Zoover winnaar Beste verre reizen specialist
  • ANVR
  • SGR
  • Calamiteitenfonds
Vorige pagina

14 Dagen

€ 2048

vanaf 4 personen

€ 2171

vanaf 2 personen

Vraag offerte aan

Rondreis: Sabah: Highlights & jungle van Borneo (R490)

14-daagse rondreis Maleisië - inclusief vliegtickets


Dag 1: Vertrek Amsterdam
Vertrek naar Kuala Lumpur. Na een korte overstap vliegt u door naar Kota Kinabalu.
Dag 2: Aankomst Sabah
Aankomst op de internationale luchthaven van Kota Kinabalu. Hier staat de lokale gids u op te wachten voor de transfer naar uw hotel. De middag is ter vrije besteding en kunt u even bijkomen van de lange vlucht.
Dag 3: Kota Kinabalu
Kota Kinabalu, ookwel KK genoemd, is de hoofdstad van Sabah. De stad werd in de 2e wereldoorlog bijna geheel verwoest, waardoor er vrijwel geen historische gebouwen te vinden zijn. Dat wil echter niet zeggen dat er geen bijzondere architectuur te bewonderen is in Kota Kinabalu.

U start de citytour Kota Kinabalu bij de Atkinson Clock Tower (1903), het oudste gebouw van Sabah en één van de weinige gebouwen die de bombardementen in de 2e wereldoorlog heeft overleefd. Daarna zult u omhoog rijden naar de top van Signal Hill, het hoogste punt in de omgeving van Kota Kinabalu. Hier vindt u een uitkijkplatform vanwaar u bij helder tot aan de eilanden van het Tunku Abdul Rahman Park kunt kijken. U ziet de prachtige baaien rondom de stad en het heldergroenblauwe water van de Zuid-Chinese Zee, terwijl u op de achtergrond de jungle hoort zoemen.

Weer terug in de stad bezoekt u de prachtige Stads Moskee die in een kunstmatig meer ligt. Met zijn prachtig gedecoreerde koepel domineert de moskee het stadsbeeld en is dus zeker een foto waard. U rijdt door naar het Sabah Museum waar u een uitgebreide collectie van voorwerpen van de verschillende stammen van Borneo kunt bekijken. In de Time Tunnel wordt u juist weer meegenomen in de rumoerige geschiedenis van de stad.

U eindigt de tour op de lokale Filippino markt, die langs de boulevard ligt. Hier kunt u zelf even rondkijken en wellicht alvast wat mooie souvenirs kunt bemachtigen. Een goede optie zijn parels, die u hier voordelig kunt kopen. De parels van Sabah worden wereldwijd gezien als van zeer hoge kwaliteit, dus wie weet kunt u iets moois vinden.

’s Middags bent u vrij en kunt u de stad Kota Kinabalu verder verkennen.
Dag 4: Omgeving Kota Kinabalu
Vandaag gaat u het platteland rondom Kota Kinabalu op een bijzondere manier verkennen, namelijk op de fiets!

U wordt ’s ochtends per auto opgehaald bij uw hotel en naar het startpunt van uw route voor vandaag gebracht. Onderweg kunt u alvast genieten van prachtige uitzichten over rijstvelden en wellicht maakt u een korte stop onderweg om iets van de traditionele lokale snacks te proeven die langs de kant van de weg worden verkocht.

Aangekomen bij het startpunt krijgt u uw mountainbike en bescherming toegewezen en gaat u op pad. U fietst door een kalm landschap, dwars door dorpjes van de Dusun stam, hun plantages en riviertjes en over hangbruggen die worden gebruikt om de Kiulu rivier over te steken. Onderweg kunt u stoppen waar u wilt om een mooie foto van het uitzicht te maken, te zien hoe het lokale leven voortkabbelt, de rubberbomen hun goedje afscheiden of om naar de kinderen te zwaaien en een foto met hen te maken. De fietstocht duurt ca. 2-3 uur en de weg is redelijk vlak, dus qua inspanning is deze fietstocht voor de meeste mensen prima te doen. U eindigt de rit langs de rivier waar u een eenvoudige lunch geserveerd krijgt en u wat in de rivier kunt afkoelen.

