Verre reizen. Voor iedereen uniek.
Mijn favorieten

Een reis of hotel kun je bewaren zodat je deze op een later moment makkelijk terugvindt. Dit doe je door te klikken op het ‘hartje’ bij ons productaanbod. Vervolgens kun je voor één of meer favorieten vrijblijvend een reisvoorstel aanvragen door hieronder op de knop offerte te klikken.

...
Maandag: 9.00 - 17.30
Dinsdag: 9.00 - 17.30
Woensdag: 9.00 - 17.30
Donderdag: 9.00 - 17.30
Vrijdag: 9.00 - 17.00
Zaterdag: Gesloten
Zondag: Gesloten
Lid ANVR en SGR Volledig ontzorgd op reis Reizigersbeoordeling 9,2

Praktische informatie

Thailand

Goed voorbereid naar Thailand

Ga je op vakantie naar Thailand? Bekijk dan onze praktische tips ter plaatse. Je vindt hier alle informatie over bijvoorbeeld het klimaat, benodigde reisdocumenten, vaccinaties en het tijdsverschil met Nederland.

Reisdocumenten/Visum

Voor Thailand is een geldig Nederlands paspoort/Belgisch Internationale reispas vereist. Dit paspoort dient bij binnenkomst in Thailand nog 6 maanden geldig te zijn. Indien je met een Nederlands paspoort Thailand via een Thaise luchthaven binnenkomt, dan kun je 30 dagen zonder visum reizen.

Wens je langer dan 30 dagen in Thailand te verblijven? Dan dien je een toeristenvisum aan te vragen. Dit toeristenvisum is maximaal 3 maanden geldig. 

Kom je Thailand over land via een landsgrens binnen? Dan mag je 30 dagen zonder visum reizen (als je een Nederlands paspoort hebt). Ook bij binnenkomst in Thailand via een landsgrens dient je paspoort nog 6 maanden geldig te zijn.

Wanneer je niet de Nederlandse nationaliteit hebt, kunnen afwijkende bepalingen gelden. Dit dien je zelf te checken met het betreffende consulaat.

Vaccinaties & gezondheid

Reisvaccinaties

Officieel is voor een bezoek aan Thailand geen enkele vaccinatie verplicht. Wel worden de volgende vaccinaties aangeraden: DTP en Hepatitis A. Thailand wordt aangegeven als malariavrij, maar we raden aan om muggenwerende middelen met DEET mee te nemen.

Laat je altijd ruim voor aanvang van je reis adviseren over de benodigde vaccinaties. Lees onze reisvaccinaties pagina voor meer informatie.

Gezondheidsadviezen

Een vakantie in de zon is heerlijk maar de zon is rond de evenaar een stuk sterker dan in Nederland. Doe vooral in het begin rustig aan met de zon en ontwijk de heetste uren van de dag. Neem een zonnebril en hoed of pet mee.

Smeer je goed in met een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor en let vooral op in de zee of het zwembad. Door het heerlijke koele water lijkt het alsof je niet verbrandt maar het water versterkt de zonnestralen juist. Let vooral op met kinderen. Een kinderhuidje is nog erg gevoelig. Neem voor de zekerheid een zonnebril en hoed of pet mee.

In de tropische warmte verbruik je veel vocht. Een tekort kan zorgen voor flinke hoofdpijn. Wij raden aan om vooral veel water te drinken en geregeld even uit de zon te gaan. Drink bijvoorbeeld een heerlijke fruitshake onder de parasol van het plaatselijke barretje. 

Klimaat & beste reistijd

Thailand heeft een tropisch klimaat, beïnvloed door moessonwinden uit het zuiden en noorden. Thailand is gedurende het gehele jaar goed te bereizen, maar het is goed om te weten dat het land verschillende seizoenen kent.

