum. De olifanten die hier leven komen voornamelijk uit de provincie Aceh en zijn gered van een zwaar leven in de illegale houtkapperij of als huisdier. U maakt kennis met deze “gentle giants” en hun mahouts, de jongens die ze verzorgen en hun leven met de olifanten delen.

Aangekomen in Tangkahan, checkt u in bij een zeer eenvoudige guesthouse. U heeft een eigen kamer met Indonesische mandi kamer (koud water en eenvoudige douche en toilet). Er is 24-uurs elektriciteit in het dorp, maar dit kan best eens uitvallen. Een zaklamp is dus handig om mee te nemen. Ook zaken als handdoeken en toiletpapier zijn niet altijd aanwezig en kunt u het beste zelf meenemen.
Dag 2: Tangkahan Rainforest
Vandaag heeft u de gehele dag om van deze schitterende omgeving te genieten.

Na het ontbijt wandelt u in ca. 20 minuten naar het olifantencentrum en maakt u kennis met de olifanten en hun mahouts. De dag start met een heerlijk bad voor de olifanten in de rivier. Trek dus maar kleren aan die vies mogen worden, want u kunt ook de rivier in om mee te helpen met het dier wassen!

Na het badderen, stapt u op de olifant en maakt een rit door de jungle. U zult merken dat het ruige terrein geen probleem is voor uw olifant. Moeiteloos wandelen zij door diepe rivieren, tegen steile hellingen op en dwars door de begroeiing. Als u durft, mag u ook zelf proberen om de olifant te besturen. Dat gaat niet met teugels zoals bij een paard, maar door op het hoofd van de olifant te zitten en met uw voeten achter de oren te tikken. Aan het eind van de rit, wordt u bij de rivier gebracht en laat u zich in een rubberband de rivier af drijven. Een heerlijke verfrissing na de inspanningen van deze ochtend.

‘s Middags kunt u de jungle verder te voet verkennen. U kunt de imposante Ficus bomen zien en als u geluk heeft, zie u wellicht ook gibbons, makaken, beren en u heeft zelfs kans om een wilde orang-oetan te zien.

Belangrijk:
Deze excursie-dag kan niet op vrijdag uitgevoerd worden, aangezien de olifanten dan met hun mahout op patrouille door het omringende regenwoud gaan.
Dag 3: Tangkahan - Bukit Lawang
Na het ontbijt wordt u opgehaald door een 4WD auto (zonder airco) en gaat u op weg naar Bukit Lawang. De rit voert u dwars door het nationale park met de Bukit Barisan bergketen op de achtergrond. De weg kan hier slecht zijn, vandaar het vervoer per 4WD. Houdt u rekening met een avontuurlijke rit waarbij u voort hobbelt en af en toe flink door elkaar geschud kunt worden.

Gunung Leuser is één van de grootste nationale parken en is voor een groot deel ontoegankelijk voor mensen en dus nog onbedorven. U vindt er een grote diversiteit aan natuur; van mangroves en moerassen tot laag- en hoogland tropisch regenwoud. In het park komen allerlei diersoorten voor, waaronder diverse bedreigde diersoorten zoals de Sumatraanse orang-oetan, tijger, neushoorn en olifant. Ook komt ’s werelds grootste bloem, de Rafflesia, hier voor.

Aan de rand van het park ligt het plaatsje Bukit Lawang. Hier aangekomen steekt u een touwbrug over en komt u aan in uw eenvoudige accommodatie aan de rand van het park.
Dag 4: Gunung Leuser NP
Vandaag trekt u het Gunung Leuser National Park in, samen met een lokale ranger. De natuur is er prachtig, ruig en uitgestrekt en de wandeling gaat omhoog en omlaag dwars door de jungle. Houdt u er rekening mee dat de tocht best inspannend is en een redelijke conditie vereist. Uw doel vandaag is om de zeldzame Sumatraanse orang-oetans (van dichtbij) te zien, maar vergeet niet om onderweg ook uit te kijken naar de vele andere aapsoorten, vogels en bijzondere plantsoorten.

De meeste orang-oetans in dit gebied zijn semi-wild en waren onderdeel van het succesvol afgeronde rehabilitatie-programma dat Bukit Lawang zo bekend heeft gemaakt. De dieren zijn ondertussen zelfstandig genoeg om op eigen houtje in de jungle te overleven. U zult ze dus moeten zoeken, want de dieren bewegen zich vrij rond in het park. U heeft in Bukit Lawang echter een goede kans om ze te zien.

De trekking zal ca. 3 uur duren, waarna u de middag vrij heeft om uit te rusten of zelf rond te wandelen. Daarnaast zijn er 2 opties om uw dagprogramma uit te breiden:

Optie 1: Breidt uw trekking uit naar ca. 6 uur, zodat u nog meer kans heeft om dieren te spotten en van de jungle te genieten.
Optie 2: Na de trekking door de jungle, is een leuke afwisseling om te gaan tuben op de rivier. U gaat dan in een met lucht gevulde rubberband de rivier af drijven. Een heerlijke verfrissing na de inspanningen van deze ochtend.
Dag 5: Bukit Lawang - Medan
Na deze belevenis keert u terug naar Medan. Onderweg rijdt u langs rubber- en palmolieplantages, waar u als er voldoende tijd is even kort kunt rondkijken en een uitleg over het verbouwen van deze producten kunt krijgen. Bij aankomst in Medan wordt u naar de luchthaven of het hotel van uw keuze gebracht, waar uw tour eindigt.

Foto'sRoutekaart


© 2016 333TRAVEL