Na de lunch keert u terug naar Kota Kinabalu en bent u verder vrij om de stad Kota Kinabalu verder te verkennen.
Dag 5: Kota Kinabalu - Pulau Tiga
Vandaag verlaat u uw hotel in Kota Kinabalu voor een kort uitstapje naar een idyllisch eilandje voor de kust van Sabah. U rijdt in 2 uur naar Kuala Penyu, vanwaar u in een half uurtje naar Pulau Tiga vaart. Pulau Tiga, bekend van de Engelse versie van de tv-serie Expeditie Robinson, oftewel Survivor Island. Het is een onbewoond eiland in het zuiden van Sabah en wordt overwoekerd door een weelderige vegetatie.

Het eiland staat bekend om zijn moddervulkanen en de zeer zeldzame megapodes (vogels die hun eieren niet zelf uitbroeden maar die nesten bouwen die dit doen). U kunt er prachtige wandelingen maken over één van de vele natuurlijke wandelpaden of gewoon genieten aan het prachtige strand.

Nadat u bent ingecheckt in het hotel, kunt u ’s middags mee gaan naar de moddervulkaan, waar u een heerlijk modderbad kunt nemen. Daarnaast zijn er nog diverse andere activiteiten mogelijk, zoals duiken, snorkelen of kajakken.
Dag 6: Pulau Tiga - Kota Kinabalu
Vandaag gaat u het bijzondere Pulau Kalampunian Damit, oftewel Snake Island bezoeken. Dit eiland ligt vlakbij Pulau Tiga en op dit eiland vindt u vele soorten zeeslangen die hier tussen de rotsen schuilen. Uw gids zal de slangen voor u zoeken en uitleg geven over de soorten en leefwijze. Daarna keert u terug naar Pulau Tiga. Als er nog genoeg tijd over is, zal de boot onderweg nog stoppen op een goede locatie om te snorkelen.

Na de lunch in uw resort is het tijd om Pulau Tiga te verlaten en terug te keren naar Kota Kinabalu.
Dag 7: Kota Kinabalu - Sandakan - Kinabatangan
U reist vandaag meer naar het oosten van Sabah. Een vroege vlucht brengt u naar Sandakan, één van Sabah's oudste nederzettingen aan de oostkust van Borneo, maar tegenwoordig een havenstad en dé uitvalsbasis voor natuurliefhebbers.

Vlakbij Sandakan ligt ’s werelds beroemdste orang-oetan rehabilitatiecentrum, Sepilok, een natuurreservaat waar de ‘mensen van het oerwoud’ vrij in de natuur kunnen leven. Jonge wees orang-oetans worden hier de basis opvoeding bijgebracht met het uiteindelijk doel ze (semi) zelfstandig in de jungle te laten opgroeien. U zult hier de voedertijd meemaken en versteld staan van deze intelligente wezens.

Daarna wordt u naar de jetty in Sandakan gebracht, vanwaar u per snelle speedboot de Kinabatangan-rivier opgebracht wordt. Onderweg kunt u wellicht wat wildlife langs de oever spotten, zoals een enorme zoutwaterkrokodil die op de oever ligt te zonnebaden. Het stroomgebied van de Kinabatangan herbergt een enorme variëteit aan diersoorten, waarvan een groot deel alleen hier voorkomt. Ook is dit één van de beste gebieden om neusapen en Borneo’s dwergolifanten te zien.

U komt rond het middaguur aan in de Abai Jungle Lodge, waar u incheckt voor uw overnachting. De Abai Jungle Lodge is een sfeervolle accommodatie met aan de ene kant de rivier en aan de andere kant de weelderige jungle. De huisjes zijn langs houten boardwalks gebouwd en zijn eenvoudig maar netjes, hebben geen airco, maar wel een fan om u koelte te brengen en u heeft een eigen badkamer met douche en toilet. De boardwalks zijn ook een stuk de jungle ingebouwd, zodat u gemakkelijk zelf ’s middags een rondje door de jungle kunt gaan wandelen.