Meer over de beste reistijd naar Thailand

De drie seizoenen: 

  • Het hete seizoen tussen maart en juni.
    Het hete seizoen kent hoge temperaturen met tevens een hoge luchtvochtigheidsgraad.
  • Het regenseizoen van juli tot en met oktober.
    In het regenseizoen valt weliswaar meer neerslag dan in de andere seizoenen. maar deze buien zijn vaak kort en hevig. Tussendoor en vooral in de ochtend komt regelmatig de zon door. De Golf van Thailand, de kant waar Koh Samui ligt, wijkt hier iets van af. De moessonperiode valt hier wat later, namelijk van september tot en met december.
  • Het droge seizoen van november tot en met februari. 
    Deze periode wordt gezien als de meest ideale periode om Thailand te bezoeken, want de kans op regen is zeer gering, de temperatuur is aangenaam en de luchtvochtigheid is voor Thailandse begrippen lager. 

Temperatuur 
De gemiddeld laagste (dag)temperatuur is 20° C, de gemiddeld hoogste temperatuur is 37° C. April is de heetste maand. In de winter kan vooral in het noorden en noordoosten de temperatuur 's avonds en 's nachts flink zakken naar circa 15° C. 

Een sweater of jack is dan aan te bevelen. Als de zon opkomt, stijgt de temperatuur weer snel.

Tijdsverschil

Het tijdsverschil tussen Nederland en Thailand verschilt in de zomer en in de winter. In de zomer is het in Thailand 5 uur later en in de winter 6 uur later dan in Nederland.

Geld & valuta

De Thaise muntsoort is de Thaise baht. Voor je reis is het verstandig om een contant bedrag in euro’s mee te nemen. Deze worden bij alle banken en erkende wisselkantoren geaccepteerd. Neem altijd je paspoort mee als identiteitsbewijs als je geld gaat wisselen.

In het hele land zijn er geldautomaten te vinden waar je geld kunt opnemen met je pinpas met Europas, Cirrus of Maestro logo en met uw creditcard (AMEX, VISA, Mastercard, en soms ook Diners Club). Vergeet niet je pinpas op Werelddekking te zetten!

Koop online vreemde valuta
Je hebt de mogelijkheid om via GWK Travelex de Thaise baht of andere vreemde valuta online te kopen. Na de bestelling kun je in de buurt van je woonplaats deze binnen 14 dagen ophalen.

Hierbij krijg je de volgende voordelen:

  • Alleen online: 0% provisie en de beste GWK Travelex wisselkoers
  • Keuze uit 50 populaire valuta
  • Ophalen van de Thaise baht kan al binnen 30 minuten
  • Gunstige afhaallocaties, waaronder de grotere NS stations, Schiphol airport etc.

Klik hier voor meer informatie en jouw bestelling.

Elektriciteit

De netspanning in Thailand is 220 Volt. De meeste hotels hebben Europese stopcontacten die je zonder adapter kunt gebruiken. Soms is er wel een adapter nodig, in verband met andersoortige, oudere stopcontacten. Je kunt een wereldstekker meenemen en bij de meeste recepties in de hotels is vaak wel een adapter beschikbaar indien nodig. De meeste accommodaties beschikken tegenwoordig ook over USB-aansluitingen die universeel zijn. 

Eten & drinken

De Thaise keuken combineert het beste van Chinese en Indiase culinaire tradities, waaronder noedels, curry's, zoetzure gerechten en exotische kruiden.

Waar bestaat een Thaise maaltijd zoal uit? Uitgangspunt is dat alle gerechten vrijwel tegelijk op tafel komen, met uitzondering van de nagerechten. Niemand bestelt voor zichzelf alleen; iedereen neemt naar gelang hij trek heeft.