In de namiddag gaat u met een klein bootje de rivier verkennen in de hoop groepen neusapen te zien die van boom naar boom slingeren of hun laatste maaltje van de dag aan het verzamelen zijn. Ook heeft u grote kans om andere aapsoorten, neushoornvogels en grote varanen te zien. Mocht er een groep olifanten in de buurt zijn, dan zullen de lokale gidsen uiteraard proberen deze voor u te vinden. Ze vormen samen namelijk een netwerk dat elkaar informeert als er olifanten gespot wordt. Zo verhogen ze uw kans om de dieren te zien.

Na het diner gaat u nogmaals de rivier op, echter dit keer niet om nog meer dieren te spotten, maar voor een ander bijzonder schouwspel te zien. Langs de rivier leven in bepaalde bomen namelijk duizenden vuurvliegjes die de boom verlichten.
Dag 8: Kinabatangan
Vandaag wordt u gewekt door het geluid van de jungle, een unieke ervaring. Nog voor het ontbijt maakt u een boottocht naar het Oxbow Pitas meer om de jungle te zien ontwaken. Na het ontbijt kunt u optioneel meedoen aan een herbeplantingsproject van het dorp Abai. De locals vinden het leuk om u te ontmoeten en door hun project te steunen kunnen zij iets extra’s verdienen en tegelijkertijd iets voor de natuur te doen. Als u meegaat naar het dorp, dan heeft u hier een lokale lunch. Blijft u liever in de lodge, dan luncht u hier.

Na de lunch vaart u wederom per speedboot verder de rivier op en komt u aan bij de Kinabatangan Riverlodge, de eerste lodge in haar soort en uw overnachtingsplaats voor vannacht. Qua accommodatie is deze overnachting gelijkwaardig aan Abai.

Hoogtepunt van deze omgeving is een boottocht over de het kleine zijriviertje Menanggul. Doordat deze rivier smal is en afgelegen ligt, is de kans dat u hier de dieren van heel dichtbij kunt zien nog groter.
Dag 9: Kinabatangan - Sandakan - Kota Kinabalu
Na het ontbijt is het alweer tijd om terug te keren naar de bewoonde wereld van Sandakan. De tocht zal circa 2.5 uur duren, wat u nog een mooie laatste gelegenheid geeft om van dit unieke rivierengebied te genieten en, als u geluk heeft, nog wat dieren te spotten.

Na aankomst in Sandakan wordt u naar de luchthaven gebracht, vanwaar u terug naar Kota Kinabalu vliegt. U verblijft de laatste dagen op Borneo in een luxueus resort buiten Kota Kinabalu gelegen, zodat u na uw avontuur in de jungle even in stijl kunt bijkomen.

Er is ook een andere mogelijkheid:
Vanaf Kota Kinabalu bent u namelijk snel op Gaya Island, een paradijs met eindeloze stranden en een rif, vol gekleurde vissen en ander onderwaterleven. U kunt hier ook een kano huren en even aan uw conditie gaan werken. Het omliggende stomende regenwoud maakt het plaatje compleet; een perfecte plek om tot rust te komen.
Dag 10-12: Strandverblijf Kota Kinabalu
Vrije dagen om heerlijk te relaxen op het lange en schitterende zandstrand bij uw resort. Of ga een dagje naar één van de voor de kust liggende kleine eilandjes, waar u prachtig kunt duiken en snorkelen.
Dag 13: Kota Kinabalu - Amsterdam
Uw laatste dag op Borneo is alweer aangebroken. Na het ontbijt is er nog tijd om uw laatste inkopen te doen. In de middag is uw transfer naar de luchthaven van Kota Kinabalu, vanwaar u, via Kuala Lumpur, terug naar Amsterdam vliegt.
Dag 14: Aankomst Amsterdam
In de vroege ochtend aankomst in Amsterdam.

Vraag nu jouw persoonlijke offerte op maat aan!


Routekaart
Foto's


Kinabatangan rivier - Sabah - Borneo
Neusapen, proboscis, Borneo, Sabah, Kinabatangan
Neushoornvogel - Kinabatangan - SabahVorige pagina

14 Dagen

€ 2048

vanaf 4 personen

€ 2171

vanaf 2 personen

Vraag offerte aan

Soorten reizen

Vliegtickets

Over 333TRAVEL

Reisinformatie

In de media

Bekijk ook eens

Bestemmingen

© 2016 333TRAVEL