Er is een grote variatie in het voedselaanbod. Overal kun je lekkere hapjes en gerechten kopen. De Thai zijn hygiënisch en je kunt op markten best een hapje eten. Neem wel een kraampje waar het druk is en laat je vlees of vis goed doorbakken. Het eten is hier goedkoop en het is een leuke manier om met de Thai en het echte lokale eten in aanraking te komen. Rijst is het basisvoedsel, gemengd met verschillende soorten kruiden en vlees. Het echte Thaise voedsel is redelijk scherp, maar er is eveneens milder eten te koop. De Thaise keuken is één van de meest verfijnde in Azië. Aanraders zijn de viskoekjes met zoetzure saus (tod man pla), de green curry chicken (kaeng kiaw wan kai) en de phad thai, een soort Thaise bami.

Verder is er, vooral in de toeristische gebieden, een ruime keuze uit internationale gerechten. Internationale dranken zijn verkrijgbaar, maar probeer vooral ook eens een lekkere fruitshake of Thais bier!

Wij raden ten sterkste af om kraanwater te drinken. Overal, ook onderweg, is mineraalwater in flessen te koop.

Taal

Thais is, evenals het Chinees, een toontaal. Dit betekent dat een woord een andere betekenis krijgt, door het op verschillende manieren (met verschillende toonhoogtes) uit te spreken. Dit is voor veel Nederlanders even wennen, maar daarentegen is de grammatica eenvoudig in vergelijking met veel Europese talen. 

Hieronder vind je enkele veel voorkomende Thaise woorden die tijdens je vakantie van pas kunnen komen.

Handige Thaise woordjes
Goedendag = Sawadee 
Eten = Than Ahaan 
Drinken = Duem Naam 
Ontbijt = Ahaan Chao 
Lunch =Ahaan Tiang 
Diner = Ahaan Yen 
Koffee = Kafee 
Thee = Cha 
Melk = Nom Chuet 
Suiker = Naam Taan 
Dank u = Khop Khoen 
Proost = Chok Dee
Ga naar = Pai 
Recht door = Throng Pai 
Rechts af = Liouw Kwa 
Links af = Liouw Sai

tot 10 tellen
1 = Nung 
2 = Song 
3 = Sam 
4 = Sie 
5 = Ha 
6 = Hok 
7 = Tjet 
8 = Pet 
9 = Kao 
10 = Sip

Telefoon & internet

Wil je Thailand vanuit Nederland bellen? Toets dan eerst 00, dan het landnummer van Thailand 66, het kengetal zonder 0 en daarna het abonneenummer.

Vanuit Thailand draai je eerst 001, dan het landnummer van Nederland 31, daarna het kengetal zonder 0 en dan het abonneenummer.

Je mobiele telefoon werkt in Thailand. Controleer echter bij je provider wat de tarieven zijn voor bellen, sms'en en mobiel internet voordat je dit in het buitenland gebruikt. In de meeste hotels, restaurants en bars is Wi-Fi beschikbaar. Soms is gebruik ervan gratis, soms tegen betaling.

Veiligheid

Thailand staat bekend als een veilige vakantiebestemming. Desondanks is het altijd verstandig om de gebruikelijke veiligheidsmaatregelen in acht te nemen. Let net als in Nederland goed op je spullen en loop niet met een openstaande tas op straat. In de grotere steden en de grootste badplaatsen kunnen zakkenrollers actief zijn.

In Thailand is het rijden op de meter voor taxi's in Bangkok verplicht. Helaas houden vele taxichauffeurs zich hier niet aan, vooral in de avond. Vraag voor het instappen of de taxichauffeur op de meter rijdt en als hij dat weigert, laat de taxi dan gaan en neem de volgende. Er rijden er ontzettend veel dus je hoeft niet lang te wachten. Op deze manier wordt het niet op de meter rijden ontmoedigd. Als je buiten Bangkok met de taxi reist, zul je moeten onderhandelen over de prijs. Het is verstandig om voor de terugreis het visitekaartje van je hotel in het Thais mee te nemen.

Verder is het altijd raadzaam om een aantal kopieën van je paspoort mee te nemen. Bewaar waardevolle spullen in kluisjes in je hotel.

Niet-essentiële reizen naar de vier zuidelijke provincies van Thailand t.w. Pattani, Yala, Narathiwat en Songkhla worden ontraden. 333travel biedt daarom geen reizen aan in deze zuidelijke provincies.

Vervoer

Thailand heeft een uitgebreide infrastructuur en het openbaar vervoer is bijzonder goedkoop en van goede kwaliteit. Tussen elke plaats van betekenis rijden bussen. Dit kunnen lokale bussen zijn, maar ook luxe toeristische tourbussen. In Bangkok kun je ook gebruik maken van de Skytrain of BTS. Deze verbindt de belangrijkste uitgaans-, shopping-, en zakencentra snel en comfortabel.

De metro is een goed alternatief. Daarnaast is de taxi een veelgebruikt vervoermiddel. In Bangkok alleen al rijden 75.000 taxi’s. Controleer of de chauffeur de meter aanzet. Als je buiten Bangkok met de taxi reist, zul je moeten onderhandelen over de prijs. Het is verstandig om voor de terugreis het visitekaartje van je hotel in het Thais mee te nemen. in Thailand rijd Uber niet.

Voor lange afstanden kun je een binnenlandse vlucht nemen of met de nachttrein reizen. Binnenlandse vluchten zijn snel, comfortabel en relatief goedkoop, maar de nachttrein is een leuke, goedkope en ontspannen ervaring. Thailand heeft een efficiënt spoorwegnetwerk met 1e, 2e en 3e klas compartimenten. In de nachttrein worden in de 1e en 2e klasse de stoelen omgebouwd tot bed.

Fotografie & Filmen

Zorg dat je SD-kaart voldoende ruimte heeft om alle mooie foto's te kunnen nemen en op te slaan die je tijdens jouw vakantie in Thailand maakt. Mocht je onverhoopt toch te weinig geheugenruimte hebben, dan kun je in Thailand een SD-kaart kopen.

Thailand is een waar paradijs om te filmen en te fotograferen. Men is gewend aan toeristen die gebouwen en mensen fotograferen; vraag echter bij close-ups altijd om toestemming. Militaire gebouwen en luchthavens mogen niet gefotografeerd worden.

Gebruiken

In Azië gelden vaak wat andere gewoontes en gebruiken in het dagelijkse leven dan dat wij gewend zijn. Dit geldt ook voor Thailand. Veel van de Thaise gebruiken vloeien voort uit het boeddhisme. Zo zijn de voeten in Azië het onreine deel van het lichaam. Het hoofd wordt gezien als heilig. Kleine kinderen over hun hoofd aaien, wordt in Azië dan ook vreemd gevonden.

In heel Azië geldt dat gezichtsverlies te allen tijde dient te worden voorkomen. Probeer te voorkomen dat je iemand direct op fouten wijst, dat je sterke kritiek levert of dat je heftige emoties toont, zoals boosheid of verdriet. Blijf rustig en toon begrip; daarmee kom je heel ver. Aangezien Aziaten je niet willen teleurstellen, zul je nooit een ontkennend antwoord op je vragen krijgen. Dit kan rare en soms vervelende situaties opleveren, maar dat gebeurt niet uit onwil.

De fantastisch mooie omgeving van Zuidoost-Azië zul je zeker op beeld willen vastleggen. De Aziatische bevolking is gewend aan fotograferende toeristen, maar vraag wel even toestemming als je een foto wilt maken van mensen. In vrijwel alle Aziatische landen geldt dat je geen foto’s mag maken van militaire objecten. Ook is fotograferen in sommige tempels verboden. Dit staat dan duidelijk aangegeven.

Zoals in geheel Zuidoost-Azië is afdingen gebruikelijk. Blijf vooral lachen, de bedoeling is om op een prijs uit te komen die beide partijen tot tevredenheid stemt.

Thailand en Cambodja hebben een boeddhistische cultuur. Boeddhisten volgen de leer van Boeddha, die erop gericht is het lijden van de mens te beëindigen door het verlangen te overwinnen. Het boeddhisme had en heeft een grote invloed op de Thaise en Cambodjaanse cultuur en kunst. Deze tempels en beelden worden als heilig beschouwd. Het tonen van respect wordt dan ook zeer gewaardeerd. Dit doe je door je schoenen uit te doen voordat je een tempel betreedt en door kleding te dragen die je schouders en knieën bedekt. En wijs liever niet met je voeten naar beelden of mensen.

Monniken genieten een groot respect. Het geven van een gift in de vorm van voedsel wordt dan ook zeer gewaardeerd. Maar let op, alleen de man mag dit doen en alleen met beide handen!

Zeker in de hotels en restaurants zijn alle rekeningen inclusief service. Als je jouw tevredenheid wilt tonen is een fooi van circa 10% een goede suggestie.

Fooien

De salarissen in Thailand liggen betrekkelijk laag. De Thai zijn daarom erg blij met een fooi. Het is gebruikelijk een fooi te geven aan de gidsen, chauffeurs, kofferjongens en kamermeisjes. De hoogte van het bedrag is uiteraard aan jou. Voor kamermeisjes kun je een fooi van THB 40 per dag aanhouden en een bellboy verwacht ongeveer THB 40 per koffer. Als je tevreden bent over jouw gids en chauffeur, geef je na een dagtour ongeveer THB 100 fooi. In restaurants is een fooi van 10% gebruikelijk, ondanks dat er al 10% service charge en 8,25% tax aan de rekening is toegevoegd.

Kleding

Het dragen van lichte, katoenen zomerkleding wordt sterk aangeraden. Ook zwemkleding zul je zeker nodig hebben. Bij een eventueel bezoek aan een tempel dien je ermee rekening te houden dat je knieën en schouders bedekt zijn.

Hulp nodig? Onze experts helpen je graag

Reisadvies op maat? Vraag vrijblijvend een reisvoorstel aan of neem contact met mij op.

Contact Offerte

of bel ons op: 0348 - 44 19 51

Onze experts Jelle Expert-Thailand
Jasmijn 333travel
Onze experts Jasmijn Expert-Thailand
Michelle 333travel
Onze experts Michelle Expert-Thailand
Denise 333travel
Onze experts Denise Expert-Thailand
MArtijn 333travel
Onze experts Martijn Expert-Thailand
Arnold
Onze experts Arnold Expert-Thailand

Ook naar Thailand?

Kies uit ons uitgebreide aanbod:

Thailand
Alles
Alle periodes

Populaire reizen naar Thailand

Bekijk meer >
Thailand
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 17
Best Deal Thailand Highlights Individuele rondreis Thailand
  • Verken in eigen tempo Bangkok, Ayutthaya en Chiang Mai
  • Verblijf op unieke jungle rafts in de River Kwai
  • Relaxed strandverblijf in Hua Hin
Varen in het Khao Sok National Park, Thailand
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 17
Cultuur en Jungle van Thailand Individuele rondreis Thailand
  • Hoogtepunten van Bangkok, River Kwai, Ayutthaya en Chiang Mai
  • Schitterend Khao Sok National Park
  • Relaxed strandverblijf in 4* hotel op Koh Samui
Kanoen in het Khao Sok National Park, Thailand
  • Rondreis
  • Aantal dagen: 18
Grand Tour Zuid-Thailand Individuele rondreis Thailand
  • Bezoek authentieke markten en leer het lokale leven kennen
  • Verblijf en activiteiten in het Khao Sok National Park
  • Strandverblijf in 4* hotel in Krabi

Mis niets!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, de leukste reisinspiratie en speciale aanbiedingen.

Bedankt voor jouw aanmelding